ULUSLARARASI MENKUL KIYMET PİYASALARI ve ULUSAL HİSSESENEDİ PİYASASI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE MODELLENMESİ

Yenidünya düzeninin küresel yapısında gelişen teknolojik ilerlemelere dayalı olarak coğrafi sınırlar, ekonomik sistem için silik bir hat oluşturur. Uluslararası ticaretin ve ticaret alternatiflerinin genişlemesi ve teknolojik ilerlemelerin doğurduğu, finansal ve ekonomik entegrasyonun şekillendirdiği yeni oluşum içinde, ulusal ve uluslararası piyasalar birbirleriyle daha bütünleşik bir yapı arz ederler. Piyasalar arasındaki etkileşimin matematiksel olarak izah edilmesi piyasa katılımcıları için son derece önemlidir. Bu ilişkileri açıklama amacının bir sonucu olan bu çalışmanın yol haritasını ise finansal krizler çizmiştir. Birbiri ile bütünleşik yapı içerisinde, uluslararası bir piyasada meydana gelen bir şokun ulusal piyasalardaki matematiksel ölçüsü, piyasalar arasındaki ilişkinin temel açıklayıcısı olarak değerlendirilmiştir. 1990-2010 dönemini inceleme kapsamına alan çalışmada Grenger nedensellik testi, VAR ve Etki-Tepki analizleri kullanılmış olup, piyasalar arasındaki etkileşim gelişmiş ve gelişmekte olan piyasa farklılaşmasında incelenmiştir. 

THE EVALUATION AND MODELING OF RELATIONSHIP BETWEEN INTERNATIONAL SECURITIES MARKET AND NATIONAL STOCK MARKET

Based on the basis of technological developments improved in the global structure of the new world order, geographic borders form an obscure line for the economic system. National and international markets offer a more embedded structure due to the enlargement of the international trade and commercial alternatives in the new formation shaped by financial and economic integration. It is vitally important for the market participants to explain the interaction between the markets in a mathematical way. This study, also, is a product of the purpose of explaining these relations and the route was determined by the financial crisis. Mathematical measure in the context of the national markets for a shock occurring in an international market in the interwoven structure was evaluated as the main descriptor of the relations between the markets. While Granger causality test, VAR and impulse response analysis were used in the study including the period of 1990-2000 within its scope, the interaction between the markets was considered in terms of developed and under-developed market differentiation.