Investigation of air traffic density in Atatürk Airport and recommendations

İstanbul Atatürk Havalimanı 'ndaki izdihamın gayet rahatsız edici dereceye eriştiği ve pist, terminal binaları, park sahaları ve tesislere yolcu giriş/çıkış mahallerindeki sıkışmaların ciddi sorunlara sebebiyet verdiği bilinmektedir. Kısa dönemde bu zorlukları aşmak ve bu havalimanının kapasitesini artırmak, uzunluğu en az 3500 metre olan yeni bir pist inşa etme ve tesislere yeni terminal binaları, park sahaları ve yolcu giriş/çıkış mahallerini ekleme suretiyle mümkün görülmektedir. Orta dönemde Atatürk Havalimanı pistlerinin iş yükünü ihale safliasında bulunan İstanbul Kurtköy'deki yeni havalimanı ile paylaştırmak gerekli olacaktır. Uzun dönemde bu iş yükünü Adapazarı ve Çorlu civarında inşa edilecek yüksek kapasiteli yeni havalimanlarına aktarmak zorunlu olacaktır. Mevcut uçak teknik verilerine göre yakın gelecekte Atatürk Havalimanına ilave olarak inşa edilecek olan havalimanlarındaki pistlerin minimum uzunluğunun 3500 m olması gerekecektir.

Atatürk Havaalanındaki hava trafiği yoğunluğunun incelenmesi ve tavsiyeler

It is known that air traffic demand has reached to distressful levels in Atatürk Airport of Istanbul and crammed conditions cause some serious problems concerning runways, terminals, park areas, and passenger entrances to facilities. It is possible to increase or improve the capacity of this airport by constructing a new runway with a minimum length of 3500 meters, and by introducing new terminals, park areas and passenger entrances to the facilities as a short term solution. In the medium term, the runway occupancy at Atatürk Airport should be shared with the airport of Kurtköy-İstanbul which is currently in the contracting phase. In the long term, new airports that will be constructed somewhere in the areas of Adapazarı and Çorlu must take over this occupancy. According to the available aircraft data, runways with a minimum length of 3500 m will be required in the airports that will be constructed besides Atatürk Airport in the near future.

___

  • [l] M. Pilling, "Capacity Crunch UK", Airpons Inlernalional, pp.24-25, May1995.
  • [2] M.F-^Jr. Rumbaugh, "întemational Transportation", Aerospace Engineering,p.8, MJ; i 995.
  • [3] K. Unlu, and F. Ocaklı, Special înterview abouî Atatürk Airport cmd therelated Document, DHMI-Atattirk Airport General Directorate, 2 August1996.
  • [4] R. Horojeff, and F. X. Mckelvey, ..Plann'mg & Design of Airports", 4' Edn.,McGraw Hil] Inc., 1994.
  • [5] Anonyrn, "The fleet", Aeroflal Infligh! Magazine