Kültür Değişimleri ve Eğitim

Bu araştırmanın teması kültür değişmeleri bağlamında eğitimin rolünün incelenmesidir. Araştırma kapsamında literatür taraması yapılmış olup, kültür, kurumsallaşma ve kültürlenme kavramları ile ilişkili olarak kültür değişmeleri ve eğitim boyutu üzerinde durulmuştur. Toplumlar ve toplumsal varlığın somut göstergesi olan kültürel hayat dinamik olduğundan dolayı zamanla değişime uğramaktadır. Toplum hayatında meydana gelen değişimler kültürlenme süreciyle birlikte öğrenmeyle gerçekleşmektedir. Çünkü her toplum, kültürel hayatında meydana gelen değişimleri eğitim yoluyla kontrol altına almak ister. Eğitim süreçleri insan ve toplum hayatında istedik değişimler meydana getirmektedir. Ancak kültür değişmeleri ve eğitim açısından mesele ele alındığında, hem eğitim kültür değişmelerini hem de kültür değişmeleri eğitim süreçlerini etkilemektedir. Dolayısıyla kültür değişmeleri ve eğitim birbirini destekleyen ve besleyen iki unsur olarak karşımıza çıkmaktadır. Buna göre kültür hayatında meydana gelen değişimler, eğitim yoluyla istendik hale gelmekte ve eğitim sayesinde toplum hayatında meydana gelen değişimler arasındaki uyumu sağlamaktadır.

Culture Changes and Education

The theme of this research is to examine the role of education in the context of cultural changes. The literature review has been carried out within the scope of the research, and cultural changes and education dimension related to culture, institutionalization and culturing concepts have been emphasized. Societies and cultural life, which is the concrete indicator of social existence, are changing dynamically. Changes in the life of the community are realized through learning together with the process of culturing. Every society wants to control the changes in cultural life through education. Because every society wants to control the changes in cultural life through education. Education processes create changes in human and social life. But when it comes to cultural change and education, both education and culture changes and cultural changes affect educational processes. Therefore, cultural changes and education are two elements that support and support each other. According to this, changes in cultural life are becoming desired by education and through education, it ensures harmony between changes in community life.

___

  • Bilgiseven, A. K. (1987). Eğitim sosyolojisi: kavramlar-teoriler-eğitim yolu ile kalkınmanın esasları, İstanbul: Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Yayınları.
  • Cuche, D. (2009). Kültüre yeni bakış tarzları: Antropolojide bir kavramın evrimi, Ed: Nicolas Journet, (Çev. Y. Sezen), Evrenselden özele kültür içinde, İstanbul: İz Yayıncılık.
  • Doğan, İ. (2011). Eğitim sosyolojisi, Ankara: Nobel Yayınları.
  • Dönmezer, S. (1994). Toplumbilim, İstanbul: Beta Yayıncılık.
  • Edlen, L. D. (2005). Uygulamalı kültürel sosyoloji, (Çev. C. Atay), İstanbul: Babil Yayınları.
  • Engin, İ. (1990). Süpürge sanaatçısı örneğinde iki kültürel süreç: Kültürleme ve kültürlenme. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dergisi, 33 (1-2), 165-169.
  • Ergün, M. (2015). Eğitim sosyolojisi. http://www.egitim.aku.edu.tr/egsos.pdf
  • Erol, N. (2011). Toplumsal değişme ve eğitim: Temel ilişkiler, çelişkiler, tartışmalar. Gazi Akademik Bakış Dergisi, 5 (9), 109-122.
  • Eskicumali, A. (2003). Eğitim ve toplumsal değişme: Türkiye’nin değişim sürecinde eğitimin rolü (1923-1946). Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Dergisi, 19 (2), 109-128.
  • Neuman, W. L. (2008). Toplumsal araştırma yöntemleri 1. (Çev. S. Özge), İstanbul: Yayın Odası Yayıncılık.
  • Nieto, S. (1999). The light ın their eyes: Creating multicultural learning communities. New York: Teachers College Press, Columbia University.
  • Özdemir, S. M. (2011). Toplumsal değişme ve küreselleşme bağlamında eğitim ve eğitim programları: Kavramsal bir çözümleme. Ahi Evran Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 12 (1), 85-110.
  • Smith, P. (2007). Kültürel kuram. (Çev. S. Güzelsarı ve İ. Gündoğdu), İstanbul: Babil Yayınları.
  • Şeker, B. D. (2006). Kente göç etmiş bir örneklemde kültüre uyum (kültürlenme) süreçleri. Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi, 3 (2).
  • Turhan, M. (1997). Kültür değişmeleri, İstanbul: Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Yayınları.
  • Türkkahraman, M. ve Tutar, H. (2009). Sosyal değişme, bütünleşme ve çözülme bağlamında toplumda farklı kültür ve anlayışlarının yeri ve önemi. Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, 1 (1), 1-16.
  • Ültanır, G. (2003). Eğitim ve kültür ilişkisi: Eğitimde kültürün hangi unsurlarının genç kuşaklara aktarılacağı kaygısı. Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 23 (3), 291-309.
  • Zijderveld, A. C. (2009). Kültür sosyolojisi. (Çev. Kadir Canatan), İstanbul: Açılımkitap Pınar Yayınları.
Eğitim Kuram ve Uygulama Araştırmaları Dergisi-Cover
  • ISSN: 2149-7702
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2015
  • Yayıncı: Sabri SİDEKLİ
Sayıdaki Diğer Makaleler

Ortaokul Öğrencilerinin Problem Kurma Becerileri İle Cebirsel Düşünme Düzeyleri Arasındaki İlişki

Müşerref Şükran GANİOĞLU, Ahmet CİHANGİR

Öğretmenlerin Proje Yarışmalarına Yönelik Tutumlarının İncelenmesi

Alptürk AKÇÖLTEKİN, Ali Osman ENGİN

Özel Eğitim Kurumlarında Öğrenim Gören Üçüncü Sınıf Öğrencilerinin Serbest Zaman Etkinliklerinden Beklentileri

Süleyman CAN, Elif Sena ŞİBİR

Fen Bilgisi ve Sınıf Öğretmen Adaylarının Fen Bilimleri Algılarının Renkler Aracılığıyla Belirlenmesine Yönelik Sinektik Uygulaması

Sibel SARAÇOĞLU, Ayşe Rabia BAŞARAN UĞUR

Sosyal Bilgiler Öğretiminde Anlamlı Öğrenme Yaklaşımına Göre Hazırlanan Etkinliklerin Akademik Başarıya ve Kalıcılığa Etkisi

Ömer Faruk SÖNMEZ, Mehmet SEVİM

“Marmara Üç Aşamalı Bilişsel Karar Verme Becerilerini Geliştirme Modeli”nin Akademik Başarısı Düşük İlkokul Dördüncü Sınıf Öğrencilerinin Problem Çözme Becerisine Etkisi

Serap ÇİMŞİR, Zeliha Nurdan BAYSAL

İlkokul Öğrencilerinin Gözünden Hayat Bilgisi Dersi ve Öğrenmek İstedikleri Konular

Döndü OKER, Bayram TAY

Öğretmen ve Ebeveynlerin Aile Katılımını Etkileyen Etmenlere Yönelik Görüşlerinin İncelenmesi

Maide ORÇAN KAÇAN, İlayda KİMZAN, Tülin GÜLER YILDIZ, Aysel ÇAĞDAŞ

Okul Öncesi Dönem Çocukları ile Ebeveynlerinin Akşam Yemeği Vaktinde Yaptıkları Matematiksel Konuşmalar

Maide ORÇAN KAÇAN, Düriye Esra ANGIN, Bilge CEREZCİ

Tipik Gelişim Gösteren Öğrenciler İle Görme Engelli Öğrencilerin Yazmaya Hazırlık Süreçlerinin Öğretmen Görüşleri Doğrultusunda Karşılaştırılması

Berkay ÜNAL, İbrahim COŞKUN