VADE FARKLARININ TÜRKİYE MUHASEBE STANDARTLARINA GÖRE KAYDEDİLMESİNİN BANKA KREDİLERİ İLE İLİŞKİSİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME

Türkiye muhasebe standartlarına göre işletmelerin ana faaliyet gelirleri olan satış-ların ve satışa konu olan malların sağlanmasına ilişkin alış kayıtlarında vade fark-larının faiz gelirleri ve finansman giderleri olarak kaydedilmesi gerekmektedir. Bu durum, piyasada cari olan vade farkı oranlarının banka kredi oranları ile karşılaştı-rılabilmesini beraberinde getirecektir. Kredi oranları ile piyasa cari oranlarının bu bağlamda karşılaştırılması, maliyet ve gelir açısından avantajlı olacak seçeneklerin tercih edilmesi sonucunu doğuracaktır. Banka kredi oranlarının piyasada cari vade farkı oranlarından daha düşük ve maliyet açısından avantajlı olduğu sektörlerde, banka kredisi kullanımlarının hem üretici hem de tüketici açısından artması beklen-mektedir.

AN ASSESSMENT THE RELATIONSHIP BETWEEN BANK LOANS OF TO THE ACCOUNTING REGISTERATION OF TURKEY OF DIFFERENT IN MATURITY

Turkey in accordance with accounting standards, the main operating income of companies subject to the sales and sales records of long-term differences in the provision of goods, interest income and finance costs should be recorded as. This is the current market rate of interest cost to be compared with bank lending rates will bring. Credit rates and the current market rate will be advantageous in terms of cost and revenue comparison in this context is preferred options will result. Difference between the current maturity of the Bank's loan rates lower than those available in the market and is advantageous in terms of cost sectors, as well as the use of bank loans is expected to accelerate in terms of both producer and consumer.