WORDSWORTH IN HYDERABAD: IDENTITY CRISIS IN MEENA ALEXANDER’S NAMPALLY ROAD

Herrero’nun da belirttiği gibi,  Meena Alexander Hint diasporasının yazarı, aynı zamanda  kızıdır ve yazınları kendi diasporik deneyimlerini yansıtmaktadır: bir yandan köklerini arama, sürgün, travma, ayrılık ve yalnızlık fakat diğer yandan da katı ulusal ve kültürel engelleri yalnız başına aşabilen umudu da barındıran farklı bakışlar. Meena Alexander’ın ilk romanı Nampally Road’da bir istisna değildir. Bu kısa roman,  yer değiştirme ve ana karakterin kendi yurdunda kendine bir kimlik yaratma çabaları hakkındadır. Mira Kannadical romanın baş kahramanıdır. İngiltere’de dört yıl kalıp İngiliz Edebiyatında doktorasını tamamladıktan  sonra Hindistana döner. İngiltere’de rahatsız ve yalnız hissetmektedir. Yeni insanlarla tanışıp yeni yerler görmek istemektedir. Bu nedenle Hyderabad’da bir iş teklifini kabul eder. Hooha Ve Shikha, Mira’nın bütün umutlarının ve  hayallerinin tamamıyla farklı şiddet, huzursuzluk ve kargaşa dolu bir Hindistan görünce yıkıldığını iddia eder. Şehirde kendini kapana kısılmış gibi hisseder. Duygularını ve yazdıklarını sorgulamaya başlar. Bu çalışma, başkarakterin yaşadığı çelişkiler ve kendi kimliğini ararken yaşadığı kimlik bunalımı Çağdaş Hindistanın sosyo- politik değişimleriyle birlikte incelemeyi amaçlamaktadır. 

Wordsworth in Hyderabad: Identity Crisis in Meena Alexander’s Nampally Road

As Herrero states , “Meena Alexander is a daughter and writer of Indian diaspora and her writings reflect her own lived diasporic experiences: on the one hand those of uprooting, exile, trauma, separation, and loneliness, but on the other, those of hope and privileged multiple vision that can alone transcend rigid national and cultural barriers” (Herrero, 2007, 27) Meena Alexander’s first novel, Nampally Road (1991) is not an exception. This short novel is also about displacement and the protagonist’s attempts to create herself an identity in her native land, India. The protagonist is Mira Kannadical. She is an English lecturer who returns to her own country after studying in England for four years and getting a PhD on Wordsworth from Nottingham University.  She is uncomfortable and alone in England and decides to return her home country. Mira wants to meet new people and see new places. So, she accepts a teaching position in Hyderabad. Hookha and Shikha assert that “all Mira’s hopes and dreams are shattered to see a totally different picture of India which teems with violence, civil unrest, and turbulence” (2013,2).  Mira finds herself trapped in the city. She starts to question her own thoughts and writings. This paper aims to explore the conflicts in the protagonist’s life and identity crisis she experiences while searching for her self with the portrayal of socio- political changes in Contemporary India. 

___

  • Alexander, Meena. (2013). Nampally Road. Chennai: Orient Black Swan.
  • Ali, Kazım. (2009). The Stone-Eating Girl: How a Text Keeps its Secret. In L. Basu, C.Leenerts (Eds), Passage to Manhattan: Critical Essays on Meena Alexander, 51-69: Newcastle Upon Tyne: Cambridge Scholars Publishing.
  • Ali, Zainab & Dharini Rasiah.(2000) Interview with Meena Alexander. In King-Kok Cheung (ed.) Words Matter: Conversations with Asian American Writers, 69-91: Honolulu: University of Hawaii Press.
  • Fahimeh Nazari, Hossein Pirnajmuddin& Namatollah Moradi (2018). Postcolonial National Space in Meena Alexander’s Nampally Road. Journal of Language, Literature and Culture, 65:1, 1-10.
  • Herrero, Dolores (2007). Meena Alexander’s Transgressive/ Diasporic Female Characters: Healing Wounds and Fracturing the Iconic Feminine and the Language of the Colonizer. South Asian Review, 28:2, 27-46.
  • Hooda, Archana& Shikha, Ms.(April 2013). Dislocated Self as Reflected in Meena Alexander’s Nampally Road. The Criterion An International Journal in English, Vol IV. Issue II, 1-6.