Bademli (Ödemiş, İzmir) Beldesi Meyve Fidanlıklarında Topraküstünde Saptanan Zararlı Böcek ve Akar Türleri İle Doğal Düşmanları

Türkiye’de meyve yetiştiriciliğine kaynak oluşturmak için yılda yaklaşık 20.000.000 fidan üretilmektedir. Bademli (Ödemiş, İzmir) beldesinde de yılda yaklaşık 10.000.000 fidan üretilerek ihtiyacın yarısı gibi önemli bir kısım buradan karşılanmaktadır (Yavuz, 1998). Fidan üretiminde bitki koruma ile ilgili faaliyetlere özen gösterilmesiyle hem fidan gelişimi sağlıklı olacak hem de bu fidanların kullanılacağı yeni meyve bahçeleri başlangıçta zararlılardan arınmış şekilde kurulmuş olacaktır. 
Anahtar Kelimeler:

Bademli, Ödemiş, Topraküstünde

Phylloplane Fauna of Insects, Mites and Their Natural Enemies In Fruit Nurseries of Bademli (Odemis, Izmir)

Fifty percent of fruit saplings’ production in Turkey is realized in Bademli (Odemis, Izmir). In this study conducted in 2000-2002 years, it is aimed that to determine prevalence and infestation rates of harmful insects and mites, and their seasonal fluctuations. As harmful insects and mites, totally 3 harmful mites belonging to 1 order, 2 families; 33 harmful insects connected with 5 orders, 13 families were determined. Also, 5 mite species belonging to 2 orders, 2 families; 13 insect species connected with 3 orders, 4 families were detected to be natural enemies. Species belonging to Cicadellidae (Homoptera) family and Tetranychus urticae Koch (Prostigmata: Tetranychidae) were detected as the most widespread species in nurseries.  

___

  • Aykaç, M.K. ve M. Kılıç, 1995. Karadeniz Bölgesi’ndeki Meyve Fidanlıklarındaki Zararlıların Belirlenmesi Üzerinde Araştırmalar. T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Tar. Arş. Gen. Müd. Bit. Kor. Araşt. Daire. Başk. Zir. Müc. Araşt. Yıllığı, Ankara, No: 26-27:38-39.
  • Başpınar, H. ve C. Öncüer, 2000. Aydın İlinde Meyve Bahçelerinde Cicadellidae (Homoptera) Türlerinin Saptanması. s.409-421. Türkiye 4. Entomoloji Kongresi Bildirileri (12-15 Eylül 2000, Aydın), Ent. Der. Yay, No: 10.
  • Düzgüneş, Z., 1980. Küçük Arthropodların Toplanması, Saklanması ve Mikroskobik Preparatların Hazırlanması. Gıda-Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Zirai Mücadele ve Zirai Karantina Genel Müdürlüğü Matbaa Şubesi, Ankara, 77s.
  • Hantaş, C., 1995. Doğu Anadolu Bölgesi Meyve ve Bağ Fidanlıklarında Bulunan Zararlıların Belirlenmesi Üzerine Araştırmalar. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Tar.Arş. Gen. Müd. Bit. Kor. Araşt. Daire. Başk. Zir. Müc. Araşt. Yıllığı, Ankara, No: 26-27: 36-37.
  • Önuçar, A. ve O. Ulu, 1995. Ege Bölgesi Meyve Fidanlıklarındaki Zararlılar Üzerinde Faunistik Çalışmalar. Bit. Kor. Bült., 33 (1-2): 23-37.
  • Yavuz, B. G., 1998. Bademli Rehberi. Bademli belediyesi yayını, Arkadaş matbaacılık, İzmir, 63 s.
  • Zeki, C., Ö. Ataç, T. Çevik, ve H. Er, 1996. Orta Anadolu Bölgesi’ndeki Meyve Fidanlıklarında Zararlıların Saptanması Üzerinde Araştırmalar. T. C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Tar.Arş. Gen. Müd. Bit. Kor. Araşt. Daire. Başk. Zir. Müc. Araşt. Yıllığı, Ankara, No:28-29: 49-50.
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1018-8851
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1964
  • Yayıncı: Prof. Dr. Banu YÜCEL
Sayıdaki Diğer Makaleler

Bazı Kavun (Cucumis melo L.) Çeşitlerinin Verim ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi

Dursun EŞİYOK, M. Kadri BOZOKALFA, Kaya BOZTOK

Muğla İli Yatağan Havzasında Eğimli Alanların Büyük Toprak Gruplarında 137Cs'nin Dağılımı

M. Murat SAÇ, Aysun UĞUR, Güngör YENER, Mustafa BOLCA, Ünal ALTINBAŞ, Yusuf KURUCU, Banu ÖZDEN

Türkiye Tarımında Gıda Güvencesi Sorununun Buğday Örneğinde İrdelenmesi

Nevin DEMİRBAŞ, Elâ ATIŞ

Toprakta Potasyum Tayininde Kullanılan Bazı Kimyasal ve Biyolojik Yöntem Sonuçlarının Doğal Radyoaktif Potasyum (K-40) Ölçümleriyle Karşılaştırılması Üzerinde Araştırmalar

Bihter ÇOLAK, Rafet KILINÇ

Bor Elementi ve Niasinin Nantes Havuç (Daucus carota L.) Çeşidinin Büyümesi Üzerine Etkileri

Hatice DEMİRAY, Aylin Eşiz DEREBOYLU

Bağda yapraktan $KNO_3$ uygulamalarının yapraktaki besin element içeriklerine etkisi

Bülent YAĞMUR, Şenay AYDIN, Harun ÇOBAN

Bitki Büyüme Modelleri: CERES-Maize Örneği

Gülay PAMUK, Mustafa ÖZGÜREL

Farklı kalsiyum bilekşiklerinin karpuz (Citrullus lanatus) bitkisinde verim, beslenme ve bazı kalite özellikleri üzerine etkisi

A. Levent TUNA, Ömer ÖZER

Tuz Stresi Uygulanan Domates Bitkilerinin Bazı Fizyolojik Özellikleri ve Toplam Protein Miktarı Üzerine Bitki Aktivatörünün Etkisi

A. Hediye SEKMEN, Tijen DEMİRAL, Necip TOSUN, Hüseyin TÜRKÜSAY, İsmail TÜRKAN

Bademli (Ödemiş, İzmir) Beldesi Meyve Fidanlıklarında Topraküstünde Saptanan Zararlı Böcek ve Akar Türleri İle Doğal Düşmanları

H. Sezin BULUT, Nilgün MADANLAR