Öğretime İlişkin Bazı Kavramların Müzik ve Tiyatro Formlarına Dönüştürülmesi Sürecine Yönelik Öğrenci Görüşleri

Öğretim ve öğrenmenin niteliğini artırmada önemli bir işleve ve öneme sahip olup sahip olan bu çalışmada “Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı” dersi aktif öğretme-öğrenme strateji, yöntem, teknik ve materyalleri kullanılarak işlenmiştir. Bu ders kapsamında 2017-2018 öğretim yılı güz döneminde Müzik öğretmenliği bölümünde öğrenim gören 30 öğrenciyle birlikte, çalışma yaprağı, çalışma kitapçığı, slayt, kavram haritası, bulmaca, video, kukla vb. 2 ve 3 boyutlu öğretim materyalleri geliştirilmiştir.  Ayrıca yine bu çerçevede temel meslek bilgisi derslerinden biri olan öğretim ilke ve yöntemleri ilgili seçilen temel kavramlar ve ilkeler şiir ve senaryo formlarına dönüştürülmüştür.  Daha sonra da bu çalışmalar “Eğitim Köyünde Müzik ve Dansla öğreniyorum” adıyla konser ve gösteri olarak sergilenmiştir. Toplamda 104 saat süren bu sürece ilişkin öğrencilerin görüşleri uzman görüşlerine düzenlenmiş yapılandırılmamış görüş alma formuyla yazılı olarak alınmıştır. Öğrenci görüşleri kelime, cümle, paragraf ve anlam boyutu ile ayrıntılı şekilde kodlanmıştır. Anlam bakımından bir araya gelen kodlar birleştirilerek temalar oluşturulmuştur. Verilerin analizi sonucunda öğrenci görüşlerinin öğretme-öğrenme etkinliklerinin nitelikleri, öğretmenlik mesleği, ekip çalışması ve etkileşim, üretim süreci, müzik, kişisel gelişim ve beceriler duygu ve hisler üzere yedi temel kategoride toplandığı görülmüştür.  Sonuç olarak öğrenci görüşlerine göre; yapılan bu çalışmaların katılımcılara öğretmenlik mesleğini sevdirdiği, onların mesleki becerilerine, etkileşim, işbirliği, paylaşma, üretkenlik, sorun çözme, kişisel gelişimlerine katkı getirdiği; farklı duygu ve hisler yaşattığı belirlenmiştir. Ayrıca öğretmen adaylarının öğretmenlik formasyonuna ilişkin temel kavramları daha etkili ve kalıcı şekilde öğrendikleri gözlenmiştir. Bu sonuçlara göre öğretme-öğrenme süreçlerinde öğrenen üzerinde etkisi ve kalıcılığı yüksek olan yaşantıya dayalı etkinlikler ve öğrenciyi eğlendiren, rahatlatan ve aynı zamanda öğrenmesini sağlayan öğrenme koşullarının daha çok kullanılması önerilmektedir.

Student Opinions on Transformation Process of Some Concepts Related to Teaching Principles and Methods into Music and Theater Forms

This study is based on “Instructional Technologies and Material Design” course teaching using active teaching-learning strategies, methods, techniques and materials. Within the scope of this course, 2 and 3 dimensional teaching materials such as work sheets, slides, concept maps, puzzles, videos, puppets have been developed with 30 students studying in Music Teaching Department during the fall semester of 2017-2018 academic year. In addition, the selected basic concepts and principles related to teaching principles and methods, which are among the basic vocational knowledge courses in this framework, have been transformed into poetry and scenario forms. Later on, these works have been presented as concerts and performances in the name of “Learning in Music and Dance in Education Village”.  The students' views on this process, which lasted 104 hours in total, were taken in written, unstructured interview form arranged according to expert opinions. These views were coded in detail with word, sentence, paragraph and meaning dimensions. According to this, themes were developed by combining the codes that come together in terms of meaning. As a result of the analysis of the data, it was found that the student opinions were collected in seven basic categories, namely teaching-learning activities, qualifications, teaching profession, team work and interaction, production process, music, personal development and skills emotions and feelings. As a conclusion, according to student opinions; these studies have contributed to their professional skills, interaction, cooperation, sharing, productivity, problem solving, personal development, and love of participatory teaching profession; different feelings and feelings. Moreover, it is observed that prospective teachers learn the basic concepts related to teaching more efficiently and permanently. According to these results, in the process of teaching and learning, it is suggested that life-based activities with high impact and persistence on learners in teaching-learning process, and learning conditions that entertain, relax and also help the students in learning should be used more.  

___

  • Açıkgöz, K, Ü. (2003). Aktif öğrenme. İzmir: Eğitim Dünyası Yayınları.
  • Aykaç, N. (2005). İlköğretimde aktif öğretim yöntemlerini kullanma ve eğitim ortamını düzenleme durumunun, öğrencilerin derse karsı tutumlarına, sınıf içi iletişim becerilerine, erişi düzeylerine ve kalıcılığa etkisi. (Yayımlanmamış Doktora Tezi), Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Başaran, B.I. (2004). Etkili öğrenme ve çoklu zekâ kuramı: bir inceleme. Ege Eğitim Dergisi, 5 (1),7-15.
  • Bújez. A.V. ve Diaz M.T. (2014). Creativity ın the music classroom procedia. Social and Behavioral Sciences 141 (s.237 – 241) https://doi.org/10.1016/j.sbspro.2014.05.041
  • Camcı, F. (2012). Aktif öğrenmeye dayalı etkinlik temelli öğretimin öğrencilerin akademik becerilerine ve öğrenme sürecine etkisi. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi ), Adıyaman Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Adıyaman.
  • Çilden, Ş. (2001). Müzik, Çocuk gelişimi ve öğrenme. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi 21(1), 1-8.
  • Çivi, C. (2002). Öğrenmeyi öğrenme. A. R. Sünbül (Ed.), Eğitime yeni bakışlar içinde (s. 197-201). Konya: Eğitim Yayınevi.
  • Darling-Hammond, L. (2008). Powerful learning. Jossey- Bass: Massachusetts
  • Demirel, Ö. (2006). Öğretimde planlama ve değerlendirme. Öğretme sanatı içinde, Ankara: PegemA Yayıncılık.
  • Durna, H. ( 2009 ). 10. Sınıf coğrafya dersinde doğal afetler konusunun aktif öğrenme yöntemi ile öğretilmesi ve öğrenci başarısına etkisi. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi ). Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Ebret, A. (2015). Etkinlik temelli matematik öğretiminin 3.sınıf öğlencilerinin problem çözme becerilerine ve matematiğe ilişkim tutumlarına etkisi. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi Eğitim bilimleri Enstitüsü, Konya.
  • Erden, M. ve Akman Y. (1996). Eğitim psikolojisi. Ankara: Arkadaş yayınları.
  • Ergin, İ. (2009). 5E Modelinin öğrencilerin akademik başarısına ve hatırlama düzeyine etkisi: eğik atış hareketi örneği. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 9(18), 11-26.
  • Felder, R. M. & Brent, R. (1996). Navigating the bumpy road to student-centered ınstruction. College Teaching. 44(2), 43-47.
  • Fer, S. (2009). Öğretim tasarımı. Ankara: Anı Yayıncılık.
  • Fidan, N. (2006). Okulda öğrenme ve öğretme. Ankara: PegemA Yayınları.
  • Gagne, R. M. & Driscoll, M. P. (1988). Essential of learning for instruction. Englewood cliffs: Nj: Prentice-Hall.
  • Graham, D. (2006). Cooperative learning methods and middle school students, (Unpublished Doctoral Thesis), Capella University. Minneapolis, USA.
  • Hedges, L., Yalın, H.İ. ve Özdemir, S. (1996). Milli eğitimi geliştirme projesi: her yönüyle öğretmen olabilme. Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı.
  • Koçak, S. (2010). Aktif öğrenme yönteminin öğrencilerin bilişim teknolojileri dersindeki başarıları ve öğrenme strateji düzeyleri üzerindeki etkileri. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi), Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İzmir.
  • Koçak, S. (2010). Aktif öğrenme yönteminin öğrencilerin bilişim teknolojileri dersindeki başarıları ve öğrenme strateji düzeyleri üzerindeki etkileri. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi), Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İzmir.
  • Köseoğlu, C. (2005). Kesirlerin öğretiminde aktif öğrenme yönteminin öğrenci başarısına etkisi. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi), Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Özbayraktar, A. (2016). Öğretmen ve öğrenci merkezli (orff yaklaşımı) müzik öğretim yaklaşımlarının öğrencilerin derse olan tutumları üzerindeki etkileri (Şanlıurfa Siverek Mehmetçik İlköğretim okulu örneği. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi), Erciyes Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü, Kayseri.
  • Özden, Y. (2005). Öğrenme ve öğretme. Ankara: Pegem A Yayınları.
  • Schank, R. C. (1995). What we learn when we learn by doing. (Technical Report No. 60). Northwestern University, Institute for Learning Sciences. http://cogprints.org/637/1/LearnbyDoing_Schank.html adresinden 18.12.2018 tarihinde alınmıştır.
  • Schroeder, C. M., Scott, T. P., Tolson, H., Huang, T. Y. ve Lee, Y. H. (2007). A meta‐analysis of national research: Effects of teaching strategies on student achievement in science in the United States. Journal of research in science teaching, 44(10), 1436-1460.
  • Selçuk, Z. (2001). Gelişim ve öğrenme. Ankara: Nobel Yayınları.
  • Senemoğlu, N. (2018). Gelişim öğrenme öğretim (kuramdan uygulamaya). Ankara: Anı Yayınları.
  • Sezer, A. ve Tokcan, H. (2003). İş birliğine dayalı öğrenmenin coğrafya dersinde akademik başarı üzerine etkisi. Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 23(3), 227-242.
  • Shuell, J. (1994). Cognitive conception of learning. Rewiew of Educational Research, 56(4), 411-426.
  • Sidekli, S. ve Karaca, L. (2013). Sosyal bilgiler öğretiminde yerel, kültürel miras öğelerinin kullanımına ilişkin öğretmen adayı görüşleri, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Dergisi, 20-38.
  • Sidekli, S. ve Coşkun, İ. (2014). Türkü: Sosyal bilgiler öğretiminde yeni bir yaklaşım, Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 16 (1), 27-38.
  • Sönmez, V. (2003). Program geliştirme öğretmen el kitabı. Ankara: Adım Yayıncılık.
  • Topan, B. (2013). Matematik öğretiminde öğrenci merkezli yöntemlerin akademik başarı ve derse yönelik tutum üzerindeki etkililiği: bir meta-analiz çalışması (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Kocaeli.
  • Türkoğlu, A., Doğanay, A. ve Yıldırım, A. (1996). Ders çalışma becerileri. Adana: Baki yayınları.
  • Ural, G. ve Bümen, N. (2016). A meta-analysis on instructional applications of constructivism in science and technology teaching: A sample of Turkey. Education and Science, 41(185), 51-82.
  • Yeşilpınar Uyar, M. ve Doğanay, A. (2018). Öğrenci merekzli strateji, yöntem ve tekniklerin akademik başarıya etkisi: Bir meta-analiz çalışması. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 14(1), 186-209.
  • Ülgen, G. (1994). Eğitim Psikolojisi kavramlar, ilkeleri yöntemler, kuram ve uygulamalar. Ankara: Lazer Ofset Matbaası.
  • Walkin, L. (1992 ). Teaching and learning in further and adult education. Cheltenham: Stanley Thornes Ltd.
  • Ward, D.R & Tiessen, E. L. (1997). Adding educational value to the web: Active learning with alive pages. Educational Technology.
  • Weimer, M. (2002). Learner-centered teaching: Five key changes to practice. San Francisco: John Wiley ve Sons.
  • Weir, J. (2005). Active learning in transportation engineering education, (Unpublished Doctoral Thesis), Worcester Polytechnic Institute, Worcester: England.
  • Wu, T-Y. & Tsai, C-C. (2005). Effects of constructivist-oriented instruction on elementary school students’ cognitive structures. Journal of Biolagical Education, 39(3), 113- 117.
  • Yalın, H. İ. (2003), Öğretim teknolojileri ve materyal geliştirme. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Zengin, B. ve Kurbanov, B. (2003). Yabancı dil eğitimi ve müzik: bütünlüklü öğretim ve öğrenme. Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Dergisi, 8, 187-209.
Eğitim Kuram ve Uygulama Araştırmaları Dergisi-Cover
  • ISSN: 2149-7702
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2015
  • Yayıncı: Sabri SİDEKLİ
Sayıdaki Diğer Makaleler

Sınıf Eğitimi Öğretmen Adaylarının Teknolojik Pedagojik İçerik Bilgi Yeterliliklerinin İncelenmesi

Osman GEDİK, Ömer Faruk SÖNMEZ, Erkan YEŞİLTAŞ

Ters Yüz Öğrenmenin Sosyal Bilgiler Öğretmen Adaylarının Yapılandırmacılığa Yönelik Tutumlarına Etkisi

Abdullah GÖKDEMİR, Ahmet Ali GAZEL

Evde Eğitim Uygulamasına İlişkin Öğretmen Görüşleri

Birol SUSAM, Mehmet Kaan DEMİR, Çavuş ŞAHİN

Eğitim Fakültesi Birinci Sınıf Öğrencilerinin Üniversiteye Uyumlarının Yaratıcı Drama İle Sağlanması

Nadire Emel AKHAN, Gözdegül ARIK KARAMIK

Okul Öncesi Öğretmen Adaylarının Yansıtıcı Düşünme Eğilimleri ile Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Tutumları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

Rengin ZEMBAT, Hilal YILMAZ, Gülşen İLÇİ KÜSMÜŞ

II. Abdülhamid Döneminde Bursa’da İlkokullara Bakış

Ahmet VURGUN, Vahdettin ENGİN

8. Sınıf “Maddenin Halleri ve Isı” Ünitesine Yönelik Geçerliliği ve Güvenirliği Sağlanmış Bir Akademik Başarı Testi Geliştirme Çalışması

Ömer Faruk DİVARCI, Hasan KAYA

Öğretime İlişkin Bazı Kavramların Müzik ve Tiyatro Formlarına Dönüştürülmesi Sürecine Yönelik Öğrenci Görüşleri

Mustafa YELER

Türk Milli Eğitim Sisteminde İç Denetim Sorunsalı

Elif ILİMAN PÜSKÜLLÜOĞLU, Burcu TÜRKKAŞ ANASIZ, Vural HOŞGÖRÜR

İlkokul Dördüncü Sınıf Öğrencilerinin Gerçekçi Matematik Eğitimine İlişkin Görüşlerinin İncelenmesi

Alper YORULMAZ, M. Cihangir DOĞAN