Üniversite Öğrencilerinin Rekreasyonel Eğilimleri Üzerine Bir Araştırma

Rekreasyon,  modern toplum bireylerinin günlük yaşam stresinden ve rutinlerinden, yapılı çevre baskısından uzaklaşmak, doğa ile bağ kurmak ya da eğlenmek ve dinlenmek için maddi kazanım amacı güdülmeden gerçekleştirilen aktivitelerin bütünüdür. Bireylerin rekreasyonel tercih ve eğilimleri, bireylerin sosyo-demografik özellikleri ve yaşadıkları çevrede bulunan rekreasyonel alan özelliklerine bağlı olarak değişim göstermektedir. Bu araştırmada, aldıkları bölüm eğitiminin içeriği gereği konu hakkında farkındalık düzeyleri yüksek olma potansiyeline sahip oldukları düşünülerek Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı öğrencilerinin rekreasyonel eğilimleri; gerçekleştirdikleri aktivite çeşitleri ve aktivitelere katılım sıklıkları, rekreasyonel alan özellikleriyle ilgili motive edici ve kısıtlayıcı faktörler temelinde belirlenmiştir. Bu amaçla 138 öğrenci ile yüz yüze görüşmeler şeklinde anket uygulaması gerçekleştirilmiş, anketlerin analizleri sonucu elde elden verilere göre; katılımcıların rekreasyonel eğilimlerinin cinsiyet, öğrenim gördükleri sınıf, gelir düzeyi ve İzmir ilinde bulunma sürelerine bağlı olarak istatistiki açıdan anlamlı farklılıklar gösterdiği saptanmıştır. 

A Research on The Recreational Tendencies of University Students

 

___

  • Guo, J., Liu, X., 2016. International Journal of e-Education, e-Business, e- Management and e-Learning; Singapore, Vol. 6.3, pp:186-192.
  • Gülgün B., Türkyılmaz B., 2001. Peyzaj Mimarlığında ve İnsan Yaşamında Ergonominin Yeri Önem ve Bornova Örneğinde Bir Araştırma, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi Cilt:38 No:2-3.
  • Hubbell, L., 2015. Academic Questions: AQ; New York, Vol. 28.1, pp: 82-89.
  • Kalaycı, A., 2008. Rekreasyonel Tercihlerde Etnik Yapı ve Cinsiyete Bağlı Değişimler; Orta Doğu Teknik Üniversitesi Örneği, Yüksel Lisans Tezi, Düzce Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Düzce, 2008.
  • Kalaycı, A., 2009. Kastamonu Kenti ve Yakın Çevresindeki Rekreasyonel Alanların ve Kent Halkının Rekreasyonel Eğilimleri, Doktora Semineri Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara, 2009. (Basılmamıştır).
  • Kalaycı, E., 2009. SPSS Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri, Ankara, Asil Yayınları.
  • Mansuroğlu, S., 2002. Akdeniz Üniversitesi Öğrencilerinin Serbest Zaman Özellikleri Ve Dış Mekan Rekreasyon Eğilimlerinin Belirlenmesi. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, Sayı: 15(2), syf: 53-62.
  • Müderrisoğlu, H. ve Uzun, S., 2004. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Orman Fakültesi Öğrencilerinin Rekreasyonel Eğilimleri, Seri:A, Sayı:2, Yıl:2004, ISSN:1302-7085, Sayfa:108-121.
  • Müderrisoğlu, H., Kutay, E.L., Örnekçi Eşen, S., 2006. Kırsal Rekreasyonel Faaliyetlerde Kısıtlayıcılar, Tarım Bilimleri Dergisi 2005, 11 (1) 40-44.
  • Önder, S., 2003. Selçuk Üniversitesi Öğrencilerinin Rekreasyonel Eğilim ve Taleplerinin Belirlenmesi Üzerinde Bir Araştırma, S.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi, 17 (32):2003, 31 -38.
  • Özkan, M.B., 2001. Kentsel Rekreasyon Alan Planlaması, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü, 2001. Sayfa:73.
  • Rogers, H., Morris, T., 2003. An Overview of the Development and Validation of the Recreational Exercise Motivation Measure (REMM)Ȅ, XIth European Congress of Sport Psychology, Copenhagen, Denmark.
  • Stebbins, R., 2005. Choice and Experiential Definitions of Leisure. Leisure Sciences; Vol. 27(4), pp: 349-352.
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1018-8851
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1964
  • Yayıncı: Prof. Dr. Banu YÜCEL
Sayıdaki Diğer Makaleler

GC/MS Analysis and Antimicrobial Activity of The Volatile Compounds From Dianthus carmelitarum Reut. ex Boiss and Dianthus calocephalus Boiss. Grown in Turkey

Nurettin YAYLI, Tayyibe Beyza YÜCEL

Effects of Liquated Humic Substances on Runoff, Soil Losses by Runoff and by Splash under Artificial Rainfall Conditions

Gökçen YÖNTER, Tognisse Herve SINKPEHOUN

Menemen Ekolojik Koşullarında Borago officinalis L. (Hodan) Bitkisinde Farklı Sıra Arası Mesafelerinin Bazı Verim ve Kalite Özelliklerine Etkileri

Çiğdem Sönmez, Ayşe Özge Şimşek Soysal, Amir Hasan Taghiloofar, Emine Bayram, Hakan Çoşkunol

Karpuzda Aşılamanın Besin Element İçeriği ve Verim Üzerine Etkisi

Şafak CEYLAN, Özlem ALAN, Ömer Lütfü ELMACI

Türkiye’de Yetişen Dianthus carmelitarum Reut. ex Boiss ve Dianthus calocephalus Boiss. Bitkilerinin Uçucu Bileşenlerinin GC/MS Analizleri ve Antimikrobiyal Aktiviteleri

Tayyibe Beyza YÜCEL, Nurettin YAYLI

Nergis ve Sümbül Yetiştiriciliğinde Yabancı otların Belirlenmesi ve Mücadele Yöntemlerinin Araştırılması

Koray KAÇAN, Çetin ÖZKUL, Yıldız SOKAT

Nergis ve Sümbül Yetiştiriciliğinde Sorun Olan Yabancı otların Belirlenmesi ve Mücadele Yöntemlerinin Araştırılması

Koray KAÇAN, Yıldız SOKAT, Çetin ÖZKUL

Effects of Grafting on Nutrient Element Content and Yield in Watermelon

Özlem ALAN, Ömer Lütfü ELMACI, Şafak CEYLAN

Atık Su Arıtma Çamuru Uygulamalarının Platanus orientalis (Çınar) Türüne Etkileri

Gülbin Çetinkale Demirkan, Zerrin Söğüt, İbrahim Yokaş

Organik Kuru İncir Meyvelerinde Farklı Ambalajların Raf Ömrü Süresince Kaliteye Etkileri

Hasan KURUÇAYLI, Fatih ŞEN