YÜKSEKÖĞRETİMDE UYGULANAN HUKUK BÜRO YÖNETİMİ VE SEKRETERLİĞİ PROGRAMINA YÖNELİK AVUKAT GÖRÜŞLERİ

Adalet-hukuk hizmetleri alanına yönelik nitelikli işgücünü yetiştiren mesleki eğitim-öğretim kurumlarının sektörün gereksinim duyduğu bilgi ve yeterliklere sahip mezunlar vermesi bir zorunluluk halini almıştır. Yükseköğrenim düzeyinde oldukça yeni olan “Hukuk Büro Yönetimi ve Sekreterliği” programının istenilen nitelikte hukuk sekreteri yetiştirip yetiştiremeyeceği zamanla belirlenecektir. Ancak sürecin sağlıklı işleyebilmesi içinde Adalet-hukuk hizmetleri sektörünün en önemli paydaşlarından biri olan Avukatların beklentileri ve mevcut öğretim programıyla bu beklentilere ne kadar cevap verilebileceğinin belirlenmesi önemlidir. Bu çerçevede gerçekleştirilen çalışmada, “Hukuk Büro Yönetimi ve Sekreterliği” öğretim programının Adalet-hukuk hizmetleri sektörünün en önemli paydaşlarından biri olan Avukatların beklentilerini karşılama durumunun belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda gerçekleştirilen çalışma, nitel araştırma geleneği içinde yer alan durum incelemesi deseninde tasarlanmış. 29 Avukat üzerinde gerçekleştirilen çalışma sonucunda geliştirilen öğretim programında yer alan tüm derslerin, yetiştirilmesi planlanan hukuk büro çalışanları için uygun olduğu belirlenmiştir. Bu doğrultuda hukuk mesleğine yönelik derslerin yanı sıra etik ve insan ilişkilerine yönelik derslerinde programda yer alması çalışmaya katılan Avukatların olumlu karşıladıkları belirlenmiştir. Araştırmaya katılan Avukatların dikkat ettiği diğer bir hususta yeni teknoloji ve gelişmeleri içeren derslerin programda yer alması olmuştur. Avukatların programın genelinin değerlendirilmesine yönelik görüş ve önerilerinin sorulduğu açık uçlu soruya ise programın amacına ulaştığı durumda faydalı buldukları belirlenmiştir. Diğer taraftan çalışmaya katılan Avukatlar, programın başarısı için doğru bir şekilde uygulanması ve derslerin uzmanlarınca verilmesi gerektiğini belirtmişlerdir.

___

  • Bogdan, R. C. ve Biklen, S. K. (2006). Qualitative Research for Education to Theory and Methods (5th eds.). Boston: Allyn and Bacon A Division of Simon & Schuster Inc.
  • Boyd, D. ve Lewis, S. D. (1985). Secretarial Administration And Management, Prentice-Hall Inc, United States of America
  • Keser, H. ve Çetinkaya, L. (2013a). Öğretmen ve Öğrencilerin Etkileşimli Tahta Kullanımına Yönelik Sorunları ve Çözüm Önerileri. Electronic Turkish Studies, 8(6), 377- 403.
  • Keser, H. ve Çetinkaya, L. (2013b). Professional Problems Experienced by Information Technology Teachers and Suggested Solutions: Longitudinal Survey. TOJQI - Turkish Online Journal of Qualitative Inquiry, 4(2), 1-17.
  • Demirtaş, H. (1998). Sekreterlik Mesleği ve Sekreterlik Profilini Belirlemeye Yönelik Bir Araştırma, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Büro Yönetimi Anabilim Dalı, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi
  • Duman, H., Çöğürcü, İ., Çakmak, V. ve Atay., M., (2011). Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı Programı Öğrencilerinin Mesleki Becerilerinin İncelenmesi Üzerine Bir Araştırma: Kazım Karabekir Meslek Yüksekokulu Örneği, Gümüşhane Üniversitesi, Sosyal Bilimler Elektronik Dergisi, 4.
  • Türkmen, İ. (1992). Yönetsel Zaman ve Yetki Devri Açısından Yönetimde Verimlilik, 2. Baskı, MPM Yayın No: 519, Ankara
  • Topbaş, E. ve Karaköse, A. (2009). Türkiye ve Fransa’da Hukuk Sekreteri Yetiştiren Eğitim Programlarının Karşılaştırılması, 8. Ulusal Büro Yönetimi ve Sekreterlik Kongresi, 14-16 Ekim 2009, Ankara
  • Yılmaz, B. ve Halıcı, A. (2010). İşgücü Devir Hızını Etkileyen Etmenler: Sekreterlik Mesleğinde Bir Araştırma, Karadeniz Teknik Üniversitesi Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi, 2(4). MEB(2011), Büro Yönetimi, Sekreterlik Hizmetleri Modül 346SBI049.
  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2008). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri (6.Baskı). Ankara: Seçkin Yayıncılık.