TIBBİ MÜDAHALE YOLUYLA DELİL ELDE ETME

Maddi gerçekliği ortaya çıkarabilmek ve adaleti sağlamak zorlu bir süreç. Bu sürecin sağlıklı işlemesi ise en az maddi gerçeğin ortaya çıkarılması kadar önemli. Söz konusu süreç, içerisinde pek çok safha ve unsur barındırmakla birlikte, hukuka uygun olarak delil elde etme en önemli hususlardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Pek çok delil çeşidinden söz edebilmek mümkün olmakla birlikte, burada Özel olarak, kriminoloji bakımından tıbbi müdahaleler yoluyla delil elde etmeyi ele almaya çalışacağız. Tıbbi müdahaleler yoluyla delil elde etmek hiç şüphe yok ki hukuki gerçekliğin ortaya çıkarılması ve sonucunda adalete ulaşılması bakımından oldukça önemlidir. Hatta bazen kaçınılmaz olabilir. Diğer taraftan, ortaya sonradan çıkabilecek uyuşmazlıkları ve hukuki sorunları önleyebilmek bakımından da bir anlamda zorunluluk teşkil edebilmektedir. Nitekim, hukuk normları olması gerekeni göstermesi itibariyle, meydana gelebilecek hukuki sorunları çözebilme yeteneğine sahip olmalıdırlar. Bu itibarla hukuk normları ortaya çıkabilecek sorunları önceden öngörebilmeli ve dolayısıyla meydana gelen bir hukuki soruna uygulanarak adalete uygun bir çözümü üretebilmelidir. Bu, hukuk kurallarının başlıca vasfıdır.

OBTAINING EVIDENCE THROUGH MEDICAL INTERVENTION

___

  • Özlem (Yenerer) ÇAKMUT, Tıbbi Müdahaleye Rızanın Ceza Hukuku Açısından İncelenmesi, Legal Yayıncılık, İstanbul 2003.
  • Ursula KİLKELLY, Özel Hayata ve aile Hayatına Saygı Gösterilmesi Hakkı, İnsan Haklan el Kitapları, No. 1, Avrupa Konseyi, 2001.
  • Yahya DERYAL, İnsan Sağlığına ve Vücut Bütünlüğüne Yönelik Tıbbi Müdahalelerde Hastanın Rızası, http://www.istabip.org.tr/genel/vderval.asp 30.08.2005.