Promethee Sıralama Yöntemi ile Portföy Oluşturma Üzerine Bir Uygulama

Ekonomik, endüstriyel, finansal ya da politik bir çok karar verme süreci birden fazla kriter içermektedir. Karar verme süreçlerinin rasyonel kararlarla sonlandırılabilmesi için analitik çözüm yöntemlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu yöntemlerden biri de Promethee sıralama yöntemidir.Bu çalışmada portföy oluştururken tercih edilecek olan hisse senetlerinin seçiminde çok kriterli karar verme tekniği olan Promethee kullanılması amaçlanmıştır. Yöntem seçilirken Promethee’nin finansal kararların alınmasında kullanılabilirliği ve yöntemin uygulanmasının kolaylığı gözönünde bulundurulmuştur. Uygulamaya 2011 yılı İMKB-50 endeksinde yer alan şirketler dahil edilmiştir. Temettü, işlem miktarı, volatilite ve işlem hacmi kriterleri açısından portföye dahil edilmesi gereken hisse senetleri tespit edilmiş, Promethee sıralama yönteminin portföy oluşturmada çözüm önerebilen bir araç olduğu belirtilmiştir.

AN APPLICATION ON CREATING A PORTFOLIO WITH PROMETHEE RANKING METHOD

Economical, industrial, financial or political decision making process includes more than one criteria. Analytical solving methods are needed to have rational results on decision making processes. One of these methods is promethee ranking method. In this article, the main objective is to use Promethee which is the decision making technique with many criterias, while choosing shares in generating portfolio. While the method is chosen, it is taken into consideration that avaliability of Promethee at financial decision making and easiness of application of method. The data is taken from firms that were in 2011 ISE-50 index. In terms of dividend, trade quantity, volatility and criteria of volume, the shares that are need to be added in portfolio, are defined. It is stated that Promethee ranking method can be used as a solution tool for generating portfolio

___

  • Akkaya, G.C. ve Demireli, E. (2010), “Finansal Kararların Verilmesinde Promethee Sıralama Yöntemi”, Ege Akademik Bakış Dergisi, 10(3), 845- 854.
  • Amponsah, S.K. , Darwah, K.F. ve Inusah, A. (2012), “Logistic Preference Function for Preference Ranking Organization Method for Enrichment Evaluation (PROMETHEE) Decision Analysis”, African Journal of Mathmetics and Computer Science Research, 5(6), 112-119.
  • Atıcı, K.B. ve Ulucan, A. (2009), “Enerji Projelerinin Değerlendirilmesi Sürecinde Çok Kriterli Karar Verme Yaklaşımları ve Türkiye Uygulamaları”, Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Billimler Fakültesi Dergisi, 27(1), 161-186.
  • Ballı, S., Karasulu, B. ve Korukoğlu, S. (2007), “En Uygun Otomobil Seçimi için Bir Bulanık Promethee Yöntemi Uygulaması”, Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 22(1), 139-147.
  • Brans, J.P. ve Mareschal, B. (2002), “How To Decide with Promethee”, ULB and VUB Brussels Free University, 1-5.
  • Brans, J.P. ve Mareschal, B. (2005), “PROMETHEE Methods”, Multiple Criteria Decision Analysis, Chapter 5, 1-33.
  • Dağdeviren, M. Ve Eraslan, E. (2008), “Promethee Sıralama Yöntemi ile Tedarikçi Seçimi”, Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 23(1), 69-75.
  • Keyser, W.D. ve Peeters,P. (1996), “ A Note On The Use Of PROMETHEE Multicriteria Methods”, European Journal of Operational Research, 89, 457-461.
  • Kücü, H. (2007), “Promethee Sıralama Yöntemi ile Personel Seçimi ve Bir İşletmede Uygulanması”, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksak Lisans Tezi, Ankara.
  • Moldrik, P., Gurecky, J. ve Paszek, L. (2008), “Promethee Method and Sensitivity Analysis in the Software Application for the Support of Decision-Making”, Advances in Electrical and Electronic Engineering, 7(1-2), 150-153.
  • Özgüven, N. (2012), “Promethee Sıralama Yöntemi İle Özel Alışveriş Siteleri Üzerine Bir Araştırma”, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 27/2012, 195-201.
  • Soba,M. (2012), “Promethee Yöntemi Kullanarak En Uygun Panelvan Otomobil Seçimi ve Bir Uygulama”, Journal of Yasar University, 28(7), 4708-4721.
  • Tuzkaya,G. , Özgen, D. Ve Gülsün, B. (2011), “Malzeme Taşıma Sistemi Alternatiflerinin Değerlendirilmesinde Bulanık-Promethee Yaklaşımı”, Doğuş Üniversitesi Dergisi, 12(1), 144-155.
  • Yılmaz,B. Ve Dağreviren,M. (2010), “Ekipman Seçimi Probleminde Promethee ve Bulanık Promethee Yöntemlerinin Karşılaştırmalı Analizi”, Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 25(4), 811-826.