BİNA VE DİĞER YAPILARIN YAPILIŞLARINDAKİ BOZUKLUKLARDAN VEYA BAKIMINDAKİ EKSİKLİKLERDEN DOLAYI PAYDAŞLARIN SORUMLULUĞU

BK. m. 58/f.1 bina ve diğer yapıların yapılışlarındaki bozukluklardan ve bakımlarındaki eksikliklerden dolayı, üçüncü kişilerin uğradığı zararlardan, malikin sorumlu olduğunu belirtmektedir. Anılan kanun hükmü şu şekilde bir düzenleme getirmektedir: “Bir bina veya imal olunan herhangi bir şeyin maliki, o şeyin fena yapılmasından yahut muhafazasındaki kusurundan dolayı mesul olur”. BK. m. 58/f.1 hükmünün kusursuz sorumluluk hallerinden biri olduğu tartışmasızsa da, sorumluluğun dayandığı esas ve kanunda yer alan “malik” ifadesinden ne anlaşılması gerektiği konusunda, uygulamada ve öğretide bir fikir birliğine varılamamıştır. Benzeri şekilde, paylı mülkiyet konusu olan taşınmazlar üzerindeki bina ve yapılardan dolayı paydaşların, BK. m. 58/ f.1 hükmünden kaynaklanan sorumlulukları konusunda da bir fikir birliği oluşmamıştır. Bu çalışma ile kanunda geçen “malik” ifadesinin yorumuna ilişkin görüşler de dikkate alınarak, paylı mülkiyet konusu bina ve diğer yapıların yapımındaki bozukluklar veya bakımındaki eksikliklerden dolayı paydaşların sorumluluğuna ilişkin tartışmalar ele alınacaktır. İlk olarak, sorumluluğun doğduğu esas hakkındaki görüşümüze yer verilecek, daha sonra, kanun hükmünde yer alan “malik” ifadesinin yorumuna ilişkin görüşlere değinilecektir. Daha sonra ise, bu görüşler ışığında paydaşların BK. m. 58/ f.1 hükmü gereğince sorumlulukları hakkındaki tartışmalar değerlendirilecektir.

THE RESPONSIBILITY OF PARTNERS DUE TO THE DEFECTS IN PRODUCTION AND CARE DEFICIENCIES OF BUILDINGS AND OTHER CONSTRUCTIONS

___

  • DESCHENAUX Henri/ TERCİER Pierre, Sorumluluk Hukuku, (Çeviren: ÖZDEMİR SALIM), Ankara, 1983.
  • SÎRMEN Lale, Taşınmaz Mülkiyetinin Kullanılmasında Çevre Etkileri Yaratan Müdahalelerden Dolayı Malikin Sorumluluğu, AUHFD, 1988/1- 4, s. 281- 306.
  • ZEVKLİLER Aydın, Taşınmaz Malikinin Yetkileri Açısından İmar Kurallarına Aykırı ve Zarar Verici İnşaat, Ankara, 1982.
  • ERTEN Ali M., Türk Borçlar Hukukuna Göre Bina ve İnşa Eseri Sahiplerinin Sorumluluğu (BK. m.58), Ankara, 2000.
  • OĞUZMAN Kemal M./ÖZ Turgut, Borçlar Hukuku Genel Hükümler, 4. Bası, İstanbul, 2005.
  • EREN Fikret, Borçlar Hukuku Genel Hükümler, 9. Baskı, İstanbul, 2006.