İşgücü Piyasa Koşullarının Mevcut Çalışma Saatine Etkileri

Teorik olarak işgücü arzı sıklıkla gelir ile ilişkilendirilse de bireylerin fazla çalışma istekleri, sosyoekonomik koşullar ile işgücü piyasasının mevcut durumu tarafından belirlenmektedir. Özellikle belirli bir gelir seviyesinin üstünde, işgücü arz eğrisinin tersine dönmesine etkisi olabilecek faktörlerin tespit edilmesi önem arz etmektedir. Dahası çalışma saatlerinin standartlara yakın veya altında olduğu bir örneklem için sosyoekonomik şartların yanında işgücü piyasası koşullarının da daha net ortaya konulması gerekmektedir. Tüm bu nedenlerle çalışmada mevcut saatten fazla çalışma isteğine neden olduğu düşünülen işgücü piyasasına ait koşullar, Avrupa Bölgesi içerisinde en düşük çalışma saatine sahip ülke olan Hollanda üzerinden araştırılacaktır. Çalışmada Eurostat verileri kullanılarak 2004-2013 dönemi için logit modeli yardımıyla analiz yapılmıştır. Analiz sonucunda elde edilen önemli bulgulara göre daha fazla çalışmayı isteme olasılığı, işin kalıcılığı ve yarı zamanlı bir işte çalışma durumu ile artarken yüksek eğitim seviyesi ve mevcut çalışma saatleriyle azalmaktadır. Ayrıca ödenmemiş fazla mesailerin daha fazla çalışmayı istemek üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığı belirlenmiştir.

Effects of Labor Market Conditions on Current Working Hours

Theoretically, although labor supply is often associated within come, individuals' willingness to work overtime is determined by socioeconomic conditions and the current state of the labor market. Especially above a certainin come level, it is important to identify the factors that may affect the reversal of the labor supply curve. Moreover, for a sample where working hours are close to or below the standards, labor market conditions, as well as socioeconomic conditions, should be revealed more clearly. For all these reasons, the labor market conditions, which are thought to cause the desire to work more than the current hour, will be investigated in the Netherlands, which has the lowest working hours in the European Region. In the analysis, weuse the logit model for the 2004-2013 period on Eurostat data. According to the important findings obtained as a result of the analysis while the possibility of willingness to work increases with the permanence of the job and the status of working in a part-time job, it decreases with the higher education level and current working hours. It was also found that unpaid overtime does not have a significant effect on willingness to work more.

___

  • Abdulqader, Q. M. (2015). Comparison of discriminant analysis and logistic regression analysis: An application on caesarean births and natural births data. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 20(1-2), 34-46.
  • Akbıyık, B. ve Zeytinoğlu, I. (2018). “We are like a family!”: Flexibility and intention to stay in Boutique Hotels in Turkey. Relations Industrielles/Industrial Relations, 73(2), 319-342.
  • Akgeyik, T. (2018). Mesai sürelerini etkileyen faktörler: TÜİK verileri üzerine ampirik bir araştırma. Sosyal Siyaset Konferansları Dergisi, (74), 33-49.
  • Anxo, D. ve Karlsson, M. (2019). Overtime work: A review of literature and initial empirical analysis. ILO Working Papers 995012793502676, International Labour Organization, Genf. Zugriff am, 17, 2020.
  • Beckers, D. G., Van der Linden, D., Smulders, P. G., Kompier, M. A., Taris, T. W. ve Geurts, S. A. (2008). Voluntary or involuntary? Control over overtime and rewards for overtime in relation to fatigue and work satisfaction. Work & Stress, 22(1), 33-50.
  • Buerhaus, P. I. (1991). Economic determinants of annual hours worked by registered nurses. Medical Care, 1181-1195.
  • Ercan, F. ve Özar, Ş. (2000). Emek piyasası teorileri ve Türkiye’de emek piyasası çalışmalarına eleştirel bir bakış. Toplum ve Bilim, 86(2), 22-71.
  • Freyssinet, J. ve Michon, F. (2003). Overtime in Europe. European Industrial Relations Observatory On-line.
  • Gielen, A. C. (2009). Working hours flexibility and older workers’ labor supply. Oxford Economic Papers, 61(2), 240-274.
  • Golden, L. ve Wiens-Tuers, B. (2005). Mandatory overtime work in the United States: Who, where, and what?. Labor Studies Journal, 30(1), 1-25.
  • Gujarati, D. N. ve Porter, D. C., (2012). Temel Ekonometri, (Çev: Ü. Şenesen ve G.G. Şenesen) Literatür Yayıncılık, İstanbul.
  • Hassel, D., van der Velden, L., de Bakker, D. ve Batenburg, R. (2017). Age-related differences in working hours among male and female gps: An sms based time use study. Human Resources for Health, 15(84), 1‒8.
  • Hemmert, G. A., Schons, L. M., Wieseke, J. ve Schimmelpfennig, H. (2016). Log-likelihood-based pseudo-R 2 in logistic regression: deriving sample-sensitive benchmarks. Sociological Methods & Research, 47(3), 507-531.
  • İpek, E. (2020). The costs of disability in Turkey. Journal of Family and Economic Issues, 41(2), 229-237.
  • Jain, H., Khunteta, A. ve Srivastava, S. (2020). Churn prediction in telecommunication using logistic regression and logit boost. Procedia Computer Science, 167, 101-112.
  • Korkmaz, M., Güney, S. ve Yiğiter, Ş. (2012). The importance of logistic regression implementations in the Turkish livestock sector and logistic regression. Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 16(2), 25-36.
  • McKay, J. C., Ahmad, A., Shaw, J. L., Rashid, F., Clancy, A., David, C. ve Quiñonez, C. (2016). Gender differences and predictors of work hours in a sample of ontario dentists. Journal of the Canadian Dental Association, 82(g26), 1488-2159.
  • Mott, D. A. (2001). Use of labor economic heory to examine hours worked by male and female pharmacists. Pharmaceutical Research, 18(2), 224-233.
  • Norton, E. C., Dowd, B. E. ve Maciejewski, M. L. (2019). Marginal effects-quantifying the effect of changes in risk factors in logistic regression models. Jama, 321(13), 1304-1305.
  • Ölçer, F. (2005). İşkoliklik üzerine bir araştırma. Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 5(9), 122-144.
  • Rainey, C. ve McCaskey, K. (2015). Estimating logit models with small samples. Political Science Research and Methods. Samuelson, P. A. (1973). İktisat, (Çev. D. Demirgil), Menteş Kitapevi, İstanbul.
  • Ünlü, M. S. A. ve Birecikli, Ş. Ü. (2019). Türkiye’de özel sektörde fazla mesai: Tobit modelle incelenmesi. İzmir İktisat Dergisi, 34(1), 125-139.
  • Tsai, M., Nitta, M., Kim, S.W. ve Wang, W. (2016). Working overtime in East Asia: Convergence or divergence?, Journal of Contemporary Asia, 46:4, 700-722.
  • UCLA (University of California, Los Angeles), (2021). Logistic regression with stata. https://stats.idre.ucla.edu/stata/seminars/stata-logistic/.Erişim 28/06/2021.
Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-3688
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1981
  • Yayıncı: -
Sayıdaki Diğer Makaleler

Yeşil ve Yeşil Olmayan Otel Çalışanlarının Örgütsel Sessizlik, Etik İklim ve Etik Liderlik Algılamaları

Çağdaş TURAN, Meral ELÇİ, Gülay MURAT EMİNOĞLU

Tüketici Bakış Açısından Stratejik Marka Kavramları ve Marka Mimarisi Stratejileri Arasındaki İlişki Üzerine Bir Alan Çalışması

Zübeyir ÇELİK

Kurumsal Yönetişim Kalitesinin Doğrudan Yabancı Yatırımlar Üzerindeki Etkisi: Orta Gelirli Ülkeler Üzerine Bir Araştırma

Esra KARPUZ, Özlem SAYILIR

Türkiye’de Politik İstikrarın Doğrudan Yabancı Yatırımlara Etkisi: Fourier ADL Eşbütünleşme Testinden Kanıtlar

Doç. Dr. Oktay KIZILKAYA, Oktay KIZILKAYA

İnovasyon Stratejilerinin Kurumsal Sürdürülebilirlik Performansına Etkisi: Mobilya Firmaları Üzerinde Bir Uygulama

Eda DİŞLİ BAYRKATAR, Hasan AYYILDIZ

Finansal Tablo Manipülasyonlarının Tespitinde Yapay Sinir Ağlarının Kullanılması

Gerçek ÖZPARLAK

Platon’un Devlet’ini Bir Siyasal Program Olarak Okuma Girişimi

Sabır GÜLER SEVLİ

Kadınlara Karşı Ayrımcılığın Sosyal Kurumlar ve Cinsiyet Endeksi Temelinde İncelenmesi: Türkiye’nin AB Üyesi Ülkeler ile Bazı Orta Doğu Ülkelerine Göre Durumu

Çiğdem KOŞAR TAŞ

Covıd-19 İle Mücadelede OECD ve AB Üye Ülkeleri Karşısında Türkiye’nin Etkinliğinin Değerlendirilmesi

Emine AYRANCI BAĞRIAÇIK

Dış Borçlanma, İktisadi Büyüme, Cari Açık ve Finansal Gelişme İlişkisi: Türkiye Örneği

Hamza ÇEŞTEPE, Arzu TAY BAYRAMOĞLU, Enes SÜMER