Güneş Enerjisi Santrallerinde Sehpa Seçiminin Performansa Etkisinin Analiz Edilmesi Ve Sıcaklık Etkisi

Güneş enerjisi çevre dostu, stabil ve verimli bir elektrik enerjisi üretim kaynağıdır. Güneş enerjisi ile elektrik üreten santrallerin sayısı hızla artmış ve artmaktadır. Güneş enerjisi santralleri kurulurken performans değerlerinin analiz edilmesi de büyük önem arz etmektedir. Bu çalışmada güneş enerjisi santrallerinin performansına etki eden en önemli faktörlerden biri olan sehpa seçiminin performansa etkisi detaylıca analiz edilmiştir. Bu analiz yaygın olarak kullanılan beş farklı sehpa sistemi modellenerek yapılmıştır. Her sehpa türünün ürettiği enerji miktarındaki farklılıklar kaydedilmiştir.  Üretilen elektrik enerjisinin aylara göre değişimi, performans değerleri, watt başına düşen elektrik enerjisi üretim değerleri ve sıcaklığın etkisi detaylı olarak karşılaştırılmıştır. Ayrıca, CO2 emisyon değerleri üzerine etkisi de analiz edilmiştir. 
Anahtar Kelimeler:

pv, verimlilik

___

  • [1]. Yavuz Selim İşler, Metin Salihmuhsin, Yenilenebilir Enerji Kaynakları için Yazılım Araçlarının Sınıflandırılması, International Conference on Natural Science and Engineering (ICNASE’16) March 19-20, 2016, Kilis.
  • [2]. Metin Salihmuhsin, Yavuz Selim İşler, Şebekeden Bağımsız PV Sistemin TRNSYS ile Gerçek Zamanlı Modellenmesi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, Cilt 21, Sayı 1, 66-76, 2018.
  • [3]. Haftom Weldekidan, Vladimir Strezov, Graham Town, Review of solar energy for biofuel extraction, Renewable and Sustainable Energy Reviews, 88, 184-192, 2018.
  • [4]. Rosaria Ciriminna, Francesco Meneguzzo, Mario Pecoraino, Mario Pagliaro, Rethinking solar energy education on the dawn of the solar economy, Renewable and Sustainable Energy Reviews, 63, 13-18, 2016.
  • [5]. Omid Nematollahi, Kyung Chun Kim, A feasibility study of solar energy in South Korea, Renewable and Sustainable Energy Reviews, 77, 566-579, 2017.
  • [6]. Sanjay Kumar Kar, Atul Sharma, Biswajit Roy, Solar energy market developments in India, Renewable and Sustainable Energy Reviews, 62, 121-133, 2016.
  • [7]. Z. Abdin, C. .J. Webb, E. Mac A. Gray, Simulation of large photovoltaic arrays, Solar Energy Volume 161, February 2018, Pages 163-179.
  • [8]. Mehmet Sait Cengiz, Stirling motorlu güneş takip sisteminin tasarımı ve fotovoltaik panel sistemiyle verim yönünden karşılaştırılması, İnönü Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik-Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı, Doktora Tezi, 2016.
  • [9]. Uğur Altınışık, Su soğutma ile fotovoltaik panellerin verimliliğinin arttırılması, Siirt Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik-Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, 2016.
  • [10]. Hatice Okumuş, Fotovoltaik sistemlerin elektrik enerjisi üretim modeli, Karadeniz Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Yüksek Lisans Tezi, 2016.
  • [11]. Uğurtan Toygar, Fotovoltaik güneş panellerinin yüzey sıcaklıklarını tespit yöntemlerinin karşılaştırılması ve yeni model sunulması, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Enerji Sistemleri Mühendisliği Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, 2017.
El-Cezeri-Cover
  • ISSN: 2148-3736
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: Tüm Bilim İnsanları ve Akademisyenler Derneği
Sayıdaki Diğer Makaleler

Tenmoku Sırları

Burak DEMİR, Bekir KARASU

545 MHz ile 5800 MHz Arası GSM ve ISM Bantlarda, HSMS 285c Diyodu Kullanılarak Yapılan Dickson Doğrultucu Devresinde Tek/Çift Katmanlı Yapının, RF-DC Güç Dönüştürme Verimine Etkisinin İncelenmesi

Mahmut GÖZEL, Ömer KASAR, Mesud KAHRİMAN

Alüminyum 6082 Alaşımının Pirinç Elektrot İle İşlenebilirliğinin Optimizasyonu

Ali KALYON

Bor Nitrür Partikülleriyle Takviyelendirilmiş Vinil Ester Matrisli Kompozitlerin Mekanik Özelliklerinin İncelenmesi

İlyas KARTAL, Yalçın BOZTOPRAK

İndiyumun Sn-2Ag-0,5Cu-1In Dörtlü Lehim Alaşımı'nın Cu Altlık Üzerine Islatılabilirliği Üzerine Etkisi

Okan UYANIK, Ahmet Mustafa ERER, Yunus TÜREN

Al2014 Alüminyum Alaşımının Delinmesinde İtme Kuvvetinin Sonlu Elemanlar Yöntemi İle Analizi

Mehmet Erdi KORKMAZ, Ramazan ÇAKIROĞLU, Nafiz YAŞAR, Ramazan ÖZMEN, Mustafa GÜNAY

Bazı Jeotermal Sularla Muamele Edilmiş Kızılçam Odununun Yoğunluk, Eğilme Direnci ve Elastikiyet Modülü: Konya Bölgesinden Bir Çalışma

Ahmet Ali VAR, Ömer KAPLAN

Geri Dönüşümlü Agrega Katkılı Beton için Gerilme-Şekil Değiştirme Modeli

İlyas SARIBAŞ

T6 Işlem Görmüş ve Döküm Az91d Magnezyum Alaşımı Üzerine Dublex Nip/Nib Kaplamaların Sürtünme ve Aşınma Özellikleri

Kübra UÇAR, Uğur ŞEN

Biyodizel/Propanol Yakıt Karışımlarının Dizel Motor Emisyonlarına Etkisinin İncelenmesi

Doğan ŞİMŞEK, Niyazi Yılmaz ÇOLAK