KADINA YÖNELİK ŞİDDET VE SOSYAL MEDYA AKTİVİZMİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA: KADIN CİNAYETLERİNİ DURDURACAĞIZ PLATFORMU ÖRNEĞİ

Çalışmamızda öncelikle şiddet kavramının çeşitleri üzerinde durulacak olup toplumda şiddete en fazla mağdur kalan kadınların sosyal medya üzerinden yürütmüş oldukları sosyal medya aktivizmi kapsamında bir değerlendirme yapılacaktır . Şiddet kavramının tanımları ve çeşitleri üzerinden gerekli literatür taraması yapılarak çeşitli tanımlamalara ulaşılmıştır. Şiddetin biyolojik, psikolojik ve kültürel kaynaklarına ulaşılarak tanımlamalara ulaşılmıştır. Bu kapsamda günümüzde şiddetin birçok türüne maruz kalan kadın ve çocuk şiddeti ile ilgili yasal düzenlemelere değinilmiştir. Araştırmamız kapsamında sosyal medyayı en aktif biçimde kullanan kadın hareketi üzerinden içerik çözümlemesi gerçekleştirilmiştir. Bu çözümleme ile günümüzde hangi şiddet türüne maruz kalmaktadır, kadınlar kimlere seslenmektedir ve kadınlar kimler tarafından şiddete uğramaktadır? Sorularına yanıt aranmaya çalışılmıştır. 
Anahtar Kelimeler:

Şiddet, Şiddet Türleri

___

  • Bozkurt Şener E., (2011). Kadına Yönelik Aile İçi Şiddeti Önlemede 4320 Sayılı Ailenin Korunmasına Dair Kanun Ve Değerlendirmesi. Uzmanlık Tezi. T.C. Başbakanlık Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü.Collins, R. (2008), Violence: A Micro-Sociological Theory. Princeton University.Çetiner G, (2006). Aile İçi Şiddet Yaşayan Kadınlarda Cinsel Sorunlar Ve İntihar Olasılığı. Yüksek Lisans Tezi. Ankara Üniversitesi Disiplinler Arası Sosyal Psikiyatri Ana Bilim Dalı. Altunok, G. (2007). Şiddetin Eleştirisi Olarak İktidar: Arendt ve Foucault. Doğu Batı: Şiddet, 51-74.Bourdieu, P. ve Wacquant, L., (2014), Düşünümsel Bir Antropoloji İçin Cevaplar, İletişim yayınları, İstanbul.Aşan, Nuh, Tarkan Demir. "Kadına Şiddetin Arka Planı: Atasözleri ve Deyimlerimiz." Turkish Studies-International Periodical for the Languages, Literature and History or Turkish. or Turkic 10 (2015): 6.Dursun, Yücel. "Şiddetin izini sürmek: Şiddet nedir?." Journal of Philosophy and Social Sciences, Autumn 12 (2011): 1-18.Donovan, J. (2005). Feminist teori. (A. Bora, M. A. Gevrek ve F. Sayılan, Çev.). İstanbul: İletişim Yayınları.Gökkaya, Veda. Bilican. (2011). TÜRKİYE’DE KADINA YÖNELİK EKONOMİK ŞİDDET. C.Ü. İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Cilt 12, Sayı 2, s,101-112 Eren Altay. (2005). Korku Kültürü, Değerler Kültürü ve Şiddet. Sosyal Politika Çalışmaları Dergisi, 8(8).Çoban B. (2009) Toplumsal Hareketler ve Radikal Medya, B. Çoban (yay haz), Yeni Toplumsal Hareketler, Kalkedon Yayıncılık, İstanbul, 43-62.
  • Binark M. Gencel Bek. M (2007). Eleştirel Medya Okuryazarlığı Kuramsal Yaklaşımlar ve Uygulamalar, Kalkedon Yayıncılık, İstanbul.
  • Işıker, F. (2011). Televizyon yayınlarında şiddet. Uzmanlık Tezi.
  • Doğan S. (2007) Uçan Süpürge “Yerel Kadın Muhabirler Ağı”nın Öyküsü Ya da “Hayat Haberdir, S. Alankuş (yay haz), Kadın Odaklı Habercilik, IPS İletişim Vakfı Yayınları, İstanbul, 217-224.
  • Slattery, M. (2015) Sosyolojide Temel Fikirler, Çeviren: Özlem Balkız, vd. Sentez Yayıncılık. Bursa. 400-404
  • Binark, M. (2007) Yeni Medya Çalışmalarında Yeni Sorular ve Yöntem Sorunu, M. Binark (der), Yeni Medya Çalışmaları, Dipnot Yayınları, Ankara, 21-44.
  • Terkan, Banu. (2010). Kadın Örgütlerinin İnterneti Alternatif Medya Olarak Kullanımı Üzerine Bir İnceleme. Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Akademik Dergisi, 6(3), 34-55.Serpil Sancar, (2011). “ Türkiye’de Kadın Hareketinin Politiği: Tarihsel Bağlam, Politik Gündem ve Özgürlükler”, içinde Birkaç Arpa Boyu… s:78.
  • Okumuş, E. (2014). Doğamızdaki Şiddet. İstanbul: Siyah Beyaz Kitap.Giddens, A. (2000). Sosyoloji. Ankara: Ayraç Yayınları.Yavuz, S. (2014). Şiddetin Sosyo-Kültürel Kaynakları ve Medya Metinleri Aracılığıyla Sunumu. İstanbul Arel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı, Yayınlanmış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul,Vahip, I., & Doğanavşargil, Ö. (2006). Aile içi fiziksel şiddet ve kadın hastalarımız. Türk Psikiyatri Dergisi, 17(2), 107-114.Işık N.(2001). Kadın Hareketi Açısından Anlamı İşi Ve İşlevleri İle Kadın Danışma Merkezleri Ve Kadın Sığınmaevleri, İnsani Gelişme Ve Sosyal Hizmet. Prof. Dr. Nesrin Koşar’a Armağan. Ankara, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Hizmetler Yüksekokulu. Yayın No:009: 182-200.Kocacık F., 2001. Şiddet Olgusu Üzerine. Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Dergisi. 2(1):1-7.Bozkurt Şener E., 2011. Kadına Yönelik Aile İçi Şiddeti Önlemede 4320 Sayılı Ailenin Korunmasına Dair Kanun Ve Değerlendirmesi. Yayınlanmış Uzmanlık Tezi. T.C. Başbakanlık Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü.Yalçın, Melike. Aile içi şiddet nedeniyle kadın konukevinden hizmet alan şiddet mağduru kadınlar ile kuruluşta görev yapan meslek elemanlarının kadın konukevi hizmetlerine ilişkin değerlendirilmeleri: Ankara örneği. MS thesis. Başkent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2014.Bayraktutan, G., Binark, M., Tuğrul, Ç. O. M. U., Burak, D. O. Ğ. U., İslamoğlu, G., & Aydemir, A. T. (2012). SOSYAL MEDYADA 2011 GENEL SEÇİMLERİ: NİCEL–NİTEL ARAYÜZEY İNCELEMESİï€ ª. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ İLETİŞİM FAKÜLTESİ AKADEMİK DERGİSİ, 7(3), 5-29.www.morcati.org.tr
  • kadincinayetleri.org