ÖĞRETMEN ADAYLARININ LİSANSÜSTÜ EĞİTİME YÖNELİK GÖRÜŞLERİ: MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ

Bilgi çağının yaşandığı, bilim ve teknolojinin hızla gelişmeye devam ettiği çağımızda araştıran, sorgulayan, eleştirel ve yaratıcı düşünen, bilgiyi üreten analiz, sentez ve değerlendirme gibi üst düzey düşünme becerilerini kullanabilen bireylere veya öğretmenlere duyulan ihtiyaç her geçen gün fazlasıyla artmaktadır. Bu bağlamda çalışmada öğretmen adaylarının lisansüstü eğitime yönelik düşüncelerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmada evren “Muş Alparslan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe, Sınıf, Okul Öncesi, İlköğretim Matematik ve Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bölümlerinde 2017-2018 güz yarıyılında öğrenim gören öğrenciler”, örneklem ise “aynı bölümlerde öğrenim gören son sınıf öğrencileri”dir. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafında geliştirilen likert tipi “Öğretmen Adaylarının Lisansüstü Eğitime Yönelik Düşünceleri Anketi” kullanılmıştır. Verilerin analizi aşamasında frekans ve yüzdelik değerler tablolaştırılarak bulgular elde edilmiştir. Çalışma sonucunda dikkat çeken bazı önemli sonuçlar; öğretmen adaylarının çok az kısmının lisansüstü eğitim hakkında yeterli bilgiye sahip olduğu, öğretmen adaylarının büyük kısmının lisansüstü eğitim yapmayı planladıkları ve yine öğretmen adaylarının büyük çoğunluğunun lisansüstü eğitime başlama ve bitirmede aile faktörünün önemli olduğunu belirttikleri yönündedir. Bu sonuçlar temel alınarak lisansüstü eğitim konusunda öğretmen adaylarının bilgilendirilmesine yönelik bazı önerilerde bulunulmuştur.

___

  • Alabaş, R. (2011). Social studies teachers’ conception of postgraduateeducationpreferen- cesandıtscontributiontotheirprofessions. Procedia-Social and Behavioral Scien- ces, (15), 2897-2901.
  • Alabaş, R., Kamer, T. ve Polat, Ü. (2012). Öğretmenlerin kariyer gelişimlerinde lisan- süstü eğitim: tercih sebepleri ve süreçte karşılaştıkları sorunlar. E-Uluslararası Eğitim Araştırmaları Dergisi, 3 (4),89-107.
  • Aydemir, S. ve Çam, Ş.S. (2015). Lisansüstü öğrencilerinin lisansüstü eğitimi almaya ilişkin görüşleri. Turkish Journal of Education, (4), 4-16.
  • Berteam, C., Mthiyane, N.and Mukeredzi, T.G. (2012). It will make me a real teacher’: learning experiences of part time pgcestudents in South Africa. International Journal of Educational Development.[Internet: 25 Kasım 2012 http://dx.doi. org/10. 1016/j.ijedudev.2012.10.001]
  • Büyüköztürk, Ş., Kılıç, Ç.E., Akgün, Ö. E., Karadeniz, Ş.ve Demirel, F. (2013). Bilimsel araştırma yöntemleri. Ankara: Pegem Akademi.
  • Dönmez, A., Aydoğdu, E., Sever, M. ve Aypay, A. (2012). Öğretmen adaylarının lisan- süstü eğitime yönelik tutumları. Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, (2),9-29.
  • Güven, İ. ve Tunç, B. (2007). Lisansüstü öğrencilerinin akademik sorunları (Ankara üni- versitesi eğitim bilimleri enstitüsü örneği). Millî Eğitim, (173),157-172.
  • Güven, İ. (2010). Türk eğitim tarihi. Ankara: Naturel Yayıncılık.
  • İlhan, M., Sünkür, Ö.M., ve Yılmaz, F. (2012). İlköğretim öğretmen adaylarının lisansüs- tü eğitime yönelik tutumlarının incelenmesi (Dicle üniversitesi örneği). Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, (12), 22-42
  • Köksalan, B., İlter, İ., ve Görmez, E. (2010). Sınıf öğretmeni adaylarının sosyo-kültürel özellikleri ve lisansüstü eğitim isteklilikleri üzerine bir çalışma (Fırat, Erzincan ve İnönü üniversitesi sınıf öğretmenliği ABD örneği). Ahi Evran Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 11(3), 277-299.
  • Şaşmaz Ören, F., Yılmaz, T. ve Güçlü, M. (2012). Öğretmen adaylarının lisansüstü eği- time yönelik görüşlerinin analizi. Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi, (1),189-201.
  • Turgut, M.F. (1987). Eğitimde lisansüstü eğitim. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, (2),1-9.
  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2008). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayıncılık.
  • YÖK. Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği, [Internet-09.01.2012 http://www.yok. gov.tr/content/view/417/183/lang,tr/]. Erişim Tarihi: 26 Eylül 2017