HADIMKÖY-BEYLİKDÜZÜ BAĞLANTI YOLU ÜZERİNDEKİ TRAFİK SIKIŞIKLIĞI PROBLEMİNİN NEDENLERİ VE ÇÖZÜM YOLLARI

İstanbul’un en büyük ve en güncel sorunlarından biri, hiç şüphesiz metropoliten şehirlerin hemen hepsinde olduğu gibi, kentsel alandaki trafik sıkışıklığı problemidir. Hadımköy-Beylikdüzü bağlantı yolu da TEM ve E-5 karayollarını ve İstanbul’un büyük sanayi ve yerleşim alanlarını birbirine bağlayan İstanbul’un önemli ve bir o kadarda trafik problemlerinin ve sıkışıklığının oldukça fazla yaşandığı bir yoldur. Bu çalışma da, HadımköyBeylikdüzü bağlantı yolu üzerindeki trafik yoğunluğunun nedenlerinin ortaya konulmasını ve çözüm yollarının üretilmesini amaçlamaktadır. Çalışma kapsamında, araç sayımı, anket uygulaması ve arazi çalışmaları yapılmıştır. Analiz ve çözüm bölümlerinde CBS ortamında hazırlanan arazi kullanım haritalarından yararlanılmıştır. Bu yol, ithalat ve ihracat ürünleri, endüstriyel malzeme, hammadde, sanayi araç-gereçleri ve doğal olarak insan ulaşımını sağlayan servis ve özel otomobilleri içeren çok sayıda aracı taşımaktadır. Farklı karakterlerdeki çok sayıda aracın aynı anda ulaşımını bu yol üzerinden sağlamaya çalışması ciddi bir trafik yoğunluğuna neden olmaktadır. Bölgedeki tır antrepoları ve konteynır depoları da bu yol üzerindeki trafiği olumsuz yönde etkileyen nedenlerdendir. Diğer bir olumsuz etken ise, trafiğin tıkandığı kesimlerde, alternatif yol kullanmanın özellikle ağır taşıtlar için zor olması, mevcut sanayi ve konut yerleşiminin buna müsaade etmemesidir. Beylikdüzü bölgesindeki yoğun yerleşim alanlarından farklı amaçlarla üretilen yüksek yoğunluktaki trafik de bu yol üzerindeki yoğunluğu artıran diğer nedenlerden biridir

HADIMKÖY-BEYLİKDÜZÜ BAĞLANTI YOLU ÜZERİNDEKİ TRAFİK SIKIŞIKLIĞI PROBLEMİNİN NEDENLERİ VE ÇÖZÜM YOLLARI

-
Keywords:

-,

___

  • Atış T., 2003, Kentsel Saçak-Sanayi Dinamiği ve Ulaşım İlişkisi: Beylikdüzü Organize Sanayi Bölgesi Örneği, Yüksek Lisans Tezi, İTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Baycan, T., 1993, Arazi Kullanım – Ulaşım Etkileşimi Ve Erişilebilirlik: İstanbul İçin Bir Değerlendirme, İstanbul Teknik Üniversitesi.
  • Brinckerhoff, P., 1999, Land Use Impacts Of Transportation: A Guidebook, Washington.
  • Diker, V., 2006, İstanbul Ulaşım Sorunu ve Çözüm Önerileri, Çalışma Grubu Raporu.
  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 1/25000 ölçekli İstanbul Nazım İmar Planı Raporu.
  • İTÜ Uyg-Ar, 1998, İstanbul Ulaşım Ana Planı Sonuç Raporu. İTÜ Ulaştırma-Araştırma Merkezi, İstanbul.
  • Karakuyu, M., 2001, The Physical Growth of İstanbul, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Fatih Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Keçeli, A., 2007, A GIS Based Analyis of the Effects of Neighbouring Land Use on the traffic Congestion on Connector Roads: The Case of the Hadimkoy-Beylikduzu Connector Road, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Fatih Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Marin C. M., Altıntaş H., 2004, Konut Yer Seçimi – Ulaşım ertkileşim Teorileri: Kritik Bir Literatür İncelemesi, Gazi Üni. Müh. Mim. Fak. Der., cilt:19, Ankara.
  • Miller, J., 2003, Travel Changes and Social Exclusion, USA.
  • Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Genel Nüfus Sayımı (1990, 2000, 2007).
  • Yeni M., 2001, İstanbul’un Ulaşım Sorunlarına Çözüm Yaklaşımlarının Değerlendirilmesi, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, YTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.