TÜRKÇENİN YABANCI DİL OLARAK ÖĞRETİMİNDE KONUŞMA KULÜPLERİ

Türkçenin yabancı dil olarak öğretiminde anlatma becerileri içerisinde yer alan konuşma becerisi, dilin iletişimsel işlevi açısından önem arz etmektedir. Dinleme becerisiyle beraber günlük hayatta en çok kullanılan dil becerisi olan konuşmanın, Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenen öğreniciler tarafından doğru ve etkili bir biçimde kullanılması gerekmektedir. Bu gerekliliğin kuramsal temellerine Diller İçin Ortak Başvuru Metni’nden (CEFR) ve Türkiye Maarif Vakfınca hazırlanan Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Programı’ndan (2019) erişmek mümkündür. Konuşma kulüpleri ders dışı zamanlarda öğrenicilerin belirli konular üzerinde karşılıklı konuşması şeklinde hayata geçirilmektedir. Öğrenilmeye çalışılan hedef dilin daha hızlı ve pratik bir beceriye dönüşmesi noktasında konuşma kulüpleri işe koşulmaktadır. Doküman incelemesinin kullanıldığı bu araştırmada Türkçenin yabancı dil olarak öğretiminde konuşma kulüplerinin amaçları, işleyiş biçimleri, etkinlik ve konu önerileri, çıktıları yerli ve yabancı alan yazından hareketle ele alınmıştır. Bu araştırmanın, Türkçenin yabancı dil olarak öğretiminde konuşma kulüpleriyle ilgili bir farkındalık sağlayacağı öngörülmektedir.

___

  • Amita, S., Tavriyanti, L., & Ernati. (2016). The effect of the English club program toward the second grade students’ speaking ability at SMPN 18 padang. Language Teaching Journal, 1(1), 1-12.
  • Biçer, İ. A. (2018). Yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde konuşma ve yazma kulüp çalışmaları: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi örneği. Karaman Uluslararası 1. Dil ve Edebiyat Kongresi
  • Celce, M., M. (2001). Teaching English as a second or foreign language. Third edition. Boston: Heinle & Heinle.
  • Galanes, G. & Adams, K. (2013). Effective group discussion: Theory and practice. New York: McGraw-Hill
  • Günaydın, Y. ve Arıcı, A. F. (2020). Türkçenin yabancı dil olarak öğretiminde etkileşimli okumanın konuşma becerisine etkisi. EKEV Akademi Dergisi, 83, 673 - 696. Harmer, J. (1999). How to teach English. New York: Longman
  • Hauser,E.(2008). Nonformal institutional interaction in a conversation club:Conversation partners' questions. Journal of Applied Linguistics and Professional Practice, 5(3), 275-295. http://doi.org/10.1558/japl.v5i3.275.
  • İşçan, A. ve Karagöz, B. (2016). Yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde konuşma becerisi kazandırmada filmlerin kullanımı. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 20(4), 1265-1278.
  • Keser, S. (2018). Yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde konuşma becerisinin geliştirilmesinde karşılaşılan güçlükler. Yüksek lisans tezi, Hacettepe Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü, Ankara.
  • Özbay, M. (2010). Sesle ilgili kavramlar ve konuşma eğitimi. Türkçe öğretimi yazıları. Ankara: Öncü Basımevi.
  • Özmen, C., Güven, E. ve Dürer, Z. S. (2017. Yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde konuşma becerisi: Sesletime yönelik bir uygulama ve etkinlik önerisi. Turkish Studies, 12(28), 593-634.
  • Polat, Y. (2019). Yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde konuşma becerisinin geliştirilmesi ve edim sözler. http://www.dilbilimi.net/polat_yusuf_m03.pdf adresinden 10.06.2019 tarihinde erişilmiştir.
  • Qolbia, M., Maulidiyah, N. ve Wahyuniati. (2019). Improving speaking skill through speaking club viewed from students’ perception. International Conference on English Language Teaching (ICONELT 2019).
  • Sapir, E. (1921). Language: An introduction to the study of speech. New York: Brace and Company.
  • Sevtekin, E. ve Aytan, T. (2020). Alt yazılı çizgi filmlerin Türkçe öğrenen Suriyeli öğrencilerin dinleme / izleme becerisine etkisi. International Journal of Languages’ Education and Teaching, 8(4), 171 – 193.
  • Sorgen, A. (2015). Integration through participation: The effects of participating in an English conversation club on refugee and asylum seeker integration. Applied Linguistics Review, 6(2), 241-260. https://doi.org/10.1515/applirev-2015-0012. Temizyürek, F., Erdem, İ. ve Temizkan, M. (2013). Konuşma eğitimi, sözlü anlatım. Ankara, Pegem Akademi.
  • Uçak, S. ve Gökçü, E. (2015). Yabancı dil olarak Türkçe öğrenen öğrencilerin konuşma becerisini geliştirme stratejileri (Erbil Örneği). Journal of Turkish Language and Literature, 1(2), 221-228.
  • Yalçın, A. (2006). Türkçe öğretim yöntemleri yeni yaklaşımlar. Ankara: Akçağ Yayınları.
  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2000). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. (2. Baskı). Ankara: Seçkin Yayıncılık.
EKEV Akademi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-6229
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1996
  • Yayıncı: ERZURUM KÜLTÜR VE EĞİTİM VAKFI
Sayıdaki Diğer Makaleler

ERKEN DÖNEM COVİD-19 PANDEMİSİNDE COVİD-19 KORKUSU VE PSİKOLOJİK DAYANIKLILIK

YUNUS ALTUNDAĞ

EĞİTİM FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN KULLANDIKLARI NOT ALMA STRATEJİLERİ ÜZERİNE BİR İNCELEME

Bora BAYRAM, Elif

OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLERİNİN SINIF YÖNETİMİ BECERİLERİ İLE ÇOCUKLARIN KATILIM DÜZEYLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ

Tuğçe AKYOL

‘ABDURRAHMAN MUNÎF’İN SINIRLAR ÖTESİNDEN BİR MEKTUP ADLI HİKÂYESİ İLE REFİK HALİD KARAY’IN ESKİCİ ADLI HİKÂYESİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

Merve SARİ

MARKA KÜRESELLİĞİ, MARKA PRESTİJİ VE MARKA KALİTESİNİN TÜKETİCİ SATIN ALMA NİYETİNE ETKİLERİ: KÜRESEL BİR MARKA ÜZERİNE AMPİRİK BİR ARAŞTIRMA

Murat ARSLANDERE, Şeyma YILDIRIM

UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMALARINDA MATEMATİK ÖĞRETMEN ADAYLARININ KARŞILAŞTIKLARI SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Mustafa AKINCI, Mutlu PİŞKİN TUNÇ

EMEK PİYASASI VE EKONOMİK DIŞLANMA: ADIYAMAN İLİNDE SURİYELİ GÖÇMENLER ÖRNEĞİ EMEK PİYASASI VE EKONOMİK DIŞLANMA: ADIYAMAN İLİNDE SURİYELİ GÖÇMENLER ÖRNEĞİ

Lamiha ÖZTÜRK, Esin Dicle TİMUÇİN

AİLE VE ÖĞRETMEN YAKLAŞIMLARININ MATEMATİK KAYGI DÜZEYİNE ETKİSİ İLE İLGİLİ ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ

Çiğdem

YAYLI ÇALGILARDA DÖRDÜNCÜ PARMAK KULLANIMINA İLİŞKİN MÜZİK ÖĞRETMENİ ADAYLARININ GÖRÜŞLERİ: NİTEL BİR ÇALIŞMA

Başak SAYLAM, Gökçem BAHAR, Hasan Hakan OKAY

SINIF ÖĞRETMENİ ADAYLARININ MATEMATİKSEL PROBLEM ÇÖZMEYE YÖNELİK İNANÇLARININ VE METAFORİK ALGILARININ İNCELENMESİ

Ebru SAKA, Mükremin DURMUŞ