Stokastik montaj hattı dengeleme: Bir tavlama benzetimi algoritması

Montaj hattı dengeleme problemi, montaj işleminin yapılabilmesi için işlerin, öncelik ilişkileri dikkate alınarak bir veya birden fazla verimlilik ölçütünü eniyileyecek şekilde sıralı iş istasyonlarına atanması şeklinde tanımlanabilir. İnsan unsurundan kaynaklanan değişken işlem zamanları bu tür sistemlerin stokastik modellenmesini gerektirir, r tane öncelik ilişkisi olan ve n iş içeren bir montaj hattında $n!/2^r $tane farklı hat tasarımı söz konusudur. Çözümü zor olan bu problemin stokastik yaklaşımla çözümü daha da karmaşıklaşmaktadır. Bu nedenle, son yıllarda, modern sezgisel tekniklerle geliştirilen algoritmalar bu problemin çözümü için kullanılmaktadır. Bu çalışmada tek modelli stokastik montaj hattı problemi için Tavlama Benzetimi (TB) algoritması geliştirilmiştir. Algoritma; 'değiştir' ve 'ekle' hareketleriyle komşu çözümler üretmekte, öncüllük ve ardıllık şartlarını sağlamayan komşu çözümler için "tamir" işlemi uygulayarak mümkün çözümler haline getirmekte, böylece problemin çözüm zamanını azaltmakta ve gerektiğinde 'istasyon azaltma' işlemi ile çözümü iyileştirmektedir. Algoritmanın etkinliği literatürde daha önce çözülmüş test problemleri ile rassal olarak üretilen iki büyük boyutlu problem üzerinde gösterilmiştir. Çalışmanın son bölümünde ise Sincan organize sanayiinde faaliyet göstermekte olan bir firmada mevcut bir stokastik montaj hattı bu algoritmayla dengelenerek, önerilen dengelenmiş montaj hattının farklı girdilere verdiği tepkiyi gözlemlemek amacıyla sistem ARENA 3.0 benzetim diliyle modellenmiş ve davranış analizi yapılmıştır.

___

  • 1. Box, G.E.P., and Draper, N.R. (1987). Empirical Model Building and Response Surfaces, John Wiley & Sons, New York.
  • 2. Kackar, R. N. (1985), "Off-Line Quality Control, Parameter Design and the Taguchi Method", Journal of Quality Technology, Vol. 26, No. 4, pp. 248-260.
  • 3. Köksal G., Smith, Jr. W.A., Lu, J. ve McGregor, R. (1998), "A Case Study in Off-Line Quality Control: Characterization and Optimization of Batch Dyeing Process Design", International Journal of Technology Management, Vol. 16, Nos. 4/5/6, pp. 358-382.
  • 4. Lucas, J.M. (Oct. 1994). 'How to Achieve a Robust Process Using Response Surface Methodology', Journal of Quality Technology, Vol. 26, No.4, pp.276-209.
  • 5. Myers, R.H., Khuri, A.I., and Carter, W.H., Jr. (May 1989) "Response Surface Methodology : 1966-1988," Technometrics, Vol.31, No.2, pp.135-157.
  • 6. Phadke, M. S. (1989), Quality Engineering Using Robust Design, Prentice Hall PTR, New Jersey.
  • 7. SAS/QC Software: User's Guide (1989), SAS Institute Inc., Version 6, Cary, North Carolina.
  • 8. Shoemaker, A. C., Tsui, K. L. ve Wu, C.F.J. (1989), Economical Experimentation Methods for Robust Parameter Design, IIQP Research Report No. RR-89-04, The Inst. For Improvement in Quality and Productivity, University of Waterloo, Waterloo, Canada.
Endüstri Mühendisliği-Cover
  • ISSN: 1300-3410
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1989
  • Yayıncı: TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI