ORTAOKUL YÖNETİCİLERİNİN MÜZİK DERSİNE İLİŞKİN TUTUMLARI

Bu araştırmanın amacı, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ortaokullarda görev yapan yöneticilerin müzik dersine ilişkin tutumlarını inceleyerek müzik derslerine okuldaki müzik etkinliklerine ve müzik öğretimine ne ölçüde önem ve katkı sağlayabildiklerini tespit etmek ve çözüm önerileri getirmektir. Araştırmanın evrenini, 2013-2014 eğitim- öğretim yılında Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Ortaokullarda görev yapan yöneticiler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini Türkiye’nin 7 coğrafi bölgesinde basit tesadüfi örnekleme (simple random sampling) yöntemi ile seçilen 24 il içerisinden ve yine aynı yöntemle belirlenen 85 ortaokulda görev yapan 221 okul idarecisi oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri, araştırmacı tarafından geliştirilen “Müzik dersine ilişkin tutum ölçeği” ile toplanmıştır. Nicel verilerin istatistiksel çözümlemelerinde SPSS 17.0 paket programından yararlanılmıştır. Nicel veriler Faktör Analizi, Cronbach Alpha Güvenirlik Formülü, KMO ( Kaiser, Mayer Olkin) , BTS ( Barlett’s Testi), Mann-Whitney U Testi, Kruskal Wallis Testi ile çözümlenmiştir. İstatistik sonuçlar 0.05 anlamlılık düzeyinde yorumlanmıştır. Elde edilen bulgular sonucunda, ortaokul yöneticilerinin Müzik dersine ilişkin tutumlarında herhangi bir değişim gözlenmemiştir. Bu çerçevede, müzik derslerinin işlevselliğinin artırılması ve idareciler tarafından daha fazla desteklenmesine yönelik öneriler getirilmiştir.

___

  • Akbulut, E. (1992). Ortaokul ve lise okul yöneticilerinin ve öğretmenlerinin genel müzik eğitimine bakış açıları. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. GÜ. Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Arslan, H., Beytekin, O. F. (2004). İlköğretim okulu müdürleri için okul liderliği stan- dartlarının araştırılması. 13. Ulusal Eğitim Bilimleri Kurultayı, Malatya.
  • Ay, G. (2008). Müzik öğretmenleri bilinçli mi?. www.musikidergisi.net/?p=475 adresinde 15 Ekim 2014 tarihinde alıntılanmıştır.
  • Baş, T. (2008). Anket nasıl hazırlanır, uygulanır, değerlendirilir. Ankara: Seçkin Yayın- cılık.
  • Baysal, J., vd. (1994). Çağdaş eğitimde sanat, Çağdaş Yaşam Destekleme Derneği Yayın- ları, İstanbul: Demet Yayıncılık.
  • Buyurgan, S., Buyurgan, U. (2001). Sanat eğitimi ve öğretimi, Ankara: Dersal Yayıncı- lık.
  • Büyüköztürk, Ş. (2010). Sosyal bilimler için veri analizi el kitabı. Ankara: Pegem Aka- demi.
  • Çevik, S. (1989). Ülkemizde müzik öğretimine genel bir bakış ortaöğretim kurumlarında müzik öğretimi ve sorunları. Ankara: Türk Eğitim Derneği Bilim Kurulu Yayın- ları.
  • Deniz, V. (1997). İlköğretim okulu müdürlerinin eğitim-öğretim ve yönetime ilişkin yeter- liklerinin sınıf ve branş öğretmenleri tarafından değerlendirilmesi. Yayımlanma- mış Yüksek Lisans Tezi, Ankara: Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Deveci, Ö. (2010). İlköğretim okulu yönetici ve öğretmenlerinin müzik dersi ve müzik öğ- retmenine karşı bakış açılarına yönelik inceleme. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Sivas: Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
  • Gün, E. (2009). İlköğretim okulu müdürlerinden müzik dersine ilişkin yaklaşımlarının müzik öğretmenlerinin görüşleri doğrultusunda değerlendirilmesi: Burdur ve Is- parta örneği. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Burdur: Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Külah, İ. K. (2007). İlköğretim ikinci kademede müzik dersi yaklaşımlarının analizi. Ya- yınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Erzurum: Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilim- ler Enstitüsü.
  • Tezbaşaran, A. A. (2008). Likert tipi ölçek hazırlama kılavuzu. Üçüncü sürüm e-Kitap.
  • Uçan, A. (1990). Ortaöğretim kurumlarında müzik öğretimi ve sorunları. Ülkemizde Mü- zik Öğretimine Genel Bir Bakış, Ankara: Türk Eğitim Derneği Bilim Kurulu Yayınları.