Çelik Yapılarda Elastik Ve Plastik Yöntem Çözümleri Ve Birleşimler

Bu çalışmada çelik bir yapının iki farklı hesap yöntemiyle çözümü yapılmıştır. Sonuçta bu hesaplamalar için bir ekonomik analiz elde edilmiştir. Yapının elastik hesapla boyutlandırılmasında, düşey yükler altında enine ve boyuna doğrultudaki kirişler ve kolonlar boyutlandırılmıştır. Plastik hesapta ise enine ve boyuna doğrultudaki kirişler adım-adım yöntemiyle hesaplanmıştır. Daha sonra her iki yöntemde de kirişlerde kesme kuvveti etkisi irdelenmiş ve sehim şartı göz önüne alınmıştır. Kiriş ve kolonlar boyutlandırıldıktan sonra deprem hesabı yapılmış, kiriş ve kolonlara gelen normal kuvvet etkisi irdelenerek kesitlerde gerekli değişiklikler yapılmıştır. Diyagonaller deprem kuvvetlerine göre boyutlandırılmıştır. Sonuçta bu iki çözüm için bir karşılaştırma yapılmıştır. Her iki çözümde de, birleşim elemanı olarak bulon seçilerek çözüm yöntem farklılığının birleşim elemanlarındaki etkisi de araştırılmıştır.

Elastic And Plastic Design Methods And Connections In Steel Structures

In this study , a steel structure is chosen. In order to get the solution of this system, two different solution methods are applied which are elastic design and plastic design methods. At the end this two solutions are compared in order to find out which one is economical. In designing the structure with elastic analysis the beam and the columns on both longitudinal and parallel direction were designed under vertical loads. In plastic analysis the beams on longitudinal and parallel direction were analyzed by step by step method. Shear force effect on the beams were considered in both methods and also vertical deformation. After the design of beams and columns earthquake analysis were considered. Normal force which affects the beams and columns were considered and necessary changes were made. Diagonals are designed as well using the earthquake forces. Bolts are used in order to join the elements for both solution methods and finally the effect of solution method on connection type is studied and also an economical comparison is presented for both solutions.

___

  • [1] TMMOB, “ Yapıların Plastik Analizine Giriş Kurs Notları ”, Oğuz, S., Ankara, 1983.
  • [2] Arda , T.S. ve Uzgider , E., “ Çelik Yapılarda Taşıma Gücü ”, İstanbul, 1986.
  • [3] Şengel, S., “Çelik Yapıların Plastik Tasarımında Birleşim Türlerinin İncelenmesi”, Osmangazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Eskişehir, 1996.
  • [4] TS 648 , “ Çelik Yapıların Hesap ve Yapım Kuralları ”, TSE, Nisan, 1982.
  • [5] TS 498, “ Yapı Elemanlarının Boyutlandırılmasında Alınacak Yüklerin Hesap Değerleri” TSE, Ankara, 1987.
  • [6] TS 4561, “ Çelik Yapıların Plastik Teoriye Göre Hesap Kuralları ”, TSE, Ankara,1985.
  • [7] TS 3357 , “ Çelik Yapılarda Kaynaklı Birleşimlerin Hesap Yapım Kuralları ” , TSE , Ankara , 1985.
  • [8] Arda , T.S. ve Aşkar , G., “ Plastic Design of Steel Structures ”, B.Ü, İstanbul, 1986.
  • [9] TMMOB, “Çelik Yapı Elemanları ve Örnek Çözümler ”, Tuğal , E., Nisan , 1986.
  • [10] Ardan , F., “ Çelik Yapı Elemanları ”, Ankara , 1973.