Pozitif Psikolojik Sermaye ve Örgüt İklimi Arasındaki İlişki

Pozitif psikolojik sermaye, bireyin duygularının olumlu yönde olmasını, ilerleyen süreçlerde başarılı olacağını düşünmesini, kendisini yeterli görmesini, sorunları çözebileceğini düşünmesini, hedeflere ulaşmak için çaba göstermesini ve fiziksel ve psikolojik açıdan iyi durumda olmasını ifade etmektedir. Örgüt iklimi, örgütün genel özelliklerinin ve örgüt içerisindeki havanın çalışanlar tarafından nasıl algılandığını açıklayan bir kavramdır. Araştırmada iki değişkenin ilişkisi incelenmiştir. Bu çalışmanın amacı, kamu kurumlarında pozitif psikolojik sermaye ve örgüt iklimi arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmanın temel hipotezi “pozitif psikolojik sermaye ile örgüt iklimi arasında anlamlı ilişki vardır” olarak belirlenmiştir. Çalışma, İstanbul’da faaliyet gösteren beş kamu kurumu çalışanları arasında gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya 198 kişi katılmıştır. Araştırmadaki veriler kolayda anket yöntemi ile toplanmıştır. Elde edilen verilerin analizi SPSS 23.0 yazılım programı ile gerçekleştirilmiştir. Yapılan analizler sonucunda araştırmanın temel hipotezi doğrulanmış, araştırma yapılan alanda, pozitif psikolojik sermaye ile örgüt iklimi arasında istatiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir.

___

  • Carlfjord, S., Andersson, A., & Nilsen, P. (2010). The importance of organizational climate and implementation strategy at the introduction of a new working tool in primary health care. Journal Of Evaluatıon In Clınıcal Practıce, 1326-1332.
  • Dönmez, B., & Korkmaz, B. (2011). Örgüt Kültürü - Örgütsel İklim Ve Etkileşimleri. Uluslararası Hakemli Akademik Sosyal Bilimler Dergisi.
  • Ertekin, Y. (1978). Örgüt İklimi. Ankara: TODAİE Yayınları.
  • Eser, İ. (2018). Öğretmenlerin Etik Liderlik Algısının İşle Bütünleşme İle Olan İlişkisinde Pozitif Psikolojik Sermayenin Aracılık Etkisi . Gaziantep: Gaziantep Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Doktora Tezi.
  • Levene, R. (2015). Positive Psychology At Work: Psychological Capital and Thriving as Pathways to Employee Engagement . Master of Applied Positive Psychology (MAPP) Capstone Projects, 1-55.
  • Madhukar, V., & Sharma, S. (2017). Organisational Climate: A Conceptual Perspective. International Journal of Management, IT & Engineering, 276-293.
  • Öğe, S., & Kaplan, M. (2017). Girişimcilik Eğitiminde Pozitif Psikolojik Sermayenin Rolü Üzerine Bir Değerlendirme . Balkan ve Yakın Doğu Sosyal Bilimler Dergisi .
  • Strengths Partnership. (2010). What is POsitive Psychology? Mayıs 26, 2019 tarihinde https://www.perfectmanage.eu/: https://www.perfectmanage.eu/userfiles/2350/files/STRENGTHSCOPE%20Introduction-to-Positive-Psychology.pdf adresinden alındı
  • Tösten, R. (2015). Öğretmenlerin Pozitif Psikolojik Sermayelerine İlişkin Algılarının İncelenmesi . Gaziantep: Gaziantep Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Doktora Tezi.
  • Urgan, S. (2018). Sosyal Sermaye ve Pozitif Psikolojik Sermayenin Kültürel Zekâyla İlişkisine Yönelik Sağlık Sektöründe Uluslararası Bir Çalışma . Kütahya: Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Doktora Tezi.
  • Wallach, E. J. (1983). Individuals and Organizations: The Cultural Match. Training and Development Journal, 28-34.
  • Yıldız, H. (2015). Pozitif Psikolojik Sermaye, Örgütsel Güven ve Örgütsel Vatandaşlık Davranışı Arasındaki İlişkinin İncelenmesi: Bir Alan Araştırması . Balıkesir: Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Doktora Tezi.
  • Yeşil, S., Yetiş, E., & Telli, S. (2016). Psikolojik Sermaye ve Çalışanlar Üzerinde Etkisi: Banka Sektöründe Bir Alan Çalışmas . Internatonal Journal of Academic Value Studies, 25-40.
  • Yorulmaz, F. (2018). Pozitif Psikolojik Sermayenin İşveren Markası Oluşumu Üzerindeki Etkisi: Antalya’daki 5 Yıldızlı Oteller Üzerine Bir Uygulama. Zonguldak: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Doktora Tezi.