Kuş Gözetleme Turizmi (Ornitoloji) Açısından Kızılırmak Deltası’nın (Kuş Cenneti) Önemi ve Saz Horozu (Porphyrio Porphyrio)

Kızılırmak Deltası, Türkiye’nin üçüncü büyük, ülkemiz Karadeniz kıyı kuşağının ise ikinci büyük deltasıdır. Deltanın yerleşim tarihine bakıldığında, deltada Geç Kalkolitik Çağdan itibaren yerleşim yerlerinin olduğu bilinmektedir. Deltanın iklimi ise Samsun ilinin tüm iklim özelliklerini taşımaktadır. Tarımsal faaliyetler deltadaki en yoğun alan kullanımını oluşturmaktadır. Deltanın büyük bir kısmı hidromorfik topraklardan oluşmaktadır. Kızılırmak Deltası’nda yer alan Lagün gölleri, su kuşlarının beslenmeleri ve yuva yapmaları için uygun ortamlar olduğundan kuş gözlemcileri için çekicilik oluşturmaktadır. Ülkemizde bulunan 450 kuş türünden 358 tanesi deltada gözlemlenmiştir. Deltadaki en dikkat çekici kuş türü Saz Horozu (Porphyrio porphyrio) ‘dur. Ayrıca bu sahada Doğal Sit, Yaban Hayatı Geliştirme Sahası ve Ramsar Alanı statüleri bulunmaktadır. Çünkü burası nitelikli bir Sulak alandır ve korunması gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı ise, Kızılırmak Deltası’nı, kuş gözetleme turizmi (Ornitoloji) açısından değerlendirmek ve kuşlar hakkında farkındalık oluşturmaktır

The Importance of Kızılırmak Delta (Bird Paradise) in Terms of Bird Watching Tourism (Ornithology) and Australasian Swamphen (Porphyrio Porphyrio)

___

  • Ardos, M. (1996). Türkiye’de Kuaterner Jeomorfolojisi, II. Baskı,Çantay Kitabevi, İstanbul.
  • Gürsoy, A., (2007). “Kuşlar”. Kızılırmak Deltası Sulak Alan Yönetim Planı Alt Projesi 1. Bölüm Raporu. Doğa Derneği,
  • Magnin, G., & Yarar, M. (1997). Important bird breeding areas in Turkey. DHKD Anabasım AŞ., İstanbul, Türkiye, 50-52.
  • Mertol,H., Özel,P., Ocak., F., Çetin Ş.(2019). Sulak alanların Önemi ve Turizm Açısından Değerlendirilmesine Bir Örnek ‘‘Kızılırmak Deltası’’.1.Ulusalararası Coğrafya Kongresi Bildiriler Kitabı.
  • Nişancı, A. (2002). Türkiye İkliminin Temel Öğeleri, 11-13 Nisan, Klimatoloji Çalıştayı 2002. İzmir (1-8).
  • Önal, S., (2009). Yapay sinir Ağları Metodu İle Kızılırmak Nehri’nin Akım Tahmini, Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yapı Eğitimi Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Isparta.
  • Özhatay, N., Byfield. A. ve Atay, S. (2005). Türkiye'nin 122 Önemli Bitki Alanı, WWF Türkiye Doğal Hayatı Koruma Vakfı Yayını, İstanbul.
  • Zeybek H. İ., Uzun, A., Yılmaz, C., Bahadır, M. & Dinçer H. (2013). Kızılırmak Deltası’nda kıyı çizgisi değişikliklerinin CBS ve uzaktan algılama teknikleri ile değerlendirilmesi. 23-25 Ekim 2013 III. Ulusal Sulak Alanlar Kongresi Bildiriler Kitabı. (http://kustr.org/kusatlasi)