İş Ortamını Yeniden Düzenlemenin İş Verimliliğine Etkileri

Amaç: Bu çalışmada iş yerlerindeki çalışma ortamını 5S kuralları doğrultusunda yeniden düzenlemenin iş verimliliği ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi üzerindeki etkilerini incelemek amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Çalışma Ankara OSTİM Organize sanayi bölgesinde 20 çalışanın olduğu orta ölçekli bir işletmede yapılmıştır. Firmanın üretim sahası ve depo bölümü ele alınarak yapısal problem çözme teknikleri içinde yer alan; bütünleyici kalite ve verimlilik artırmak için kullanılan bir toplam kalite tekniği olan 5S kuralları uygulanmıştır. Sonuçlar: Yapılan değerlendirmede yakın depo olarak kullanılan alanın tertip ve düzensizliği, fabrikada ara malzeme akışlarında, etiketsiz çekmecelerden dolayı istenilen parçanın bulunmasında vakit kaybı yaşanması, depo olmaması sebebiyle o an uygun görülen yere malzeme bırakılmasından alan israfı ile çalışma alanlarının ve makinelerin kirli olması gibi uygun olmayan çalışma koşulları nedeniyle iş verimliliğinin azaldığı tespit edilmiştir. 5S yöntemi uygulaması ile işyeri düzenlemesinden sonra ise çalışanın sağlığını tehlikeye atmayan kaliteli çalışma ortamı yaratılmış ve iş verimliliği artırılmıştır. Tartışma: Çalışmada kısa süreli gözlenen olumlu değişiklikler ve bir operasyon için ulaşılan kazanımlar, işletme geneli ve tüm operasyonlara yayıldığında daha büyük ekonomik kazançların elde edileceği düşünülmektedir
Anahtar Kelimeler:

İş yeri, İş Kapasitesi, 5S

Effect of Redesigning Working Area on Work Efficiency

Purpose:The aim of this study is to investigate the effect of redesigning the working environment according to 5S rules on reconstruction on work efficiency and improvement of working enviroment conditions. Material and Methods: This study was made in a medium-sized business in OSTIM Ankara Organized Industrial Zone with 20 employees. The company’s production area and warehouses were redesigned by 5S rule; one of the structured problem solving techniques; which is a complementary total quality technique to increase work efficiency. Results: According to evaluations, mess in near warehouses area, time loss because of presence of unlabeled drawers during material flow in factory; leaving work materials inappropriate because of lack of warehouse and dirty working area and dirty machines decreased work efficiency. Redesigning the working place according to 5S rules increased work efficiency by creating safe and qualified work environment. Discussion: In this short-term study, positive changes and achievements were gained from an operation. Greater economic benefits across the enterprise and for future operations are expected
Keywords:

Work Place, Work Capacity, 5S,

___

  • Al-Hassan, K., Chan, J. F. L., & Metcalfe, A. V. (2000) The role of total productive maintenance in business excellence. Total Quality Management, 11, 596-601.
  • David, C.G. (2005) Ergonomic Methods for Assessing Exposure to Risk Factors for Work-Related Musculoskeletal Disorders. Occupational Medicine, 55, 190-199.
  • Ismail, A.R. (2009) Assessment of Postural Loading Among The Assembly Operators: A Case Study at Malaysian Automotive Industry. European Journal of Scientific Research, 224-235.
  • Mckone, K. E., , Schroeder, R. G., Cua K.O. (1999) Total Productive Maintenance: A Contextual View. Journal Of Operations Management, 17, 123-144.
  • Nakajima S. (1989) TPM Development Program: Implementing Total Productive Maintenance. Cambridge, Mass: Productivity Press.
  • Nakano,K. (2003) Planned Maintenance. Keikaku Hozen Paperback, Tokyo
  • Tiryakioğlu, U., Utaş,T., & Savaş, H. (2011) Toplam Verimli Yönetim TPM. İstanbul Sanayi Odası, No:27.