SERAMİK SEKTÖRÜNDE KALİTE FONKSİYON GÖÇERİMİ VE ÇOK SEÇENEKLİ KONİK HEDEF PROGRAMLAMA BÜTÜNLEŞİK YAKLAŞIMI

Müşterilerin istedikleri her ürüne kolayca ulaşabildikleri günümüz piyasa koşullarında, firmalar ayakta kalabilmek için müşterilerin beklentilerini karşılamak durumundadır. Bu amaçla firmalar, müşteri beklentilerini tespit edebilmek için farklı yöntemler kullanmaktadır. Bu yöntemler arasında en etkili olanlardan biri de Kalite Fonksiyon Göçerimi (KFG) yaklaşımıdır. KFG, müşterileri beklentilerinin tespit edilmesini ve bu beklentileri anlam ifade edecek şekilde üretim sürecine göçerilmesini sağlamaktadır. Bu çalışmada, seramik sektöründe bulunan bir firmada öncelikle KFG yaklaşımı ile müşteri beklentileri incelenmiş, ardından iyileştirme faaliyetlerini belirlemek için çok seçenekli konik hedef programlamaya dayalı bütünleşik bir yaklaşım önerilmiştir. KFG yaklaşımına girdi oluşturacak veriler anket yoluyla tespit edilmiş ve kalite evi vasıtasıyla teknik gereksinimlere dönüştürülmüştür. Bu teknik gereksinimleri gerçekleştirecek alternatif faaliyetler belirlenip, müşteri beklentilerinin en büyüklenmesi amaçlanmıştır. Diğer amaç ise firmaların en önemli amaçlarından birisi olan maliyetlerin azaltılması olarak belirlenmiştir. Kurulan modelin çözümü için çok seçenekli konik hedef programlama yaklaşımı önerilmiştir. Model sonuçlarına göre firmada belirlenen amaçlar doğrultusunda uygulamaya geçilmesinin uygun olacağı düşünülen faaliyetler belirlenmiştir.

___

  • Akbaba A. (2006). Kalite fonksiyon göçerimi (KFG) sürecinde yararlanılabilecek araçlar ve yöntemler. Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 1 (12), 1 – 32.
  • Akbaba A. (2005) Müşteri odaklı hizmet üretiminde kalite fonksiyon göçerimi (KFG) yaklaşımı: konaklama işletmeleri için bir uygulama çalışması., Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 16 (1), 59 – 81.
  • Arı, S. (2006). Müşteri beklentilerini ürün karakteristiklerine dönüştürme aracı olarak kalite fonksiyon göçerimi ve bir gıda işletmesinde uygulama denemesi (Yüksek lisans tezi). Selçuk Üniversitesi, Konya.
  • Atlas M. (2008) Çok amaçlı programlama çözüm tekniklerinin sınıflandırılması. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 8 (1), 47 – 68. Babbar, C. ve Amin S. H. (2018). A multi-objective mathematical model integrating environmental concerns for supplier selection and order allocation based on fuzzy QFD in beverages industry. Expert Systems with Applications, 92, 27-38.
  • Çinpolat S. (2007). Kalite fonksiyon göçerimi ve hizmet sektöründe uygulanması (Yüksek lisans tezi). İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Demirbağ, Ş. (2015). Kalite fonksiyon yayılımında kano modelinin kullanılması. Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Van.
  • Devrim, B. (2006). Swot analizi, kurumsal karne, kalite fonksiyon yayılımı, sun tzu’nun işletme yönetimi stratejilerinin bütünleştirilmesi üzerine bir çalışma (Yüksek lisans tezi). Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir.
  • Güllü, E. ve Ulcay, Y. (2002). Kalite fonksiyonu yayılımı ve bir uygulama. Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, 7 (1), 71 – 91.
  • Gündoğdu, S. ve Görener, A. (2017). Sağlık sektöründe kalite fonksiyon yayılımı ile süreç iyileştirme. The Journal of Operations Research, Statistics, Econometrics and Management Information Systems, 5 (1), 127 – 146.
  • Göloğlu, C. ve Sezeroğlu, A. (2007). Endüstriyel ürün geliştirmede kalite fonksiyon yayılımı uygulaması. Teknoloji, 10 (1), 49 – 59.
  • Kılıç, B. ve Babat, D. (2011). Kalite fonksiyon göçerimi: yiyecek içecek işletmelerine yönelik kuramsal bir yaklaşım. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 13 (20), 93 – 104.
  • Kılıç Delice, E. ve Güngör, Z. (2008). Müşteri isteklerinin sınıflandırılmasında kano model uygulaması. Akademik Bilişim, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale. Köse, Y. (2017). Bütünleşik bir kalite fonksiyon yayılımı yaklaşımıyla yonga levha üretiminde ürün ve süreç kalitesinin iyileştirilmesi. Karadeniz Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Trabzon.
  • Kurt, M., Efe B. ve Efe Ö.M. (2018). Ergonomik ürün tasarımına bütünleşik bir yaklaşım. Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 22 (2), 192 – 202.
  • Yenginol, F. (2008). Neden kalite fonksiyon göçerimi. İşletme Fakültesi Dergisi, 9(1), 7-15.
  • Olcay, Y. ve Esin, N. (2010). Toplu konut üretiminde kullanıcı tatmini yönelimli bir veri toplama modeli: kalite fonksiyon yayılımı. İtü Dergisi/Mimarlık, Planlama, Tasarım, 9(2), 71 – 82.
  • Öter, Z. ve Tütüncü, Ö. (2001). Turizm işletmelerinde kalite fonksiyon göçerimi: seyahat acentelerine yönelik varsayımsal bir yaklaşım. Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 3 (3), 95 – 117.
  • Öztürk, A. (2011). Yöneylem Araştırmasına Giriş, Türkiye, Ekin Yayınevi Üstün, Ö. (2012).
  • Savaş, H. ve Ay, M. (2005). Üniversite kütüphanesi tasarımında kalite fonksiyon göçerimi uygulaması. Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 7 (3), 80 – 98.
  • Soysal Kurt, H. ve Yenilmez, G. (2017). Kalite fonksiyon yayılımı: alışveriş merkezleri üzerine bir uygulama. Organizasyon ve Yönetim Bilimleri Dergisi, 9 (1), 14 – 29.
  • Yıldız, M. S. ve Baran, Z. (2011). Kalite fonksiyon göçerimi ve homojenize yoğurt üretiminde uygulaması. Ege Akademik Bakış Dergisi, 11 (1), 59 - 72,
  • Özgen, Ö., Duman, S. ve Atrek Demirel, B. (2009). Müşteri gereksinimlerinin müşteri ilişkileri yönetimine aktarılması: Modern kalite fonksiyon göçerimi uygulaması. İktisat İşletme ve Finans, 24 (283), 89 – 117.
  • Güler, A. K., (2019). Seramik sektöründe kalite fonksiyon göçerimi ve çok seçenekli konik hedef programlama bütünleşik yaklaşımı (Yüksek lisans tezi). Kütahya Dumlupınar Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Kütahya.
Endüstri Mühendisliği-Cover
  • ISSN: 1300-3410
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1989
  • Yayıncı: TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
Sayıdaki Diğer Makaleler

SIRA BAĞIMLI HAZIRLIK SÜRELİ MELEZ ESNEK AKIŞ TİPİ ATÖLYELERDE ÇİZELGELEME PROBLEMİ İÇİN SINIRLI SAYIMLAMA VE MAKİNE GRUPLAMAYA DAYALI BİR YAKLAŞIM

Müjgan SAĞIR ÖZDEMİR, Hacer OKUL

ÇİFTLİKLERDE YETİŞTİRİLECEK UYGUN BALIK TÜRLERİNİN BELİRLENMESİNE YÖNELİK BİR KARAR DESTEK SİSTEMİ

İnci Elif HADIK, Ukbe Usame UÇAR, Mehmet ATAK, Selçuk Kürşat İŞLEYEN

SERAMİK SEKTÖRÜNDE KALİTE FONKSİYON GÖÇERİMİ VE ÇOK SEÇENEKLİ KONİK HEDEF PROGRAMLAMA BÜTÜNLEŞİK YAKLAŞIMI

Ayşe Kübra GÜLER, Şafak KIRIŞ

YAPAY SİNİR AĞLARI VE DERİN ÖĞRENME KULLANARAK TÜRKİYE''DEKİ COVID-19 VAKALARI İÇİN TAHMİN MODELLERİ

Yunus EROĞLU

SERAMİK SEKTÖRÜNDE KOJENERASYON TESİSLERİ İLE ELEKTRİK ÜRETİM KARARI İÇİN KARAR DESTEK SİSTEMİ

Meryem ULUSKAN, Büşra AZMAN, Azerhan KARA, Alptekin KÖK

BİR İŞLETMEDE AZ TEKRARLI İŞLERİN RİSK DEĞERLENDİRMESİ İÇİN UYGUN METOTLARIN BELİRLENMESİ VE UYGULANMASI

Ufuk TORUN, Hilal ATICI ULUSU, Tülin GÜNDÜZ

NÜFUS BÜYÜME PROJEKSİYONU İLE BÜTÜNLEŞİK SİMÜLASYON TABANLI POLİKLİNİK KAPASİTE YÖNETİMİ

Muhammed ORDU, Eren DEMİR, Chris TOFALLİS

BİR OTOMOBİL YAN SANAYİ TEDARİKÇİSİNDE DÜNYA KLASINDA ÜRETİM UYGULAMASI

İhsan EROZAN, Melike MÜMİNOĞLU

SWARA-TOPSIS YÖNTEMİ İLE EN UYGUN YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAĞININ BELİRLENMESİ

Onur DERSE, Emel YONTAR

MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ YÖNETİMİ AÇISINDAN ÇOK KRİTERLİ TERCİH EDİLEBİLİRLİK ANALİZİ: ZİNCİR AVM ÖRNEĞİ

Yıldız ŞAHİN, Sedanur Selay KASAP, Ezel ÖZKAN