ŞEHİR MARKALAŞTIRMASINDA MARİNALARIN ÖNEMİ: TÜRKİYE'DE MUĞLA ŞEHRİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME

Pazarlama terminolojisinde markalaştırma bir ürün veya hizmeti benzerlerinden ayırt etmek için kullanılan yöntemlerdir. Coğrafi anlamda yoğun insan yerleşimi olan şehirler küreselleşme dalgası ile yabancılar tarafından ziyaret edilen yerler haline gelmiştir. Tarihi değerler, eğitim olanakları, gösterişli mimari ve doğal güzellikler bu şehirleri benzersiz kılarak yurtdışından yatırım çekmelerine yol açmaktadır. Bu süreç şehir markalaştırmanın önemli bir etkisidir. Küreselleşme yerel varlık ve değerlerin bütün Dünya tarafından bilinen bir obje olmasına yol açmıştır. Bu süreçte küçük, basit ve yerel varlıklar kendi tarihi ve doğal güzelliklerini korurken glokalizasyon ile tüm Dünyadan birçok ziyaretçiyi kendilerine çekebilmektedirler. Bu IR teorisinin şehir planlama ve imajına katkısı akademik literatürde şehir markalaştırması olarak adlandırılmaktadır. Şehirlerin bir marka olarak geliştirilmesi yerel yönetici ve işadamlarının yeni yatırımlara yönelik finansal kaynak sağlamalarında da kolaylık sağlamaktadır. Bu yatırımların çarpan etkisi ise bu bölgelerin yerel kalkınma kapasitesini arttırıcı etki yapmaktadır. Muğla ilinin kıyı bölgeleri Dünyaca ünlü bir turizm destinasyonu olması yanında ülkemizin yat marina kapasitesinin yarısından fazlasına sahiptir. Yüksek gelir grubu müşterilere hizmet veren bu sektöre yönelik talep son on yıl içinde önemli oranda artmıştır. Bölgenin zengin tarihi ve arkeolojik yapısı, doğal güzellikleri ve ılıman iklimi bu sektörde uluslararası talebi de arttırmaktadır. Bu çalışma Muğla şehir markalaştırılması sürecinde marinaların önemini anlatacaktır. İlk olarak akademik literatür çerçevesinde marka şehir kavramı Dünya örnekleri ile anlatılacak ve daha sonra Muğla bölgesindeki marinaların kapasitesi ve imkanları Akdeniz bölgesindeki rakipleri göz önüne alınarak açıklanacaktır. Final kısmında ise Muğla ili için marka şehir ürünü olarak marinalar değerlendirilecektir.

THE IMPORTANCE OF COASTAL MARINAS IN CITY BRANDING: EVALUATION OF MUĞLA CITY IN TURKEY

Branding can be simply defined as differentiation something from the same kind of products and services in marketing. In spatial terms, cities are the places where urban population lives. During the globalization wave, some cities became more attractive in countries for foreigners. The historical values, educational opportunities, flamboyant architecture and natural beauties of those cities are unique and attract foreign investment and make them international destinations. The main idea behind this development is successful branding of those cities. Globalization transformed to a new era where local entities and values became well known objects in all over the world. This new concept called glocalization where small, simple assets save their historical and physical values and meantime attract many visitors besides its inhabitants from all around the world. The application of international relations concept to city images and planning brought the idea of city branding to academic literature. Brand improvement of cities enables local governors and businessman to have sustainable economic development and financial resources for new investments. The multiplier effect of those investments improves local development capacity of those provinces. Coastal parts of Muğla city are recognized as an international travel destination around the world. It has more than half of the yacht marina capacity of Turkey. The demand for marinas in Muğla also increased in last decade. The special aura of this sector is related with the high segment customer profiles. The region has natural beauty, rich cultural and historical background and warm environment. These are the focal point for city branding in international arena. In this chapter the evaluation of City branding of Muğla with special interest on Marinas will be explored. I will define and conceptualize brand cities and their potentials in international literature. After listing the marinas around Muğla region their capacities and superiorities will be compared to its rivals in Mediterranean basin. Finally how this service helps the branding process of Muğla will be analyzed.

___

  • Anholt, S. (2006), The Anholt – GMI City Brands Index. How the world sees the world’s cities, Place Branding, 2 (1), 18-31.
  • Blondi E. (2014), Planning Sustainable Marinas, Social Dimension of Sustainability, PIANC World Congress San Francisco, USA.
  • British Marine Federation, (2006) Full Report Economic Benefits of Coastal Marinas UK and Chanel Islands, https://webgate.ec.europa.eu/maritimeforum/sites/maritimeforum/files/B MF%20Coastal%20marinas%20UK_Channel_Fullreport_2005-06.pdf
  • Ceran Yaylagül, (2013), Şehirlerin Markalaştırılması ve Marka Yönetimi, Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi, 5 (1).
  • City Branding (22.6.2016), https://en.wikipedia.org/wiki/Place_branding Çiçek, R. ve Ilgaz, A., (2015), Destinasyonların Pazarlanmasında İmaj ve Markanın Rolü, Nevşehir Örneği, Akademik Bakış Dergisi, Sayı: 48.
  • Eriş, D. E., (2007), The Attractiveness and Marketing Strategies of Turkish Marinas in the International Markets, Ege Academic Review, 7 (1).
  • Governership of Muğla, International Touristic Competition Analyses of Muğla City, 2010.
  • Gelder, V. S. ve Allan, M., (2008), City Branding How Cities Compete in 21 th Century, www.placebrands.net.
  • Genç, P., ve Guler, N., (2006). Assessment of Marinas in the Mediterranean and the Position of Turkey Promet, Traffic&Transportation, 18, (3), 207- 213.
  • Hankinson, G. ve Cowking, P. (1993), Branding in Action, McGraw Hill Marketing Professionals Series, Cambridge, McGraw Hill.
  • Hildreth, J. (2008), The Saffron European City Brand Barometer. Reveling which cities get the brands they deserve, Saffron Brand Consultants.
  • Jansson, J., ve Power, D., (2006), The Image of The City-Urban Branding as Constructed Capabilities in Nordic City Regions, Nordic Innovation Centre, Oslo, Norway.
  • Kalemdaroglu, A. E. Seker, D. Z. Kabdasli, S., (2004), GIS Based Inventory of Marinas on The Coastal Region of Turkey Coastal Region of Turkey, International Society for Photogrammetry and Remote Sensing, International Congress for Photogrammetry and Remote Sensing; ISPRS XXth congress.
  • Karanci, A., Guler, I., Ergin, A., and Yalciner, A., (2011), Demand Forecasting for Yacht Tourism Planning in Turkey. Coastal Engineering Practice , 1078-1087. doi: 10.1061/41190(422)87
  • Kaya, F., ve Marangoz, M., (2014), Determinants of Commercial Identity of City Brands Journal of Management, Marketing and Logistics, 1, (1).
  • Kaypak, Ş., (2013), Küreselleşme Sürecinde Kentlerin Markalaşması ve Marka Kentler, Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 14,(1).
  • Konecnik, M., ve Gartner, W. C., (2007), Customer Based Brand Equity For a Destination, USA Annals of Tourism Research, 34, (2), 400–421.
  • Muğla, (3.6.2016) Wikipedia, https://tr.wikipedia.org/wiki/Mu%C4%9Fla Pfeffkorn. J. W, (2005), The Branding of Cities Exploring City Branding and the Importance of Brand Image , Master Thesis, Master of Arts in Advertising Design at the Graduate School of Syracuse University.
  • Raubo, A., (2010), City Branding and its Impact on City’s Attractiveness for External Audiences, Master Thesis, Erasmus University Rotterdam.