YABANCI YATIRIMCILARIN DOĞRUDAN YABANCI YATIRIMLAR KANUNU ÇERÇEVESİNDE TAŞINMAZ EDİNMELERİNİN ANAYASAYA AYKIRILIĞI SORUNU ÜZERİNE BİR İNCELEME

Çalışmamızın başlığından da anlaşılacağı üzere, bu çalışmada münhasıran, yabancı yatırımcıların 4875 sayılı Yasa çerçevesinde taşınmaz edinmelerinin anayasaya aykırılığı tartışmaları üzerinde durulacaktır. Bu nedenle, yabancı gerçek veya tüzel kişilerin Tapu Kanunu ve ilgili diğer yasalar çerçevesinde Türkiye’de taşınmaz edinmeleri konusu bu incelemenin kapsamına dahil edilmemiştir. Keza, yukarıda sözü edilen iptal kararından sonra yasama organınca kabul edilen 3.7.2008 günlü, 5782 sayılı Yasa’nın 2. maddesiyle yeniden düzenlenen Tapu Kanunu’nun 36. maddesinde yer alan ve yabancı yatırımcıların hangi şartlar çerçevesinde taşınmaz mülkiyeti ve sınırlı ayni haklar edinebileceklerine ilişkin düzenlemenin incelenmesi de bu çalışmanın kapsamı dışında kalmaktadır.

AN ESSAY ON UNCONSTITUTIONALITY OF FOREIGN INVESTORS' ACQUISITION OF REAL ESTATE UNDER THE FOREIGN DIRECT INVESTMENT LAW

___

  • BAL, Harun; Gelişme Sürecinde Dış Finansman Kullanımı ve Türkiye, Hazine Müsteşarlığı Yayınları, Ankara, 1998.
  • DEMİRCAN, Hayrettin; Dünyada ve Türkiye‟de Yabancı Sermaye Yatırımları ve Stratejileri, Hazine Müsteşarlığı Yayınları, Ankara, 2003.
  • KAYIHAN, Şaban; “Ticaret Hukukunun Küreselleşmesi Bakımından Yabancı Yatırımların Uluslararası Boyutuna Bakış”, in: Prof. Dr. Fahiman TEKİL‟in Anısına Armağan, İstanbul, 2003.
  • SEYİDOĞLU, Halil; Uluslararası İktisat Teori-Politika-Uygulama, Geliştirilmiş 5. Basım, Turhan Kitabevi, Ankara, 1986.
  • TiRYAKiOĞLU, Bilgin; Doğrudan Yatırımların Uluslararası Hukukta Korunması, Dayınlarlı Yayınları, Ankara, 2003.