Farklı Sıra Arası Uzaklıklarının Kimi Arıotu (Phacelia tanacetifolia Bentham) Çeşitlerinde Ot Verimi ile Verim ve Kalite Özelliklerine Etkileri

Araştırma, Bornova-İzmir ekolojik şartlarında, 2 yıl süreyle , farklı sıra arası uzaklıklarının (17.5-35.0-52.5 cm) değişik arıotu çeşitlerinin (Menemen-Barcelia) ot verimi ve diğer bazı kalite özelliklerine etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Sonuçlara göre; sıra arası mesafesi bitki boyu, yeşil ve kuru ot verimi ile kuru madde verimi, vb karakterleri önemli derecede etkilemiştir. En yüksek değerler, 17.5 cm sıra arası mesafesine ekilen bitkilerden elde edilmiştir. İncelenen arıotu çeşitleri arasında da önemli farklılıklar saptanmıştır. Ot verimi bakımından Barcelia çeşidinin Menemen çeşidinden daha üstün sonuç verdiği belirlenmiştir

Effects of Different Row Spacings on the Herbage Yield and Some Other Yield and Quality Characteristics of Phacelia (Phacelia tanacetifolia Bentham) Varieties

Keywords:

-,

___

  • Açıkgöz, N., E. İlker, ve A. Gökçöl. 2004. Biyolojik Araştırmaların Bilgisayarda Değerlendirilmeleri, EÜ TOTEM Yay.No:2, İzmir
  • Başbağ, M., V. Saruhan ve İ. Gül, 2001. Diyarbakır Koşullarında Farklı Tohumluk Miktarlarının Arıotu (Phacelia tanacetifolia Benth.)’nda Bazı Tarımsal Özellikler Üzerine Etkisi, GAP 2. Tarım Kongresi, 24-26 Ekim 2001, Şanlıurfa, s: 985-992 .
  • Bilgen, M. ve Y. Özyiğit, 2005. Arıotunda (Phacelia tanacetifolia Benth.) Vejetatif Gelişmenin Çiçeklenme Özellikleri Üzerine Etkisi, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 18(2) : 235-240.
  • Bulgurlu, Ş. ve M. Ergül, 1978. Yemlerin Fiziksel, Kimyasal ve Biyolojik Analiz Metodları, Ege Üniv.Ziraat Fak.Yay.No:127, Bornova-İzmir, 58-76s.
  • Çabuk, A. 1982. Çukurova Koşullarında Fazelya (Phacelia tanacetifolia Benth.)’nın Tohumluk Miktarının Verim ve Tarımsal Karakterlere Etkisi Üzerine Bir Araştırma, Ç.Ü.Z.F. Tarla Bitkileri Bölümü, Yüksek Lisans Tezi. Adana. 22s.
  • Karadağ, Y. ve U. Büyükburç, 1999. Tokat Koşullarında Yetiştirilen Arıotunun (Phacelia tanacetifolia Benth.) Verim ve Adaptasyonu Üzerinde Bir Araştırma, GOÜ. Ziraat Fakültesi Dergisi, 16 (1):155-169
  • Karadağ, Y. ve U. Büyükburç, 2001. Arıotunda (Phacelia tanacetifolia Benth.) Farklı Sıra Aralığının Ot ve Tohum Verimlerine Etkileri, Türkiye 4. Tarla Bitkileri Kongresi, 17-21 Eylül 2001, Tekirdağ. s: 143-148.
  • Karadağ, Y. ve U. Büyükburç, 2003. Tokat Koşullarında Arıotunun (Phacelia tanacetifolia Benth.) Yazlık Ekim Zamanı Üzerinde Araştırmalar. I-Ot Verimi İle İlgili Özellikler, A.Ü. Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi, 9 (4), 435- 439.
  • Kızılşimşek, M. ve F. Ateş, 2004. Kahramanmaraş Şartlarında Arıotunun (Phacelia tanacetifolia Benth.) Değişik Ekim Zamanlarındaki Çiçeklenme Seyri ve Arı Mer’ası Olarak Değerlendirilmesi, KSÜ Fen ve Mühendislik Dergisi 7(11): 96- 103.
  • Munz, A.P. 1973. A California Flora. Universty of California Press. Berkely and Los Angeles.
  • Orsi, S. ve A. Biondi, 1987. Phacelia tanacetifolia : It’s honey potential. Informatore – Agrario., 43:47, 53-57.
  • Sağlamtimur, T. ve H. Baytekin, 1993. Arıcılık İçin İdeal, Silaj Üretimine Uygun Bir Bitki: Arıotu, Teknik Arıcılık Dergisi, 40: 16-17.
  • Sağlamtimur, T., V. Tansı ve H. Baytekin, 1988. Yembitkileri Yetiştirme, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:73,Adana.
  • Sağlamtimur, T., V. Tansı ve H. Baytekin, 1989. Çukurova Koşullarında Kışlık Ara Ürün Olarak Yetiştirilen Arıotunda (Phacelia tanacetifolia Benth.) Biçim Zamanının Bitki Boyu ve Ot Verimine Etkisi Üzerine Bir Araştırma, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 4(1): 76-83.
  • Soya, H., R. Avcıoğlu ve H. Geren, 1997. Yembitkileri, Hasad Yayıncılık Ltd. Şti. PK:212 Kadıköy-İstanbul, 223s.
  • Tansı, V., M. Kızılşimşek, U. Kumova ve T. Sağlamtimur, 1996. Çukurova Bölgesinde Yeni Bir Yem Bitkisi Olan Phacelia tanecetifolia Bentham’ın Balarıları İçin Kullanılma Olanaklarının Araştırılması, Teknik Arıcılık Dergigi, 52:2-6.
  • Uçar, H. ve V. Tansı, 1996. Çukurova Koşullarında Farklı Ekim Zamanı ve Sıra Aralığının Arıotunun (Phacelia tanacetifolia Benth.) Tane Verimi ve Arı Mer’ası Olarak Kullanılması Bakımından Etkileri, Türkiye 3. Çayır-Mer’a ve Yem bitkileri Kongresi, 17-19 Haziran 1996, Erzurum, s: 415-421.
  • Williams, I.H. and D.G. Christian, 1991. Observation on Phacelia tanecetifolia Bentham (Hdyropyllaceae) as A Food Plant For Honey Bees and Bumble Bees. Journal of Agric. Research. 30(1), 3-12.
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1018-8851
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1964
  • Yayıncı: Prof. Dr. Banu YÜCEL
Sayıdaki Diğer Makaleler

Aydın Yöresinde Sulama Yönünden Kuraklık Analizi

Selin AKÇAY, Mehmet Ali UL, Hatice GÜRGÜLÜ

Soğan Tohumlarında Ozmotik Koşullandırma Amacı ile Kullanılan Havalandırılmış Kolon Tekniğinin Ticari Boyutlarda Geliştirilmesi

İbrahim DUMAN, Benian ESER, Müjdat TOZAN

Merdiven Tipi Sistemde Farklı Topraksız Tarım Tekniklerinin Sera Çilek Yetiştiriciliğinde Verim ve Kaliteye Etkileri

Raşit Z. ELTEZ, Yüksel TÜZEL

Kaba Yemlerin Çeşitli İnkübasyon Periyotlarındaki in vitro Gaz Oluşumları ve Farklı Regresyon Eşitlikleri ile Tahminlenen in vitro Metabolik Enerji Değerleri

Muazzez POLAT, Yılmaz ŞAYAN, Hülya ÖZKUL, Sibel Soycan ÖNENÇ

Peyzaj Mimarlığı Çalışmalarında Kullanılan Bazı Önemli Akuatik Bitkiler ve Kullanım İlkeleri

Bahriye GÜLGÜN, Aslı Güneş ATIL, Müveyla SAYMAN, İsmail YÖRÜK

Türkiye'de Enflasyon-Büyüme İlişkisi: Tarım Sektörü İtibariyle Ekonometrik Bir Analiz

Berna TÜRKEKUL

İzmir'de Pırasa Üretiminin Ekonomik Analizi Üzerine Bir Araştırma

Sait ENGİNDENİZ

Bazı Yem Şalgamı (Brassica rapa L.) Çeşitlerinde Verim Özellikleri Üzerinde Bir Araştırma

Behçet KIR, Gülcan DEMİROĞLU, Hikmet SOYA

Farklı Sıra Arası Uzaklıklarının Kimi Arıotu (Phacelia tanacetifolia Bentham) Çeşitlerinde Ot Verimi ile Verim ve Kalite Özelliklerine Etkileri

Hakan GEREN, Dilek KAYMAKKAVAK

Taze İncirin Taşınması Sırasında Paketleme Özelliklerinin Kalite Kayıpları Üzerine Etkisi

Bülent ÇAKMAK, H. Zafer CAN, R. Cengiz AKDENİZ, Fazilet N. ALAYUNT, Uygun AKSOY