Türkiye'de Reel Sektörün Ekonomik ve Finansal Açıdan CRITIC-MAIRCA Yöntemiyle Karşılaştırmalı Bir Analizi

Bu çalışmada Türkiye’de reel sektörün ekonomik ve finansal yönden incelenmesi amaçlanmıştır. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB)’nın yayınladığı sektör bilançoları kullanılarak on yedi alt sektör CRITIC temelli MAIRCA yöntemiyle analiz edilmiştir. Ekonomik katkı ekonomik büyümeye, istihdama ve girişimciliğe katkı alt göstergeleriyle; finansal performans ise likidite, mali yapı, devir hızları ve kârlılık göstergeleriyle değerlendirilmiştir. Bulgular ekonomik büyüme, istihdam, girişimcilik ve toplam ekonomiye katkının en fazla imalat alt sektöründen sağlandığını ortaya koymuştur. Alt göstergelerde en düşük katkısı olan sektörler farklılaşırken toplam katkısı en düşük alt sektör gayrimenkul faaliyetleri alt sektörü olduğu saptanmıştır. Toplam finansal performans ve likidite, mali yapı, kârlılık alt göstergelerinde insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri, devir hızlarında ise elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretim ve dağıtımı alt sektörleri en yüksek performansa sahiptir. Çalışma, ekonomiye katkısı yüksek olan sektörlerle finansal performansları yüksek olan sektörlerin farklılaştığını ve ekonomik katkısı yüksek olan sektörlerin finansal açıdan zayıf performans sergilediği sonucunu ortaya koymaktadır. Bulgular duyarlılık analizi ile kontrol edilmiş, önerilen CRITIC-MAIRCA yönteminin ağırlık değişimlerine karşı tutarlı ve modelin güvenilir sonuçlar ürettiği söylenebilir.

A Comparative Analysis of the Real Sector in Turkey from the Economic and Financial Perspectives with the CRITIC-MAIRCA Method

This study aimed to examine the economic contribution and financial performance of the real sector in Turkey. Using the real sector company accounts published by the Central Bank of the Republic of Turkey (CBRT), seventeen sectors were analysed with the CRITIC-based MAIRCA method. The economic contribution was evaluated with sub-indicators to economic growth, employment, and entrepreneurship; financial performance was evaluated with liquidity, financial structure, turnover and profitability indicators. The findings revealed that manufacturing sector provided the highest contribution to total economy and in all sub-indicators. While the sectors with the lowest contribution in the sub-indicators differed, it was determined that the sub-sector with the lowest total contribution was real estate activities sector. In terms of total financial performance and liquidity, financial structure, and profitability sub-indicators, human health and social work activities, and according to turnover ratios energy supply sector have the highest performance. The study revealed that the sectors with an increased contribution to the economy and those with high financial performance differentiate. Lastly, it has been seen that sectors with high economic contribution exhibit weak financial performance. The findings were checked by sensitivity analysis and proposed method produces consistent results against weight changes and the model is reliable.

___

Ekonomi, Politika & Finans Araştırmaları Dergisi-Cover
  • ISSN: 2587-151X
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2016
  • Yayıncı: Ekonomi ve Finansal Araştırmalar Derneği