Gıda sektöründe bir firma için tedarik zinciri ağı tasarımı ve araç rotalama

Gıda sektöründe hizmet veren firma, 4 fabrikasında ürettiği 150 kadar ürün¸ bölgesel depo ve distribütörleri aracılığıyla 170,000'in üzerinde satış noktasına ulaştırmaktadır. Bu amaçla kurulmuş olan dağıtım ağının ölçeği ve lojistik maliyeti yüksek olup, Tükiye'nin her bölesine dağıtımda hedeflenen hizmet düzeyine ulaşmak oldukça zordur. Bu çalışmanın amacı, fabrikalardan distribütörlere olan dağıtımın zamanında ve eksiksiz yapılmasıyla hizmet düzeyini artırmak ve bunu mümkün olan en düşük maliyet ile gerçekleştirmektir. Proje kapsamında; stratejik düzeyde, son ürünlerin dağıtımı için tedarik zinciri ağı tasarımı, operasyonel düzeyde ise fabrikalardan distribütörlere dağıtım için gidilen yolu en aza indirirken, dolu kamyon dağıtımı sayısını artırmayı hedefleyen araç rotalarının bulunması üzerinde çalışılmıştır. Çalışmanın temel unsurları; mevcut durum analizi ve problem tanımı, tedarik zinciri ağının yeniden tasarımına yönelik olarak geliştirilen matematiksel model ve mevcut tedarik zincirinin etkinliğini ve verimliliğini artırmak için önerilen bölgesel depoların kurulduğu tasarım seçenekleri ile fabrikalardan distribütörlere dağıtım için geliştirilen daha etkin bir araç rotalama sistemidir. Değerlendirmeler sonucunda tasarım seçenekleri için maliyet-yarar analizi yapılmış ve farklı hizmet düzeyleri için tedarik zinciri tasarım seçenekleri önerilmiştir. Bu çalışma ile firma için beklenen getiriler; geliştirilen etkileşimli ve daha etkin bir araç rotalama sisteminin de yardımıyla, zamanında ve eksiksiz olarak karşılanan distribütör taleplerinin artması sonucu fabrikalardan distribütörlere daha yüksek bir hizmet düzeyinin sağlanmasıdır.

The company operating in the food sector delivers products of 150 types produced in its 4 factories to more than 170,000 retail points in Turkey. The distribution network developed for this purpose is very large in scale and has a high annual logistics cost. Moreover, it is hard to attain the same target service level all through the country. The aim of this study is to deliver the exact distributor orders from the factories to the distributors on time and thus to increase the service level, while decreasing the total logistics cost to the company. In the strategical level, the design of the supply chain for the distribution of the products, while in the operational level vehicle routing problem from the factories to the distributors have been focused on in the context of this project. The main parts of the study include: the systems analysis and problem definition, the mathematical model developed for the redesign of the supply chain network, the design alternatives with the regional depots so as to increase the efficiency and effectiveness of the supply chain, and a more effective and interactive vehicle routing system for the delivery of products from the factories to the distributors. A cost-benefit analysis is performed as well to evaluate the supply chain network design alternatives, and design alternatives are proposed for different levels of responsiveness and service levels. The gain of the company expected from this study is a higher service level from the factories to the distributors thru supplying the orders in exact amounts in shorter response times, which becomes possible by the help of the redesign of the supply chain network as well as the improved vehicle routing system.

___

  • Chousein, A., Güler, Ç., Solmaz, E., Sitti, K., Başak O., Haziran 2004. 'Supply Chain Management for A Com­ pany in the Food Sector', Sistem Tasarımı Proje Raporu, ODTÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü.
  • Eppen, G., 1979. 'Effects of Centralization on Expected Costs in a Multi-Location Newsboy Problem', Manage­ ment Science, Cilt 25, sayfa: 498-501.
  • Nozick, L.K. veTumquist, M. A., 2001. 'Inventory, Trans­ portation, Service Quality and The Location of Distribu­ tion Centers', European Journal of Operational Research, Cilt 129, Sayı 2, sayfa: 362-371.
  • Mercer, A. Ve Xiaoyong, T., 1996. 'Alternative Inventory and Distribution Policies of a Food Manufacturer', Journal of the Operational Research Society, Cilt 47, Sayı 6, sayfa: 755-765.
  • Faulin, J. 2003. 'Applying MIXALG Procedure in a Rout­ ing Problem to Optimize Food Product Delivery', Omega, Cilt 31, Sayı 5, sayfa: 387-395.
  • Tarantilis, CD. ve Kiranoudis, C.T., 2002. 'Using a Spa­ tial Decision Support System for Solving the Vehicle Rout­ ing Problem', Information and Management, Cilt 39, Sayı 5, sayfa: 359-375.
Endüstri Mühendisliği-Cover
  • ISSN: 1300-3410
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1989
  • Yayıncı: TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI