Ergen erkek çocukta orta özofagusta alışılmamış bir yabancı cisim: fileli kement ile başarılı endoskopik çıkarımı

Çocuklarda yabancı cisim yutulması sık karşılaşılan bir sorundur. Bu cisimlerin çoğu bağırsak yoluna kolaylıkla geçer, ancak bazıları büyüklük ya da şekline bağlı olarak özofagusta kalır. Keskin ve tırtıklı kenarı olan yabancı cisimler özofagusu perfore etme riskinden dolayı daha çok risk taşırlar. Biz burada kaza sonucu kenarı tırtıklı gazoz kapağı yutan bir ergende bu cismin endoskopik olarak fileli kement ile hasarsız olarak orta özofagustan çıkarımını bildiriyoruz. Fleksibl endoskoplar ile çok sayıda seçenek kullanılarak yabancı cisimler çıkarılabilmektedir. Bu seçeneklerden fileli kement uygulaması da çocuklarda güvenli ve etkin bir seçenek olarak görünmektedir. 

An unusual foreign body in the midesophagus of an adolescent boy retrieved successfully via a snare with a net

Foreign body ingestion is a common problem in the pediatric population. Most of these objects pass through the intestinal tract without difficulty; however, due to size or shape, many will become lodged in the esophagus. Sharp and serrated bodies are more dangerous than smooth ones because of the risk of esophageal perforation. We report an accidentally swallowed carbonated drink bottle cap with a peripherally serrated rim by an adolescent, which was removed endoscopically from the midesophagus via a snare with a net, without any damage. Using flexible endoscopy, a wide variety of instruments is suitable for removing foreign bodies. A snare with a net may be a safe and effective option in the pediatric population.

___

  • 1- Arana A, Hauser B, Hachimi-Idrissi S, et al. Management of ingested foreign bodies in childhood and review of the literature. Eur J Pediatr 2001;160:468–72. 2- Eisen G M, Baron T H, Dominitz J A et al. Guideline for the management of ingested foreign bodies. Gastrointest Endosc 2002; 55: 802–6. 3- Paul SP, Hawes D, Taylor TM. Foreign body ingestion in children: case series, review of the literature and guidelines on minimising accidental ingestions. JFam Health Care. 2010;20(6):200-4. 4- Kramer RE, Lerner DG, Lin T, Manfredi M, Shah M, Stephen TC, Gibbons TE, Pall H, Sahn B, McOmber M, Zacur G, Friedlander J, Quiros AJ, Fishman DS, Mamula P. Management of ingested foreign bodies in children: a clinical report of the NASPGHAN Endoscopy Committee. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2015 Apr;60(4):562-74. 5- Lee JK, Lim SC. Barotraumatic perforation of pharyngoesophagus by explosion of a bottle into the mouth. Yonsei Med J. 2005 Oct 31;46(5):724-8.