MÜZİK EĞİTİMİ ANABİLİM DALLARINDA ORKESTRA/ODA MÜZİĞİ DERSİ KAPSAMINDA HAZIRLANAN KONSER REPERTUVARLARININ İNCELENMESİ

Ülkemizde mesleki müzik eğitiminin verildiği kurumlarda düzey ve amaç olarak farklı içeriklerle uygulanan Orkestra/Oda Müziği derslerindeki temel hedef; ulusal ve uluslararası çoksesli müzik repertuvarına ait eserlerin birlikte seslendirme kuralları ve disiplini çerçevesinde icra edilerek tanınması, tanıtılması ve yine birlikte seslendirme yoluyla öğrencilerde ortak müzik yapma bilincinin oluşturularak müzikal duyuşun geliştirilmesidir. Bu dersin amaçları doğrultusunda, dersi yürüten eğitimciler tarafından çeşitli değişkenler göz önünde bulundurularak eser seçimleri yapılmakta ve hazırlanan programlar, verilen eğitimin bir ürünü olarak çeşitli müzik etkinleri kapsamında sergilenmektedir. Bu çalışmada, mesleki müzik eğitimi veren kurumlar arasında yer alan üniversitelerin müzik öğretmenliği programlarında Orkestra/Oda Müziği dersi kapsamında düzenlenen konserlerde eser seçimine yönelik eğilimlerin tespit edilmesi amacıyla, müzik eğitimi anabilim dallarının 2013-2019 yılları arasında ulaşılabilen konser programları incelenmiştir. Bu doğrultuda, konser vermek amacıyla oluşturulan repertuvarlarda yer alan eserler; türleri, bestecileri, ait oldukları dönemler vb. özellikleri bakımından ayrıntılı olarak incelenmiştir. Araştırma, durum tespitine yönelik betimsel bir çalışma olup nitel bir araştırmadır.

___

  • Akyürek, R. (2018). Müzik eğitimcisi yetiştiren kurumlarda orkestra/oda müziği eğitimi etkinlik sürecinin incelenmesi. Journal of Turkish Studies, 13(19), 65-76. doi:10.7827/TurkishStudies.14034.
  • Biber Öz, N. (2001). Müzik öğretmeni yetiştiren kurumlarda orkestra-oda müziği eğitiminde yaylı çalgıların yeri ve önemi. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 14(1), 93-99.
  • Colson, J. F. (2012). Conducting and Rehearsing the Instrumental Music Ensemble: Sce- narios, Priorities, Strategies, Essentials, and Repertoire. Lanham: Scarecrow Press.
  • Çevik, S. (2001). Koro eğitimi sürecinde repertuvar oluşturma ve konser programları hazırlamada yeni yaklaşımlar. I. Ulusal Koro Eğitimi ve Yönetimi Sempozyumu içinde (ss. 67-75). Ankara: Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi.
  • Delikara, A. (2017). Yaylı çalgı öğrencilerinin orkestra/oda müziği dersine ilişkin görüşleri. 1. Uluslararası İpekyolu Akademik Çalışmalar Sempozyumu içinde (ss. 18-25). Nevşehir.
  • Ece, A. S. (2015). Orkestra ve oda müziği. Z. Nacakçı ve A. Canbay (Ed.), Müzik Kültürü içinde (2. Baskı, ss. 125-170). Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık.
  • Kıvrak, Y. (2003). Müzik öğretmeni yetiştiren kurumlarımızda toplu çalma/söyleme derslerindeki repertuar sorunu. Cumhuriyetimizin 80. Yılında Müzik Sempozyumu içinde (ss. 59-61). Malatya İnönü Üniversitesi: Öncü Basımevi.
  • Öztopalan, R. ve Uçal Canakay, E. (2016). Konservatuvarların orkestra derslerine yönelik tutum ölçeği geliştirme çalışması. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 9(42), 1275-1282. doi:10.17719/jisr.20164216238.
  • Türkmen, U. (2006). Mesleki müzik okullarındaki orkestra derslerinde orkestra düzenlemeleri yapılmış halk ezgilerinin kullanılabilirliğine yönelik öğretmen ve öğrenci tutumları. Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 8(2), 371-400.
  • Varış, Y. A. (2007). Eğitim fakülteleri müzik eğitimi anabilim dalları orkestra ve yönetimi dersi öğretim sürecinin betimlenmesi ve değerlendirilmesi. Yayımlanmamış doktora tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2008). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri (6. Baskı). Ankara: Seçkin Yayıncılık.
  • YÖK. (2018). Müzik öğretmenliği lisans programı. Ankara: YÖK.