BANKALARIN İNSAN KAYNAKLARI ALANINDA INSTAGRAM PAYLAŞIMLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Kurumların en önemli sermayelerinden biri de insan kaynağıdır. Başarılı ve etkin çalışanların işe alınması kadar onların kurumda kalmasını sağlamak, eğitim ve gelişim faaliyetleri, kurulan iletişim ve çalışan tatmini de oldukça önemlidir. Kurumlar kendi politikaları gereğince aday çalışanlar ve çalışanlar ile iletişime geçmektedir. Kurumsal iletişim faaliyetleri ile de kurumların faaliyetleri anlatılmakta ve kuruma yönelik tutumların olumlu şekilde olması hedeflenmektedir. Günümüzde değişen ve gelişen teknoloji, artan eğitim düzeyi ile sosyal medya uygulamaları daha aktif bir rol oynamaktadır. Bu bağlamda kurumlar oluşturdukları sosyal medya kanalları aracılığı ile iletişim sürdürmektedir. Kurumların Instagram, Facebook, Twitter gibi sosyal medya uygulamaları ile hızlı ve düşük maliyetle ulaşmak istedikleri kitlelere erişim sağlamaktadır. Bu çalışmada Türkiye’ de faaliyetlerini sürdüren özel ve yabancı sermayeli beş bankanın insan kaynakları alanında Instagram üzerinden paylaşımlarının anlaşılması amaçlanmıştır. Araştırmanın verileri belirlenen bankaların resmi insan kaynakları Instagram hesapları aracılığı ile elde edilmiştir. Bu amaca yönelik Nisan 2021 dönemi itibari ile elde edilen veriler için nitel bir araştırma yapılmış olup içerik analizi ile paylaşımların gruplandırması yapılmıştır. Bankaların insan kaynakları alanında yaptıkları paylaşımların daha çok etkinlik haberleri duyurular ve iş ilanları için yapıldığı görülmüştür. Bankaların içeriklerinin ayrıca yarışma, tanıtım ödül bilgilendirmesi, özel günler ve haftalar, eğitim haber duyuruları ve stajyer ilanı olduğu görülmüştür. Etkinlik haberleri ve duyurular konusunda en çok seminer webinar duyuruları ve deneyim paylaşımı için toplantı haberleri paylaşılmıştır. Eğitim konusunda en çok veri analitiği konusu için içerik paylaşılmıştır. Bankaların en çok beğeniyi etkinlik haber ve duyurular için aldığı görülmüştür. Etkinlik haberleri ve duyurular konusunda bankaların benzer oranda içerik paylaşımları görülürken iş ilanı için bir bankanın daha çok paylaşımda bulunduğu görülmüştür. Çalışmanın alanla ilgilenen araştırmacı yönetici ve çalışanlara yararlı olacağı düşünülmektedir.

___

  • Ahammad, T. (2017). “Personnel Management to Human Resource Management (HRM): How HRM Functions?”, Journal of Modern Accounting and Auditing, 13(9), 412-420.
  • Akar, E. (2010). Sosyal Medya Pazarlaması: Sosyal Web’ de Pazarlama Stratejileri, Ankara, Efil Yayınevi. Akkaya, D. T. (2013). Sosyal Medya Reklamlarında Tüketici Algılarının Tutum, Davranış ve Satın Alma Niyeti Üzerine Etkisi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Edirne: Trakya Üniversitesi SBE.
  • Akyürek, R. (2005), Kurumsal İletişim Yönetimi, Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Yayını, Eskişehir. Aslan, A. ve Ünlü, D. G. (2016). “Instagram Fenomenleri ve Reklam İlişkisi: Instagram Fenomenlerinin Gözünden Bir Değerlendirme”, Maltepe Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, 3(2), 41-65.
  • Baş, T. ve Akturan, U. (2008). Nitel Araştırma Yöntemleri NVivo 7.0 ile Nitel Veri Analizi, Ankara, Seçkin Yayıncılık. Baştak, M.B., (2010), Emniyet Teşkilatı’nın Kurumsal İletişiminin Kurumsal İletişime Etkisi: İstanbul Polis Örneği, Yayınlanmamış Doktora Tezi, İstanbul.
  • Bat, M. ve B. Vural (2010). Yeni Bir İletişim Aracı Olarak Sosyal Medya: Ege Üniversitesi İletişim Fakültesine Yönelik Bir Araştırma. Journal of Yaşar University. 20(5), 3348- 3382.