Avrupa Doğa Bilgi Sistemi (EUNIS) Habitat Sınıflandırmasını Kullanarak Işıklı Gölü ve Gökgöl Sulak Alanlarında Habitat Değişimlerinin Belirlenmesi

Biyolojik çeşitliliği koruma çalışmaları insanların barınma ve beslenme ihtiyaçlarına ve ekonomik gelişmelere genellikle zıt düşmektedir. Ancak var olan kaynaklardan verimli ve sürdürülebilir bir şekilde yararlanmayı sağlamak için her ülke kendi koşullarına göre, biyolojik çeşitliliğinin belirlenmesine yönelik çalışmalarını tamamlamalıdır. Bu amaçla Avrupa Birliği ülkeleri kolay ve anlaşılır bir sınıflandırma sistemi olan Avrupa Doğa Bilgi Sistemi (EUNIS)’ni geliştirmişlerdir. Özellikle bitki örtüsünün hâkim olduğu karasal ve iç su habitatların sınıflandırmasında temel olarak bitki sosyolojisi, karasal küçük omurgalılar ve büyük omurgasızlara ait verilerden faydalanılmaktadır. Bu çalışma Türkiye’nin önemli sulak alanlarından biri olan ve su içi bitkileri bakımından zengin bir göl sistemi olan Denizli İli, Çivril İlçesi’ndeki Işıklı gölü ve Gökgöl ve sulak alanlarında arazi gözlemleri ve uydu görüntülerine dayanılarak gerçekleştirilen örnek bir çalışmadır. Çalışma sonucunda Işıklı Gölü ve Gökgöl sulak alanları ve yakın çevreleri EUNIS’e göre kodlanarak sınıflandırılmıştır. 1990-2018 yılları arasında tarım alanları ve sazlık alanlar artar iken göl yüzey alanı ile ormanlık alanlar azalmıştır. Ayrıca bu çalışma özelinde; sulak alanlara yönelik yönetim planları hazırlanma aşamalarında gerçekleştirilen habitat sınıflandırmalarının hem koruma biyolojisi açısından hem de sulak alanın sürdürülebilir açıdan uzun vadeli koruma-kullanma dengesini sağlamada önemli katkılar sunduğu da ortaya konmuştur.

The Assessment of Habitat Changes in Işıkli Lake and Gökgöl Wetlands using the European Nature Information System (EUNIS) Habitat in Işıklı Lake and Gökgöl Wetlands

The efforts of protecting biodiversity are generally not overlapping shelter, nutrition and economic needs of people. However, in order to ensure the efficient and sustainable utilization of existing resources, each country should complete its efforts to determine the biological diversity according to its own conditions. For this purpose, European Union countries have developed the European Nature Information System (EUNIS),which is an easy and understandable classification system. In particular, in the classification of terrestrial and inland water habitats dominated by vegetation, data on plant sociology, terrestrial small vertebrates and large invertebrates are mainly used. This pioner study was conducted in Lake Işıklı and Lake Gökgöl in the district of Çivril in the province of Denizli. Both lakes are important wetland for Turkey and they have high macrophyte diversity. This is a case study based on field observations and satellite imagery. As a result of this study, Işıklı Lake and Gökgöl wetlands and their environs were classified according to EUNIS. Between 1990 and 2018, while agricultural areas and reed areas increased, lake surface area and forest areas decreased. Also in this study; It has also been shown that habitat classifications made during the preparation of management plans for wetlands make significant contributions both in terms of conservation biology and in sustainable long-term balance of conservation-use of wetlands.

___

  • Cochrane, S.K.J., Connor, D.W., Nilsson, P., Mitchell, I., Reker, J., Franco, J., Valavanis, V.,Moncheva, S., Ekebom, J., Nygaard, K., Serrão Santos, R., Naberhaus, I., Packeiser, T., van de Bund, W., Cardoso, A.C., 2010. Marine Strategy Framework Directive. Task. Group 1 report: Biological diversity. Joint report of the European Commission's Joint Research Centre, Ispra, Italy and the International Council for the Exploration of the Sea, Copenhagen, Denmark (120 pp.).
  • Council of Europe, 1999: Appendices to the Convention on the Conservation of European Wildlife and Natural Habitats. Secretariat Memorandum prepared by the Directorate of Environment and Local Authorities. Strasbourg, 26 pp.
  • Çevre ve Orman Bakanlığı, 2010, Gökgöl Ve Işıklı Gölleri Yönetim Planı Alt Projesi I. Aşama Nihai Raporu Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Doğa Koruma Dairesi Başkanlığı Sulak Alanlar Şube Müdürlüğü. Proje Yüklenicisi: Ortadoğu Ormancılık Proje Etüt ve Müşavirlik Ticaret A.Ş.
  • Davies, C.E., Moss, D., 2002. EUNIS Habitat Classification 2001work Programme Final Report. European Environmental Agency, European Topic Centre on Nature Protection and Biodiversity.
  • Davies, C.E.,Moss, D., Hill,M.O., 2004. EUNIS Habitat Classification Revised 2004. Report to the European Topic Centre on Nature Protection and Biodiversity. European Environment Agency (October, 307 pp., http://www.eunis.eea.europa.eu/habitatscode browser.jsp).
  • Eken, G., Bozdoğan, M., İsfendiyaroğlu, S., Kılıç, D.T. ve Lise, Y. (eds.). 2006. Türkiye'nin Önemli Doğa Alanları. 2 Cilt. Doğa Derneği, Ankara.
  • Evans, D., 2012. The EUNIS habitats classification—past, present & future. Rev. Investig. Mar. 19 (2), 28–29 (http://www.azti.es/rim/wpcontent/uploads/2 012/05/rim19_2.pdf). Websayfasına 24 Aralık 2019 tarihinde erişim sağlanmıştır.
  • http://eunis.eea.europa.eu Websayfasına 24 Aralık 2019 tarihinde erişim sağlanmıştır.
  • International Union for Conservation of Nature-IUCN, 2001. Red List Categories and Criterias, Gland-Switzerland. IUCN, 2019. www.iucnredlist.org Websayfasına 1 Kasım 2019 tarihinde erişim sağlanmıştır. IUCN Red List 2018.2, Gland-Switzerland.
  • Ramsar Convention Secretariat, 2013. The Ramsar Convention Manual: a guide to the Convention on Wetlands (Ramsar, Iran, 1971), 6th ed. Ramsar Convention Secretariat, Gland, Switzerland.
  • Tarım ve Orman Bakanlığı, 2018. Gökgöl ve Işıklı Gölleri Sulak Alan Revize Yönetim Planı Alt Projesi. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, V. Bölge Müdürlüğü, Denizli Şube Müdürlüğü. Proje Yüklenicisi: NARTUS Enerji ve Çevre Yatırımları Ltd. Şti.
Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi-Cover
  • ISSN: 1307-9085
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2008
  • Yayıncı: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü