Bilgisayar ve İnternet Teknolojilerinden Yararlanmanın Uygulama Alan Bilgisi Oluşturma Yönünde Etkisi (Erzincan Eğitim Fakültesi Örneği)

Bir milletin geleceğinin teminatı o toplumun çocuk ve gençlerinin eğitimiyle yakından ilişkilidir.Baş döndürücü bir hızla gelişen bilişim teknolojileri ile şekillenen günümüz dünyasında, öğretmen yetiştirme yöntemlerinin de gözden geçirilmesine ihtiyaç vardır. Elektronik sınıflarda bilişim teknolojilerini kullanarak eğitilen öğretmen adayları, teorik bilgileri en iyi şekilde edinirken, uygulama okulu alan bilgileri için de sağlam bir alt yapı oluşturabilirler.Bu çalışmada; Erzincan Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Sınıf Öğretmenliği A.B.D öğrencilerinin bilgisayar ve internet teknolojilerinden teorik derslerde yararlanmaları sonucunda, öğretmenlik mesleği ile ilgili tutumlarının oluşumuna katkı düzeyleri belirlenmeye çalışılmıştır. Öğretmen adaylarının bilgisayar ve internet ortamından yararlanarak elektronik dersliklerde eğitim-öğretim görmelerinin İlköğretim uygulama okullarındaki tutumlarını ölçmek amacı ile geliştirilen “Öğretmenlik Uygulamasında Teknoloji Kullanımına İlişkin Tutum Ölçeği” (Ö U T K İ T Ö) için beş aşamalı Likert tipi tutum ölçeği oluşturulmuş ve ilk aşamada pilot uygulaması yapılmıştır. Pilot uygulama için 40 maddeden oluşturulan tutum ölçek form’u, yapılan değerlendirme ve analizlerden sonra 33 maddeye indirilmiştir. İkinci aşamada ölçeğin geçerlilik ve güvenirliliğine ilişkin çalışmalar tamamlanarak, alan uygulaması gerçekleştirilmiştir. Deneklerin büyük çoğunluğu Fakülte ortamında bilgisayar ve internet teknolojilerinden yararlanarak eğitim görmelerinin uygulama okulu deneyimlerini edinme noktasında olumlu yönde katkı sağladığına inanmaktadır. Aksi görüşü savunan ve olumsuz tutum takınan öğretmen adaylarının oranı ise, çok düşüktür.Elektronik sınıf ortamında eğitim gören öğretmen adayları, bu olanaktan yararlanamayanlara göre gerek uygulamada gerek teorik derslerde katılım ve paylaşım yönünden daha ileri düzeydedir. Adayların teorik derslerde bilgisayar ve internet teknolojilerinden yararlanma eğilimi kazanmaları, uygulama ilköğretim okullarında alana dönük bilgi ve becerileri edinmeleri yönünde olumlu yönde katkı sağlamıştır. Sınıf ortamında bilgisayar destekli ders anlatımı uygulamaları öğretmen adaylarının öz güvenlerini arttırmış, adaylara etkili ve kalıcı öğrenme açısından materyal kullanma becerisi kazandırmıştır.

___

  • 1. Arkonaç, A. S. (2005). Sosyal psikoloji. 3. Basım, İstanbul : Alfa Yayınları.
  • 2. Baron, A. R., Byrne, D. (1979). Exploring social psychology. 2nd Edition, Boston : Allyn and Bacon Inc.
  • 3. Can, G. (1987). Öğretmenlik meslek anlayışı üzerine bir araştırma (Ankara Okullarında). Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 1 (2), 159-170.
  • 4. Coultas, C. J., Lewin, K. W. (2002). Who becomes a teacher? the characteristics of student teachers in four countries. International Journal of Educational Development, 22 (3-4), 243-260.
  • 5. Çakır, Ö. (2005). Anadolu üniversitesi açıköğretim fakültesi ingilizce öğretmenliği lisans programı (İÖLP) ve eğitim fakülteleri ingilizce öğretmenliği lisans programı öğrencilerinin mesleğe yönelik tutumları ve mesleki yeterlik algıları. İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 9 (6), 27-42.
  • 6. Çapa, Y., Çil, N. (2000). Öğretmen adaylarının öğretmenlik mesleğine yönelik tutumlarının farklı değişkenler açısından incelenmesi. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi,16, 69-73.
  • 7. Çeliköz, N., Çetin, F. (2004). Anadolu öğretmen lisesi öğrencilerinin öğretmenlik mesleğine yönelik tutumlarını etkileyen etmenler. Milli Eğitim Dergisi, 162, 136-145.
  • 8. Çetin, Ş. (2006). Öğretmenlik mesleği tutum ölçeğinin geliştirilmesi (geçerlik ve güvenirlik çalışması). Gazi Üniversitesi Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi Dergisi, 18, 28-37.
  • 9. Erdem, A.R., Gezer, K., Çokadar, H. (2005). Ortaöğretim fen-matematik ve sosyal alanlar öğretmenliği tezsiz yüksek lisans öğrencilerinin öğretmenlik mesleğine ilişkin tutumları. 14. Ulusal Eğitim Bilimleri Kongresi Bildirileri, 28-30 Eylül 2005, PAÜ. Denizli, 471-477
  • 10.Gök, F. (2003). Hizmet öncesi ve hizmet içi öğretmen yetiştirme. _____http://www.egitimsen.org.tr/belgeler/ogretmenyetistirme.doc> (15.12.2006).
  • 11.Gürses, A., Doğar, Ç., Özkan, E., Açıkyıldız, M., Bayrak, R., Yalçın, M. (2005). Alan öğretmeni yetiştirmede tezsiz yüksek lisans eğitiminin sonuçlarının değerlendirilmesi. S.D.Ü. Burdur Eğitim Fakültesi Dergisi, 9, 1-10.
  • 12.Johnson, M. G., Howell, A. (2005). Change in preservice teacher attitudes toward contemporary issues in education. ED: 490725, _____www.eric.ed.gov> (20.10.2006).
  • 13.Kalaycı, Ş. (2005). SPSS uygulamalı çok değişkenli istatistik teknikleri. Ankara: Asil Yayın Dağıtım.
  • 14.Kavcar, C. (2002). Cumhuriyet döneminde dal öğretmeni yetiştirme, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 35 (1-2), 1-14.
  • 15.Kırbıyık, H. (1995). Fen ve matematik öğretmenlerinin eğitimi. Uluslarası Dünya Öğretmen Eğitimi Konferansı Bildirileri, 27 Ağustos-2 Eylül 1995. Ankara, 176-186
  • 16.McMillan, H., J., Schumacher, S. (2006). Research in education evidence-based inquiry. 6th Edition, Boston : Allyn and Bacon Inc.
  • 17.Senemoğlu, N., Özçelik, D., A. (1989). Öğretmen adaylarına “öğretmenlik bilgisi” kazandırma bakımından fen-edebiyat ve eğitim fakültelerinin etkililiği, Çağdaş Eğitim Dergisi, 142, 18-21.
  • 18.Şimşek, H. (2005). Ortaöğretim alan öğretmenliği tezsiz yüksek lisans programına devam eden öğrencilerin öğretmenlik mesleğine yönelik tutumları, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Elektronik Eğitim Fakültesi Dergisi, 1 (2), 1-26.
  • 19.Temel, A. (2006). Alan ve meslek seçiminde dikkat edilmesi gereken hususlar. _____http://www.maltepe.edu.tr/haberler/mesleksecimi.doc> (19.12.2006).
  • 20.Yumuşak, A., Aycan, N., Aycan, Ş., Çelik, F., Kaynar, H. Ü. (2006). Muğla üniversitesi tezsiz yüksek lisans programı ile eğitim fakültesi lisans programı öğrencilerinin öğretmenlik mesleğine yönelik tutum ve endişelerinin karşılaştırılması. 15. Ulusal Eğitim Bilimleri Kongresi Bildiri Özetleri, 13-15 Eylül 2006, MÜ. Muğla, 266.
Erzincan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1999
  • Yayıncı: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

DEMOKRATİK EĞİTİM POLİTİKASI (ELEŞTİREL BİR YAKLAŞIM)

Yener ÖZEN, Abdulkadir GÜL, Fikret GÜLAÇTI

İKİNCİ DİL ÖĞRENME STRATEJİLERİ VE ALGILAMA FARKLILIKLARI

Buğra ZENGİN, Mehmet Ali SEVEN

ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ İLE ALMANYA’NIN BAVYERA EYALETİ AUSBURG ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİNİN OKUL UYGULAMALARI ARASINDAKİ BENZERLİK VE FARKLILIKLAR

Ömer Faruk ÇETİN, Erdoğan ULUDAĞ, Mustafa AKIN

Sınıf Öğretmeni Adaylarının Temel Matematik Dersine İlişkin Tutumları ve Kavram Öğrenim Düzeyleri

Mustafa KANDEMİR

GÖRSEL OKURYAZARLIK

V. Aytekin SANALAN, Ali SÜLÜN, T. Abdulkadir ÇOBAN

SINIF ÖĞRETMENİ ADAYLARININ TEMEL MATEMATİK DERSİNE İLİŞKİN TUTUMLARI VE KAVRAM ÖĞRENİM DÜZEYLERİ

Mustafa KANDEMİR

Bilgisayar Ve İnternet Teknolojilerinden Yararlanmanın Uygulama Alan Bilgisi Oluşturma Yönünde Etkisi (Erzincan Eğtim Fakültesi Örneği)

Mustafa AKIN

Erzincan Üniversitesi Eğitim Fakültesi ile Almanya'nın Bavyera Eyaleti Ausburg Üniversitesi Eğitim Fakültesinin Okul Uygulamaları Arasındaki Benzerlik ve Farklılıklar

Ömer Faruk ÇETİN, Erdoğan ULUDAĞ, Mustafa AKIN

K.S.Ü. Fen Edebiyat Fakültesi Fen Bölümlerinde Laboratuar Uygulamalarının Yeterliliği Üzerine Bir Çalışma

Esin İSPİR, Mehmet ASLANTAŞ, Erdoğan BÜYÜKKASAP, Mehmet ÇİTİL, Adnan KÜÇÜKÖNDER

Fen Bilgisi Öğrencilerinin, Hız, Sabit Hız, Sürat ve Yer Değiştirme Kavramlarını Anlama Düzeyleri

Ali YILDIZ, Mehmet ERKOL, Semih DİKEL, Erdoğan BÜYÜKKASAP