Resmi ve Özel İlköğretim Okullarındaki Eğitici Kol Çalışmalarının Amaçlarına Ulaşma Düzeyine İlişkin Öğrenci Görüşleri (Kayseri İli Örneği)

Bu araştırma, devlet okulları ile özel okulların, Eğitici Kol Çalışmalarının amaçlarına ulaşmasında, yeterlilik düzeylerini karşılaştırmalı olarak belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada söz konusu çalışmaların yeterliliğinin, öğrenci gözüyle değerlendirilmesi yapılmaya çalışılmıştır. Bu amaçla da toplam 300 öğrenci üzerinde bir anket çalışması gerçekleştirilmiştir. Verilerin analizi SPSS paket programı ile t-testi uygulanarak yapılmıştır. Verilerden elde edilen sonuçlara göre; Eğitici Kol Çalışmalarının hem devlet okullarında hem de özel okullarda istenilen düzeyde ve nitelikte yapılmadığı saptanmıştır. Ayrıca grupla çalışma zevki aşılama, planlı ve düzenli çalışma alışkanlığı kazandırma, demokratik tutum ve alışkanlıklar kazandırma gibi konularda, özel okulların devlet okullarından daha düşük etkililik düzeyinde olduğu belirlenmiştir

This reasearch has been conducted in order to determine the level success of extra-curricular activities in public and private schools comparatively. In the research, the evaluation of the mentioned subject is done from students’ point of view. For this purpose; 300 students have been given a questionaire. The analysis of the data has been done with SPSS through t test. According to the results of the analysis; It has been found out that extra-curricular activities are implemented at a desired level or content neither in public nor in private scools. Apart from that, it has been found out that private schools have lower effectiveness level in providing group works, planned and regular study habits, and democratic attitudes and habits.

___

Anonim, “İlköğretim, Lise ve Dengi Okullar Eğitici Çalışmalar Yönetmeliği Teb- liğler Dergisi”,06-06-1983 tarih ve 2140 sayılı yönetmelik:1-14.1983.

Binbaşıoğlu,Cavit. Genel Öğretim Bilgisi, Binbaşıoğlu Yayınevi,Ankara,1988

Cüceloğlu, Doğan, İnsan ve Davranışı. Psikolojinin Temel Kavramları. Remzi Kitabevi, İstanbul, 1991.

Demirel Özcan “Öğretimde Planlama ve Değerlendirme Öğretme Sanatı” Pegem A Yayıncılık, Ankara, 93-94,2004.

Doğan, İsmail. Modern Toplumda Vatandaşlık Demokrasi ve İnsan Hakları (İnsan Haklarının Kültürel Temelleri), Pegem A Yayıncılık, Ankara, 2001.

http://okulmeclisleri.meb.gov.tr/belgeler/onem.htm 2004’te indirildi.

Kaptan, Saim. Bilimsel Araştırma Teknikleri ve İstatistik Yöntemleri. Tekışık Web Ofset Tesisleri, Ankara, 1998.

Karakütük, Kasım. Demokratik Laik Eğitim (Çağdaş Toplum Olmanın Yolu). Anı Yayıncılık Ankara, 2001.

Kılbaş, Şükran. “Varoluşçu Eğitim Felsefesi Açısından Eğitsel Etkinlikler” Çuku- rova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 2 (19):32, 2000.

Kılıçcı,Yadigar. Okulda Ruh Sağlığı, Anı Yayıncılık, Ankara, 1992.

Kocaoluk, M. Ş. Kocaoluk,F. Son Değişiklikleri ile İlköğretimde Temel Mevzuat ve Yönetmelikler, Kocaoluk Yayınevi, Adana, 2003.

Küçükahmet, L. Öğretimde Planlama ve Değerlendirme, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara, 2003.

Özdoğan Berka. Çocuk ve Oyun. Anı Yayıncılık, Ankara,1997.

Öktem, Ferhunde. “Okul Aile İşbirliği” Aile ve Eğitim, TED Yayınları. Anka- ra,1994.

Özdoğan, Ayşe “Eğitsel Kol Çalışmalarının Sınıfa Etkisi” 2003. http://egitisim.inonu.edu.tr/Aozdoğan_ekc.htm 28. 04. 2004, 22: 30’da in- dirildi.

Özpolat, A. Vahap. Demokratik Davranışı İçselleştirme Aracı Olarak: Okullarda Eğitici Kol Çalışmaları 2:19, 2001, http://yayım.meb.gov.tr/ yayım- lar/sayı21/ozpolat.htm(13.05.2004)21:53‘de indirildi.