TÜRKİYE İLE KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ ARASINDA İMZALANAN1 9.09.2002 TARİHLİ DENİZCİLİK ANLAŞMASI HAKKINDA GENEL DEĞERLENDİRME

Yapısı itibariyle uluslararası özellik arz eden denizcilik sektörü, yük ve yolcu taşımacılığı başta olmak üzere gemi inşa sanayi, liman hizmetleri, deniz turizmi, canlı ve cansız doğal kaynakların üretimi, denizcilik alanındaki teknik işbirliği ve eğitim faaliyetleri gibi yönleriyle önemli bir ticaret ve hizmet dalıdır. Bu önemli ticaret ve hizmet dalı içinde dünya ticaretinin yaklaşık 9o 80'i, ülkemizin ithalat ve ihracat taşımalarının ise, yaklaşık 9 90'lık bölümü deniz yoluyla yapılmaktadır. Bu sebeple, denizcilik alanında işbirliğinin ve organizasyonun gerek uluslararası anlaşmalarla gerekse ikili anlaşmalar yoluyla sağlanması ve ülke ihtiyaçlarının dünya piyasasında gelişen talebe uygun olarak karşılanması oldukça önem arz etmektedir. İncelememiz konusu olan Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasındaki 19.9.2002 tarihli Denizcilik Anlaşması bu önemle taraf ülkeler arasında hazırlanmış bir ikili anlaşmadır.

___

  • 2. Ulusal Denizcilik Şurası Denizcilik Eğitimi Çalışma Grubu Görüşler, Öneriler ve Değerlendirmeler, sh.29, İstanbul, 2000.