Üniversite Eğitimi Alan Öğrencilerin Avrupa Birliği Üyeliğine Bakış Açılarının Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma

Bu çalışmada; üniversite eğitimi alan gençlerin Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecine bakış açıları ve üniversite eğitimi alan gençlerin AB üyeliğinden ekonomik ve özgürlükler anlamında beklentileri belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırma evreni olarak Kırklareli Üniversitesi Pınarhisar Meslek Yüksekokulu öğrencileri belirlenmiştir. Araştırma evreninin belirlenmesinde; okulda hem sosyal hem de fen bilimlerinin alanına giren programlarda eğitimin yürütülmesi etkili olmuştur. Araştırma evrenini oluşturan öğrenci sayısı 833 tanedir. Örneklem belirlemede ise devam zorunluluğu bulunan öğrenciler esası oluşturmuştur. Bu öğrencilerin sayısı 708 tanedir. Veri toplama sürecinde bu öğrencilerden 483 tanesine ulaşılmıştır. Veriler SPSS 13.0 istatistik programı vasıtasıyla analize tabi tutulmuştur. Araştırma sonuçları şu şekilde özetlemek mümkündür. a) Pınarhisar MYO’nda eğitim alan öğrencilerin %46,6’sı Türkiye’nin AB üyeliğine sıcak bakmamaktadırlar. b) AB üyeliğini program bazında sadece turizm programı öğrencileri istemektedir. c) Öğrenciler AB üyeliğinin ülkemizin olanaklarına ve özgürlüklerine katkı sağlayacağına inanmaktadırlar

A Study Based on to Determine University Students' Perspective Intended for European Union Membership

Keywords:

-,

___

  • Altunışık, R., Coşkun, R., Bayraktaroğlu B., ve Yıldırım, E. (2007). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri SPSS Uygulamalı. Sakarya: Sakarya Yayıncılık.
  • Bedirhan, Y. (2009). Avrupa Birliği Ülkelerinde Yaşayan Türk Çocuklarının Kültürel Uyum Sorunları ve Çözüm Önerileri, Akademik Bakış, 16, http://www.akademikbakis.org, adresinden 08.01.2012 tarihinde alınmıştır.
  • Büyüköztürk, Ş. (2009). Sosyal Bilimler İçin Veri Analizi El Kitabı, Ankara: Pegem Akademi Yayınları, 15.Baskı.
  • Canbolat, İ. (2002). Avrupa Birliği: Uluslar Üstü Bir Sistemin Tarihsel, Teorik, Kurumsal, Jeopolitik Analizi, İstanbul: Alfa Yayınları.
  • Canbolat, İ. (2002). Küreselleşen Dünya ve Türkiye Askın Değerler, Kurumlar ve Politikalar Ağında İlişkiler, Sorunlar, Bursa: Vipaş.
  • Demir, Ö. (2005). Attitudes of Individuals Towards European Union Membership in Turkey, Ankara: State Institute of Statistics Prime Ministry Republic of Turkey.
  • Demirtaş, B. (2008). Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne Üyeliği Konusunda Isparta ve BRNO Kent Halkının Düşünce ve Eğilimlerinin Belirlenmesi ve Karşılaştırılması, Isparta: Basılmamış Yüksek Lisans Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Erdoğan, İ. ve Korkmaz, A. (2005). Öteki Kuram: Kitle İletişim Kuram ve Araştırmalarının Tarihsel ve Eleştirel Bir Değerlendirmesi, Ankara: Erk Yayınları, 2.Baskı.
  • Erkuş, A. (2011). Davranış Bilimleri İçin Bilimsel Araştırma Süreci, Ankara: Seçkin Yayıncılık, 3.Baskı.
  • Hayır, M. (2004). Avrupa Birliği-Türkiye İlişkileri (Halkın ve Sanayicinin AB Konusundaki Düşünceleri), Sakarya: Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 7, 240-256.
  • İlgazi, A. (2009). Avrupa Birliği İlerleme Raporlarındaki Yansımalarıyla İnsan Hakları Konusunda Türkiye’den Beklentiler Ve Yaşanan Gelişmeler, Isparta: Süleyman Demirel Üniversitesi Uluslararası Davraz Kongresi, 24 - 27 EYLÜL 2009.
  • Sandal, E., K.,, Karabulut, M., ve Gürbüz, M. (2005). Sosyo-Ekonomik Kriterler Bakımından Türkiye’nin Konumu ve Avrupa Birliği, Elazığ: Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 15(1), 1-14.
  • Yazıcıoğlu, Y. Ve Erdoğan, S. (2007). SPSS Uygulamalı Bilimsel Araştırma Yöntemleri, Ankara: Detay Yayıncılık, Genişletilmiş 2. Baskı.