Fabrika içi çekme esaslı taşıma sistemi tasarımı

Dizel sistemleri fabrikalarından birinde gerçekleştirilen çalışmada, fabrika içinde hammadde ve yarı mamullerin taşınmasını planlayan, sık ve çekme esaslı taşımaya dayalı bir sistem tasarlanmıştır. Bu çalışmadaki temel amaç, yalın üretim sistemlerinin fabrika içerisinde kullanımını sağlarken, ara envanter tutma maliyetini enazlamaktır. İlk olarak, fabrikada olası rotalar belirlenmiş ve geliştirilen bir eleme prosedürü ile anlamlı bir rota kümesi yaratılmıştır. Daha sonra elde kalan rotalara, amacı toplam çevrim süresini enazlama olan bir matematiksel model yardımı ile taşıma işleri atanmıştır. Bu noktada, değişik seçenekleri inceleyebilmek ve uygulanabilir bir sonuç bulmak için çok amaçlı modelleme kullanılmıştır. Farklı araç sayısı seçeneklerine göre iyileştirme tahminleri yapılmıştır. Önerilen çözümün, mevcut sistemde sadece organizasyonel değişikliklerle, toplam maliyette %51’e kadar azalma sağlaması öngörülmüştür.

The design of a pull-type materials handling system

A material transportation system, which is based on frequent delivery and pull principles, is designed for transportation of raw materials and semi-finished items in a diesel systems factory in this study. The main aim is to enable the operation of a lean transportation system that minimizes the cost of work-in-process inventory. Firstly, the possible routes are enumerated and through a developed eliminating procedure a feasible route set is defined. Then the transportation tasks are assigned to the remaining routes by a mathematical model that aims to minimize total cycle time. At this point, multi-objective mathematical modeling is used in order to generate different and applicable solutions. It is foreseen that with only organizational changes, there can be a 51% decrease in the total cost of the material handling system.

___

  • 1. Bilici G., Çolak Ö., İnaltekin F., Küçük T.C., Yetimoğlu S., (2007), “Üretim Hatlarında Milk-Run Uygulaması”, Sistem Tasarımı Proje Raporu, ODTÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü, Ankara.
  • 2. Campbell A.M., Clarke L.W., Kleywegt A. and Savelsberg M.W.P., (1998) “Inventory routing”, Fleet Management and Logistics, Crainic T.G. and Laporte G. (eds), Kluwer Academic Publishers: Boston, MA.
  • 3. Süral, H., Sözlü İletişim, Mart 2007.
  • 4. Toth P. ve Vigo D., (1990), “The Vehicle Routing Problem”, Society for Industrial and Applied Mathematics, Philadelphia.