Animasyon Tabanlı PLC ve Operatör Panel Eğitim Seti

Günümüz teknolojisinde yaşanan hızlı gelişim, endüstri alanının her noktasında olduğu gibi otomasyon sistemlerini de doğrudan etkilemektedir. Bu doğrultuda otomasyon sistemini oluşturan alt bileşenlerinde sürekli değişimi ve gelişimi kaçınılmaz olmaktadır. Bütün bu yenilik ve gelişmeler e açık teknik elemanların eğitilmesi, endüstri talepleri bakımından büyük bir önem arz etmektedir. Teknik elemanların yetiştirilmesinde, teknolojik gelişmeleri güncel bir şekilde takip eden üniversiteler, meslek yüksekokulları ve meslek liseleri başlıca so rumlu kuruluşlardır. Bu kurumlarda verilen eğitimlerin nitelikli ve yetkin olabilmesi için hem teorik hem de pratik öğretilerin deney sistemleri ile sağlanması gerekmektedir. Özellikle uygulamalı eğitimde kullanılan deney sistemlerinin düşük maliyetli, güv enlik şartlarını sağlayan ve güncel gelişmelere uyum sağlayabilecek yapıda olması tercih edilmelidir. Bu çalışmada, belirtilen özellikleri sağlayabilecek bir deney seti önerilmektedir.

Animation Based PLC and Human Machine Interface Module Technical Training Set

The rapid development of today's technology directly affects automation systems as well as at every point in the industrial area. In this regard the sub - components of the automation systems have continuously developed and changed. In terms of industry, education of the technical personel has importance. Universities, technical colleges and vocational schools following current technological d evelopments are mainly responsible organizations for training of technical personnel. To effective technical education in these institutions, both theoretical and practical teachings should be provided by experimental systems. Especially in the practical t raining, experimental systems should be low - priced, safety and innovative. In this study, a low - priced, safety and innovative experimental set is recommended.

___

  • Bayrak G., Kaya T., “PLC ve Elektrik Kumanda Devreleri Eğitimi İçin Bir Deney Seti Tasarımı ve Uygulaması”, Elektrik-Elektronik ve Bilgisayar Sempozyumu (EMO), 2011.
  • Özerdem Ö. C., Samurkaş T., “KKTC Üniversitelerinde Programlanabilir Lojik Kontrolörlerin (PLC) Eğitimi ve PLC Kontrollü Taşıma Amaçlı Bir Laboratuvar Düzeneği Tasarımı”, EMO, 2003.
  • Bayındır R., Kaplan O., Bayyiğit C., Sarıkaya Y., Hallaçlıoğlu M., “PLC ve SCADA Kullanılarak Bir Endüstriyel Sistemin Otomasyonu”, Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 27(1), sayfa 107-115, 2011.
  • Çolak İ., Bayındır R., Kuruşçu S., “PLC Kontrollü Asansör Eğitim Seti Tasarım ve Uygulaması”, Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 23(1-2), sayfa 86-94, 2007.
  • Çimen H., Taşkın S., Yabanova İ., “Eğitim Amaçlı Esnek ve Modüler Üretim Sistemlerinin Teknik Eğitimde Kullanılması”, Makine Teknolojileri Elektronik Dergisi, ISSN:1304-4141, Sayfa 43-53, 2007(3)
  • http://www.automation.siemens.com/mcms/industria l-automation-systems-simatic/en/manualoverview/tech-doc-hmi/pages/default.aspx, http://www.automation.siemens.com/mcms/program mable-logic-controller/en/Pages/Default.aspx, Siemens Operation Panel and PLC user manuals, 16.09.2013.
  • http://www.festo-didactic.com/inten/services/printed-media/manuals/manualeasyveep.htm, Festo Easyveep user manual, 16.09.2013.
  • http://www.cokesen.com/?s=Urun&No=1384947317 , Çokesen Elektronik, PLC Uygulama Modülleri, 07.03.2014.
  • http://www.yildirimelektronik.com/TR/Genel/Egiti mUrun_yeni.aspx? F6E10F8892433CFFAAF6AA849816B2EF0F295E853 8674CF8,