KAMU HUKUKU EĞİTİMİNİN FRANSA'DA TARİHSEL KÖKLERİ VE KAMU HUKUKU OKULLARI ÜZERİNE NOTLAR

Üniversitelerdeki kamu hukuku eğitimi, sözcüğün tam anlamı ile yüksek öğretimde bir devrimdir. Başlangıçta egemenin hukuku olarak algılanan kamu hukuku alanı, hukuk eğitimi içindeki yerini aldıktan sonra, devletin ve idarenin kurumlaşması süreçlerine eşlik ederek gelişmiştir. Günümüz toplumunun hukuksal gelişiminde, hukukun belli alanlarının ya da belli kavramlarının artık kullanımdan düştüğü ya da hukuka yeterince hizmet etmediği tartışması, doktriner alanların temel kavramlarını yeniden gündeme taşımıştır”. Hukuki düşüncenin yenilenmesini, gelişmesini engelleyen bu gözden düşme iddiası —belki- yalnızca bir önyargıdır ve tartışılmaya muhtaçtır. Dolayısıyla bu çalışma, kamu hukuku eğitiminin 18. yüzyıldaki tarihsel köklerine değindikten sonra, Fransa'daki kamu hukuku okullarının doğuşuna ve bugüne etkilerine ilişkin bir değerlendirmeyi amaçlamaktadır.

___

  • D'ENTRÂVES, Alessandro Passerin; “Devlet Kavramı”, Devlet Kuramı içinde, Der. Cemal Bali Akal, Dost Yay. , Ankara, 2000.
  • CORBİNO, Alessandro; “Roma'da Arkaik ve Cumhuriyet Dönemlerinde Anayasal-Politik Dengeler” Çev . Özcan Çelebican, AÜHFD. C. 44, Sayı 1-4, 1995.
  • CHEVALİER, Jacques; “La fin des ecloes?”, Revue du Droit Public, N. 113, 1997.
  • DEMİCHEL, Andre; Pierre Laluemire, Kamu Hukuku, Çev. İbrahim Kaboğlu, Doruk Yay. , Ankara, 1984.