Türk Milletinin Çanakkale Savaşı Günlerinde Yüz Yüze Kaldığı Yokluk ve Yoksullukların ... Ve Çanakkale Romanına Yansımaları

Sayısı ve kalitesi tartışılsa bile, Türk tarihinin akışını etkileyen Çanakkale Savaşı, Türk edebiyatında önemli ölçüde yankısını bulmuştur. Bunlardan biri Mustafa Necati Sepetçioğlu’nun …Ve Çanakkale isimli romanıdır. Farklı açılardan ele alınabilecek olan romanın muhtevasında dikkati çeken hususlardan biri, Türk milletinin Çanakkale Savaşı günlerinde yüz yüze kaldığı yokluk ve yoksulluklardır. Ekonomik, insanî ve idarî sahalarda çok belirgin olan yokluk ve yoksulluk, Çanakkale’yi geçilmez kılan insanların destanını çok daha anlamlı kılmaktadır. Bildiride adı geçen roman bu açıdan ele alınıp incelenmiştir.

The Reflections of the Poverty that the Turkish Nation Encountered in the Çanakkale War, in the Novel … Ve Çanakkale

The Çanakkale War is a very important period in Turkish history and it is reflected in the Turkish literature by many authors. One of them is Mustafa Necati Sepetçioğlu and his novel …Ve Çanakkale. This novel can be considered by a variety of perspectives. But it attracts attention with its content about poverty of Turkish nation during the Çanakkale War. Especially economic hardship, the lack of soldiers and the administrative problems are narrated in the novel by author. We try to analyze the novel from these points. 

___

  • Sepetçioğlu, Mustafa Necati (1998), …Ve Çanakkale 1 Geldiler, 5. bs., İstanbul, İrfan Yay., 339 s.
  • Sepetçioğlu, Mustafa Necati (1997), …Ve Çanakkale 2 Gördüler, 4. bs., İstanbul, İrfan Yay., 490 s.
  • Sepetçioğlu, Mustafa Necati (1997), …Ve Çanakkale 3 Döndüler, 5. bs., İstanbul, İrfan Yay., 346 s.
Erdem-Cover
  • ISSN: 1010-867X
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 1985
  • Yayıncı: Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı