Sosyo-Kültürel Faktörlerin Vergi Ahlakı Üzerindeki Etkisi: Üniversite Öğrencileri İle Yapılan Anket Çalışması

Vergi ödeme konusunda içsel bir motivasyon olarak tanımlanan vergi ahlakı, mükelleflerin yükümlülüklerini gönüllü olarak yerine getirmelerini ifade etmektedir. Vergi ahlakı vergi uyumunu etkileyen önemli faktörlerden birisidir. Vergilerin devletler açısından önemi göz önüne alındığında, ülkelerin vergi ahlaklarını etkileyen faktörlerin doğru tespit edilmesi ve değerlendirilmesi son derece önem arz etmektedir. Bu nedenle çalışmamızda devlete bağlılık düzeyi, vatandaşlık bilinci duygusu, iktidar partisini kabul düzeyi ve dini inanç gibi sosyo-kültürel faktörlerin bireylerin kendi rızaları ile vergi ödemelerini ifade eden vergi ahlakları üzerindeki etkileri anket yöntemi ile analiz edilmiştir. Analiz sonucunda vergi ahlakı ile devlete bağlılık, vatandaşlık bilinci ve din faktörü arasında anlamlı bir fark olduğu, vergi ahlakı ile iktidar partiyi kabul düzeyi arasında ise anlamlı bir farkın olmadığı bulunmuştur

Sosyo-Kültürel Faktörlerin Vergi Ahlakı Üzerindeki Etkisi: Üniversite Öğrencileri İle Yapılan Anket Çalışması

Keywords:

-,

___

  • AKTAN, Coşkun Can, “Vergi Psikolojisinin Temelleri ve Vergi Ahlakı”, içinde: Vergileme Ekonomisi ve Vergileme Psikolojisi, (Editörler: Coşkun Can Aktan, Dilek Dileyici ve İstiklal Y. Vural), Seçkin Yayınevi, Ankara, 2006, ss.125-136.
  • AKTAN, Coşkun Can & Hilmi Çoban, “Vergileme Ekonomisi ve Vergileme Psikolojisi Perspektiflerinden Vergiye Karşı Tutum ve Davranışları Belirleyen Faktörler”, (Editörler: Coşkun Can Aktan, Dilek Dileyici ve İstiklal Y. Vural), Seçkin Yayınevi, Ankara, 2006.
  • ALM, James ve Benno Torgler, “Culture Differences and Tax Morale in The United States and in Europe”, Journal of Economic Psychology 27, 2006, ss:224- 246.
  • ÇATALOLUK, Cuma, “Vergi Karşısında Mükelleflerin Tutum ve Davranışları”, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Sayı: 20, 2008, ss. 213-228. DEMİR, İhsan Cemil, Vergi Ahlakı ve Belirleyenleri Ege Bölgesi Örneği, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2008.
  • TORGLER, Benno, “Tax Morale Trust and Corruption: Empirical Evidence from Transition Countries”, CREMA Working Paper, 2004, No:2004-5, Basel.
  • TORGLER, Benno, “Tax Morale: Theory and Empirical Analysis of Tax Compliance”, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Basel, Universitat Basel, 2003a.
  • TORGLER, Benno, “Tax Morale and Institutions”, Center for Research in Economics, Management and the Arts (CREMA), Working Paper, 2003b, No:2003-09, pp:1-36.
  • TUNÇER, Mehmet, “Vergilemeye Yaklaşım ve Türkiye”, Vergi Dünyası Dergisi, Sayı 249, Mayıs, 2002.