Birlik Denizinde Kaybolmanın Zamanı

Turgay Nar, 1990 sonrası yazdığı oyunlarıyla Türk tiyatrosunda dikkat çeken yazarların başında gelmektedir. Tiyatrolarında daha çok toplumsal sorunları ele alan yazar, Türk kültürünün zengin kaynaklarından da beslenerek felsefi-tasavvufi-mistik bir birikimden de yararlanır. Turgay Nar’ın Mevlânâ’nın çıktığı içsel yolculuğu anlattığı Can Ateşinde Kanatlar (Mevlânâ) (2000) adlı oyunu da bunlardan biridir. Bu eserde yazar, Mevlânâ’yı merkeze alarak Hallâc-Mansûr, Ömer Hayyam, Feridüddin Attar, Yunus Emre, Şirazlı Hafız, Seyyid Nesîmî gibi tasavvuf ehli kimseleri ve Zerdüşt, Hititli Yontucu, Menocchio gibi farklı dine mensup olmakla birlikte aynı özü taşıyan kişileri, hümanist bir felsefe etrafında bir araya getirir. Tasavvuftaki “tayy-ı zaman” ve “tayy-ı mekân” anlayışından da yararlanan yazar, Mevlânâ’nın zamanından geçmişe ve geleceğe uzanırken; farklı mekânları da mekânsızlıkla birleştirir. Böylece Mevlânâ öğretisindeki evrenselliğin, kişi, zaman ve uzam boyutunda da yakalandığı bir eser ortaya koyar.

Time to be lost in the Sea of Unity

___

  • Nar, Turgay (2004), Can Ateşinde Kanatlar [ Mevlâna/, İstanbul: Mitos -Boyut Tiyatro Yayınları.
  • Saruhan , Emeti (2007), "Yunus’un Dil Rengiyle Divane Ağaç", www.yenisafak.com.tr
  • Sorgun , Hüseyin (2005), "Can Ateşinde Kanatlarda Mevlanâ’nın yalnızlığını anlattım "(Söyleşi), 10 Ocak , www .zaman .com .tr
  • Topcu , Ömer Naci (2004 ), "Turgay Nar ve "Can Ateşinde Kanatlar"", Turgay Nar, Can Ateşinde Kanatlar [ Mevlânâ /, İstanbul: Mitos -Boyut Tiyatro Yayınları, 14 -20 .
  • Ünlü , Aycıl Nil (2004 ), "Turgay Nar’ın Ya pıtlarında Grotesk Beden /Dil Akışkanlığı",
  • Turgay, Nar, Can Ateşinde Kanatlar [ Mevlânâ/, İstanbul: Mitos -Boyut Tiyatro Yayınları, 8 -13 .