Savunmasız Beyaz Erkekler ve Cinsel Vatandaşlık: Charles Ray Heykelleri

Bu makale, beyaz erkeklerin kamusal cinselliklerindeki gerginlikleri incelemektedir. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki cinsel vatandaşlık normları savunmasız beyaz erkekleri – çıplak ve kuir- özellikle kamusal sanatta saklı tutmaktadır. 2015 yazında, Chicago Sanat Enstitüsü beyaz erkekleri nesnelleştirilmemiş ve nüfuz edilemeyen olarak gören mevcut sivil ve yasal vatandaşlık modellerini bozan önemli bir sergiyi –Charles Ray Heykelleri 1997-2014- vitrine çıkardı. Sergi – inşa edilmiş ve somutlaştırılmış – kuir doğasını, yaşı, ırkları, toplumsal cinsiyetleri ve cinsellikleri çaprazlayan çeşitli erkeklikleri vurgulayan bir cinsel vatandaşlık modeli olarak öngörmektedir. Ray’in eserleri, klasik Amerikan romanı Huckleberry Finn’in Maceraları’ndaki erkekler de dahil olmak üzere, savunmasız çıplak ve kuir erkekleri çocukluktan yetişkinliğe Amerikan hayatının ayrılmaz bir parçası olarak temsil etmektedir. Ray, savunmasız ve somutlaştırılmış beyaz erkekleri hem her yerde var olan hem de görünmez olarak sunmaktadır. Çıplak ve kuir erkeklerin vücutlarını bedensellikten ayırmak, parçalamak, silmek, reddetmek veya gizli kalması için utandırmak erkekleri cinsel vatandaşlıklarından soymaktır. Bedensellikten ayrılmış cinsel erkek nüfuz edilemeyen ve savunmasız olmayan temsiline rağmen kendi bütünlüğünü bölümlere ayırır ve bütülünlüğüne zarar verir. Ray’in sergisi – bir queer doğası, bir kapalı park- cinsel vatandaşlıkta eksik olan bir parçayı inşa etmektedir.

Vulnerable White Men and Sexual Citizenship: Charles Ray Sculptures

This essay examines tensions in white men’s public sexualities. Norms of sexual citizenship in the United States hide from public view vulnerable white men—naked and queer—especially in public art. In summer 2015, the Art Institute of Chicago showcased a major exhibit—Charles Ray Sculptures 1997–2014—that disrupted extant civil and legal models of citizenship that view white men as sexually unobjectified and impenetrable. The exhibit foreshadows queer nature—constructed and embodied—as a sexual citizenship model emphasizing diverse masculinities that crosscut ages, races, genders, and sexualities. Ray’s work represents vulnerable naked and queer men as an integral part of American life from childhood to adulthood, including men in the classic American novel, The Adventures of Huckleberry Finn. Ray presents vulnerable, embodied white men as both omnipresent and invisible. To disembody—disarticulate, erase, deny, shame into closets—the bodies of naked and queer men is to strip men of sexual citizenship. The disembodied sexual man compartmentalizes and severs his whole, despite representations that he is impenetrable, not vulnerable. Ray’s exhibit—a queer nature, an indoor park—constructs part of what is missing in sexual citizenship.

___

  • Catalogue. (2014). “Charles Ray: Sculpture 1997-2014.” Kunstmuseum Basel and Art Institute of Chicago. Hatje Cantz.
  • Eichner, Maxine. (2009). “Feminism, Queer Theory & Sexual Citizenship.” In Gender Equality: Dimensions of Women's Equal Citizenship, ed. L. C. McClain and J. L. Grossman. New York: Cambridge.
  • Harris, Angela P. (1990). “Race and Essentialism in Feminist Legal Theory.”Stanford Law Review 42 (3):581-616.
  • Kemp, Jonathan. (2013). The Penetrated Male. Brooklyn: Punctum.
  • O'Rourke, Michael. (2014). “The Big Secret about Queer Theory...”Inter Alia: A Journal of Queer Studies (9):1-14.
  • Schmidt, Christopher. (2014). The Poetics of Waste: Queer Excess in Stein, Ashbery, Schuyler, and Goldsmith: Palgrave MacMillan.
  • Tompkins, Calvin. (2015). “Meaning Machines: The Sculptures of Charles Ray.”New Yorker, May 11, 2015.
  • Twain, Mark. 2012 (1884). The Adventures of Huckleberry Finn. New York: Sterling Publishing.