ÖNLİSANS ÖĞRENCİLERİNİN GİRİŞİMCİLİK ÖZELLİKLERİNİ VE EĞİLİMLERİNİ BELİRLEMEYE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA

Girişimcilik; emek, teknoloji, sermaye ve doğal kaynaklar olarak sayılan üretim faktörlerini bir araya getirerek mal veya hizmet üretme eylemlerini kapsar. Girişimci ise; mal ve hizmet üretmek amacıyla, pazardaki fırsatları değerlendiren, sermaye, doğal kaynaklar ve emek gibi üretim faktörlerini bir araya getirerek riski üstlenen kişidir. Dünyada ve ülkemizde küçük işletmelerin toplam şirketlere oranı % 95 veya daha üst seviyelerde seyretmektedir. Bu nedenle, KOBİ’lerin yapı taşı olan girişcimci ve girişimcilik konusu günümüzde oldukça önem kazanmıştır. Bu durumun bilincinde olan pek çok üniversitenin müfredatlarında Girişimcilik dersi yer almakta, böylece öğrencileri eğitim aldıkları alanlarda yeni girişimlerde bulunmaya motive etmektedirler. Araştırma, girişimcilik dersi alan ve almayan önlisans öğrencilerin girişimcilik düzeylerini araştırmaya yöneliktir

A RESEARCH ON IDENTIFYING ENTERPRENEURSHIP QUALITIES AND TENDENCIES OF THE STUDENTS OF ASSOCIATE DEGREE

Entrepreneurship encompasses activities of producing services and products by merging the factors of production which are regarded as labour, technology, capital and natural resources. The entrepreneur is a person who evaluates the opportunities at the market with the aim of producing goods and services, and takes the risk by merging production factors such as capital, natural resources and labour. In the world and in our country, the ratio of small scale enterprises to the number of companies in total is cruising around %95 or higher. For that reason, today the matter of entrepreneurism and entrepreneurship which is the building block of SMEs, has gained importance. The Entrepreneurship course is taking place within the curriculum of many universities which are aware of this fact, and by this way these universities motivate their students to embark on new enterprises in the fields they have been educated. The research is towards the entrepreneurship levels of students of associate degree who take and do not take the Entrepreneurship course

___

  • Akpınar, S. (2011). Girişimciliğin Temel Bilgileri. Kocaeli: Umuttepe Yayınları.
  • Alpar, R. (2011). Çok Değişkenli İstatistiksel Yöntemler. Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Demirel, E., ve Tikici, M. (2010). Üniversite Öğrencilerinin Girişimcilik Özelliklerinin Beyin Baskınlık Analizi İle Değerlendirilmesi: İnönü Üniversitesi İ.İ.B.F. İşletme Bölümü Örneği, Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi. 9(32), 221-253.
  • Gutierrez, A.R.C., ve Guerrero, A.B. (2011). Education and Enterpreneurship: Educating in the New Competence of Autonomy and Personel Initiative, Internetional Journal of Learning. 18(8), 237- 247.
  • Kalaycı, Ş. (2010). SPSS Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri. İstanbul: Asil Yayın Dağıtım.
  • Mucuk, İ. (2011). Modern İşletmecilik. İstanbul: Türkmen Yayınevi.
  • Ören, K., ve Biçkes, M. (2011). Kişilik Özelliklerinin Girişimcilik Potansiyeli Üzerindeki Etkileri (Nevşehir’deki Yüksek Öğrenim Öğrencileri Üzerinde Yapılan Bir Araştırma), Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 16(3), 67-86.
  • Raguz, I.V., ve Matic, M. (2011). Enterpreneurship: The Empirical Findings From The University of Dubrovnik-Croatia, International Journal of Management Cases. 13(3), 38-49.
  • Yatkın, A., ve Ölmez, M. (2011). Girişimcilik ve Girişimcinin Tamamlayıcı Unsurları, e-Journal of New World Sciences Academy. 6(2).
  • Yılmaz, E., ve Sünbül, A.M. (2009). Üniversite Öğrencilerine Yönelik Girişimcilik Ölçeğinin Geliştirilmesi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 21, 196-203.
Ejovoc (Electronic Journal of Vocational Colleges)-Cover
  • ISSN: 2146-7684
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2011
  • Yayıncı: Kırklareli Üniversitesi