BULANIK DEMATEL VE EDAS YÖNTEMLERİ KULLANILARAK SPORCULAR İÇİN AKILLI BİLEKLİK SEÇİMİ

Günümüzde teknolojinin gelişimi ile birlikte artık günlük hayatta kullanılan kıyafet ve aksesuarlara akıllı algılayıcıların eklenmesiyle giyilebilir teknolojik ürünlere dönüştürülmektedir. Giyilebilir teknoloji ürünlerinden biri olan akıllı bileklikler sportif faaliyetlerimizin, uyku takibimizin, sağlık durumumuzun kayıt altına alınmasını ve yaşamımızı elde ettiğimiz bu raporlara göre düzenlememize yardımcı olmaktadır. Her geçen gün gelişen teknolojiye bağlı olarak alternatif sayısının artması, sporcuların hangi model ve özelliklere sahip akıllı bilekliği tercih edeceği konusunda zorlanmalarına neden olmaktadır. Bu çalışmada, sporcuların akıllı bileklik tercih sürecini kolaylaştırmak için çok kriterli karar verme tekniklerinden BULANIK DEMATEL (Fuzzy Decision Making Trial And Evaluation Laboratory) yöntemi kriter ağırlıkları ve kriterler arasındaki ilişkiler için, EDAS (Evaluation Based On Distance From Average Solution) yöntemi ise alternatifler arasından seçim yapmak için kullanılmıştır. 4 kişilik bir uzman grubun değerlendirmesiyle elde edilen verileri incelediğimizde, akıllı bileklik seçiminde göz önüne alınması gereken en önemli kriterin akıllı bilekliklerin kullanım kolaylığı olduğu ortaya çıkmıştır. Kullanım kolaylığından sonra sırasıyla, estetik, fonksiyonel özellik, ağırlık ve akıllı bilekliklerin batarya kullanım süresi olarak belirlenmiştir. EDAS yönteminin sonuçlarına göre ise Alternatif 2 en iyi performansa sahip akıllı bileklik olarak belirlenmiştir.

___

  • Aggarwal, A., et al. (2018). "Evaluation of smartphones in Indian market using EDAS." Procedia Computer Science 132: 236-243.
  • Aksakal, E. and M. Dağdeviren (2010). "Anp Ve Dematel Yöntemleri İle Personel Seçimi Problemine Bütünleşik Bir Yaklaşim." Gazi Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi 25(4).
  • Bayhan, M. and T. Bildik (2014). "Çok Kriterli Karar Verme Tekniklerinden Analitik Hiyerarşi Süreciyle Akıllı Telefon Seçimi." Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi 6(3).
  • Chang, B., et al. (2011). "Fuzzy DEMATEL method for developing supplier selection criteria." Expert Systems with Applications 38(3): 1850-1858.
  • ÇAKIR, M. and E. ÇAKIR (2017). "MAKALE HAKKINDA MOBİL CİHAZ ÜZERİNDEN GÖRSEL EFEKTİ KONTROL EDİLEBİLEN ELEKTRONİK TAKILARIN TASARIMI."
  • Erkayman, B., et al. (2018). "AN INTEGRATED FUZZY APPROACH FOR ERP DEPLOYMENT STRATEGY SELECTION UNDER CONFLICTING CRITERIA." Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi 32(3): 807-823.
  • Keshavarz Ghorabaee, M., et al. (2015). "Multi-criteria inventory classification using a new method of evaluation based on distance from average solution (EDAS)." Informatica 26(3): 435-451.
  • Li, R.-J. (1999). "Fuzzy method in group decision making." Computers & Mathematics with Applications 38(1): 91-101.
  • Lin, C.-J. and W.-W. Wu (2008). "A causal analytical method for group decision-making under fuzzy environment." Expert Systems with Applications 34(1): 205-213.
  • Marangoz, M. and A. E. Aydın (2017). "TÜKETİCİLERİN GİYİLEBİLİR TEKNOLOJİ ÜRÜNLERİNİ BENİMSEMESİNDE ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER: AKILLI SAATLER ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA."
  • ORGAN, A. (2013). "Bulanık Dematel yöntemiyle makine seçimini etkileyen kriterlerin değerlendirilmesi." Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 22(1).
  • ÖZTÜRK, O. (2009). "Türkiye karayollarında trafik kazalarının nedeni ve bu kazaların analizi." Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü [Yüksek lisans tezi, Dn. BORAN K.], Ankara.
  • Saaty, T. L. (2008). "Decision making with the analytic hierarchy process." International journal of services sciences 1(1): 83-98.
  • Tzeng, G.-H., et al. (2007). "Evaluating intertwined effects in e-learning programs: A novel hybrid MCDM model based on factor analysis and DEMATEL." Expert Systems with Applications 32(4): 1028-1044.
  • ULUTAŞ, A. (2017). "EDAS Yöntemi Kullanılarak Bir Tekstil Atölyesi İçin Dikiş Makinesi Seçimi."