DİYARBAKIR ÇOCUK VE GENÇLİK MERKEZİNİN ERGONOMİK AÇIDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

Sokak çocukları olgusu, hızlı bir kentleşme, aşırı nüfus artışı, kırsaldan kentlere yaşanan göçler ve dolayısıyla işsizlikle birleşip toplumlarda görülmeye başlamıştır. Ailelerinden gerekli desteği alamayan, özellikle küçük yaş grubundaki bireyler, yaşamlarını kendileri için büyük tehlikeler oluşturan, kötü alışkanlıklar edinmelerine neden olan, sokaklarda geçirmeye başlamaktadırlar. Bu durumu ortadan kaldırmak ve çocukları sokak ortamından uzaklaştırabilmek, aileleriyle diyaloglarını güçlendirmek, çocukları mesleki ve genel anlamda eğitebilmek, zamanlarını olumlu kullanmalarını sağlayabilmek için, Türkiye'nin birçok ilinde çocuk ve gençlik merkezleri kurulmuştur. Bu kurumlardan biri de Diyarbakır 75. Yıl Çocuk ve Gençlik Merkezi'dir. Merkez, daha önce Tekel İçki Fabrikası olarak kullanılırken fonksiyon değişikliğine uğramıştır. Yapılan çalışmada, fonksiyonel olarak dönüştürülmüş bir yapı olan Diyarbakır 75. Yıl Çocuk ve Gençlik Merkezi'nin yeni işlevine uygunluğu ve kullanıcı memnuniyeti araştırılmıştır. Bu amaçla araştırmada, mekânlar boyut ve donanım elemanlarının ergonomik uygunluğu ölçeğinde değerlendirilmiştir. Ayrıca 103 çocuğa uygulanan anketler yardımıyla kullanıcıların mekânlar ve mekânlar arası ilişkiler ile tefriş elemanları konularında yorumları elde edilmeye çalışılmıştır. Tüm bu veriler birleştirilerek mekânların yeni işlevine uygun olup olmadığı ergonomik boyutta değerlendirilirken, kullanıcının memnuniyeti de ölçülmeye çalışılmıştır.

THE EVALUATION OF DIYARBAKIR CHILDREN AND YOUTH CENTER IN THE SCOPE OF ERGONOMICS

Street children, with rapid urbanization, over population and combining with immigration from rural, have become an important problem of societies. They are inadequately supported by their families and spend most of their life in streets where there are big dangerous for obtaining bad habits especially for small ones. In order to prevent this situation, improve relations of children with their family and educate them in vocational manner, child and youth centers were established in many cities of Turkey. The centre, which is known as "75. Yıl Çocuk ve Gençlik Merkezi", in Diyarbakır, was established in Tekel Distillery. The building function has changed with respect to the new users' requirement. In this study, user satisfaction and the building compliance to the new functions have been investigated for Diyarbakır 75. Yıl Çocuk ve Gençlik Merkezi. Moreover a questionnaire, containing user-space relations, space-furnishing, was performed to 103 children for obtaining their comments. The obtained whole data were used to evaluate in ergonomic scale whether the spaces of building are appropriate and measure user satisfaction level.
Keywords:

-,

___

  • AKGÜN, M.K, YILDIRIM, F., (1995) “Eğitim Araçlarının Kullanımında Ergonomik Ölçülerin Önemi”, 5. Ergonomi Kongresi, MPM Yayınları, No:570, İstanbul.
  • AYKAL, F., D., (2001). Mimaride Ergonomik Faktörler. D. Ü. Müh. Mim. Fak., Mim. Yüksek Lisans Ders Notları, Diyarbakır.
  • BEAK,Y-S & LEE,K-P., (2003). “A study On Cognitive Characteristics of Childrens’ Information Architecture Using Participatory Design Technique”, IEA, Seoul, Korea.
  • DOCKRELL, S. (2003)“ An Ivestigation of Primary School Teachers Education On Computer Related Ergonomics” , IEA, Seoul, Korea.
  • ERDOĞAN, Z., (2001). “İlk ve Orta Dereceli Okulların Ergonomik Açıdan İncelenmesi ve İyileştirme Önerileri”. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniv. Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • ERKAN, N., (1988). Ergonomi. MPM Yayınları, Ankara.
  • ERKAN, R., BAĞLI, M., SÜMER, F., ÜNVER, M., (2001). Sosyal Çevrenin Sokak Çocukluğuna ve Çocuk Suçluluğuna Etkisi: Diyarbakır Örneği. Diyarbakır.
  • GÜNYEL, B., (2005), “Sokak Çocukları Rehabilitasyon Merkezlerinin Tanımlanması ve Diyarbakır Örneğinin Ergonomik Açıdan Değerlendirilmesi” Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Dicle Üniv. Fen Bilimleri Enstitüsü, Diyarbakır.
  • MANDAL, A.C.(2008). Balanced Sitting Posture On Forward Sloping Seat. Health In Forum, Copenhagen, Denmark.
  • MC CORMICK, E., J. (1970). Human Factors Engineering, Mc Graw Hill, London.