BİLİM ÖZGÜRLÜĞÜ: İÇERİĞİ VE SINIRLANDIRILMASI Sorunu

Bilimsel bilgi, taşıdığı özellikler dolayısıyla, fikir üretiminin en yüce değer ve biçimi olma niteliğini haizdir ve her şeyden önce, insanın gerçekliğe ulaşması bakımından önemli bir araç sayılır. Bu durum, bilimsel bilgi ve onu üreten araştırmacının geniş bir özgürlük alanında bulunmasını gerektirir. Ulusal ya da uluslararası insan haklan belgelerinde bilim özgürlüğü diye bir özgürlüğün yer almasının nedeni budur. Taşıdığı önem dolayısıyla insan hakları belgelerine giren bilim özgürlüğü, araştırma özgürlüğünü, araştırma İçin zorunlu araçlara ve ortama sahip olma hakkım ve bilimsel üretme özgürlüğü veya bilgilendirme ve yayın hakkını içerir. Bu çerçevede bilim adamı, bilimsel metotları kullanarak araştırma yapma hakkına ve bu araştırmanın sonuçlarını yayma hakkına sahip olacak, kural olarak, bu konularda dış bir engelle karşılaşmayacaktır. Hatta bu konularda karşılaşacağı maddi ve manevi engeller devlet tarafından ortadan kaldırılacaktır.

Freedom Of Science: Content And The Problem Of Limitation

___

  • İoanna Kuçuradi, “Felsefe ve İnsan Haklan”, İnsan Haklarının Felsefi Temelleri, (Yayıma Hazırlayan: İoanna Kuçuradi), Hacettepe Üniversitesi Türkiye ve Orta Doğu Araştırmaları Enstitüsü, Ankara, 1982.
  • Niyazi Öktem/Ahmet Ulvi Türkbağ, Felsefe, Sosyoloji, Hukuk ve Devlet, Der Y., İstanbul, 1999.
  • Orhan Münir Çağıl, Hukuk Metodolojisi Dersleri, Fakülteler Matbaası, İstanbul, 1962.
  • Ülker Gürkan, Hukuk Sosyolojisine Giriş, AÜHF Y., Ankara, 1989.
  • Ünal Emiroğlu, Sanat ve Sanatçının Yazgısında İnsan Haklarının İzdüşümü, in. İnsan Hakları Sempozyumu, İstanbul, 1995.