HEMSIRELIK YÜKSEK OKULU BIRINCI VE ÜÇÜNCÜ SINIF ÖGRENCILERININ CINSELLIGE BAKIS AÇILARI VE CINSEL EGITIM KONUSUNDAKI GÖRÜSLERININ KARSILASTIRILMASI

Amaç: Hemsirelik ögrencileri, ileride üreme sagligi hizmeti sunacak olan bir saglik personeli olarak, cinsel saglik konusunda topluma bilgi, egitim ve danismanlik yapmakla sorumludur. Bu arastirma, hemsirelik yüksek okulu bir ve üçüncü sinif ögrencilerinin cinsellige bakis açilarini ve cinsel egitim konusundaki görüslerini karsilastirmak ve egitimin etkinligini degerlendirmek amaciyla tanimlayici olarak yapilmistir. Gereç ve Yöntem: Arastirmanin evrenini; Ege Üniversitesi Hemsirelik Yüksekokulu 2001-2002 ögretim yilinda ögrenim gören ögrenciler, örneklemi ise birinci ve üçüncü siniflarda ögrenim gören ögrenciler olusturmustur. Arastirmanin verileri, arastirmacilar tarafindan gelistirilen anket formu yardimiyla, 2001-2002 ögretim dönemi, güz yariyilinin sonunda toplanmistir. Arastirma kapsamina, arastirmaya katilmaya gönüllü olan, 53 birinci sinif ve 99 üçüncü sinif olmak üzere toplam 152 ögrenci alinmistir. Verilerin degerlendirilmesinde yüzdelik ve kikare analizi kullanilmistir. Bulgular: Arastirma kapsamina alinan hemsirelik ögrencilerinin yas ortalamasi 21.197±1.357 oldugu, %58.6’sinin en uzun süre ilde yasadiklari belirlenmistir. Hemsirelik yüksekokulu birinci ve üçüncü sinif ögrencileri arasinda; erkek arkadaslari ile beraberlik süreleri X²=6.416, P

THE COMPARISON OF THE VIEW OF FIRST AND THIRD GRADE NURSING STUDENTS ABOUT THEIR VIEW OF SEXUALITY AND OPINIONS ABOUT SEXUAL EDUCATION

Objective: Nursing students have a responsibility regarding informing: education and consulting the society as health staff performing sexual aid service, too. The aim of the research is to define and compare the view of the first and third grade nursing students about their view of sexuality and their opinions about the sexual education. Material and Methods: The population of research consisted of nursing students of the education period of 2001-2002 at Ege University Nursing High School and the sampling consisted of first and third grade students of this school. Data were gathered by a questionnaire form which was developed by the researchers and implemented at the end of the autumn semester of the education period of 2001-2002. The study group consisted of volunteer students who 53 of first grade students and 99 of third grade students, a total of 152 students. Chisquare test and percentage were used in the evaluation phase. Results: Mean age of 21.197±1.357 years for nursing students, 58.6 percent of them spent most of their lives in the city. A significant difference is found between first and third grade students of relationship periods with their boyfriends X²= 6.416, P

___

  • Aksayan S ve ark, (1990). Adölesanlarda cinsellik bilgi düzeyi ve egitim gereksi- nimleri. Kadin Dogum Dergisi Kasim, 176-180.
  • Baykara A, “Cinsellikle Ilgili Sorunlar Yasitlarla Paylasiliyor” http://www.ntvmsnbc. com/news /142745.asp
  • Cambaz S ve ark, (2001). Balikesir üniversitesi ögrencilerinin evlilik öncesi cinsel egitim ve cinsel yolla bulasan hastaliklar hakkindaki bilgi düzeyleri. Hemsirelik Forumu, 4: 1, 40-43.
  • “Cinsel Egitim Cinsel Tehlikelerden Korur” http://www.ksu.edu.tr/rehberlik/ turkish/ cinegt(1).html.
  • “Çocuklarimiza Cinselligi Nasil Anlatabiliriz?” http://www.annecocuk.com/cocuk/ cinsellik.htm.
  • Dinç A, (1998). Adölesan dönemi ve cinsellik. 4. Ulusal Kadin Çalismalari Toplantisi, Ege Üniversitesi Kadin Sorunlari Arastirma ve Uygulama Merkezi ve Ege Kadin Arastirmalari Dernegi Yayini, Izmir: Bornova Can Ofset, 153-159.
  • Ezeruz B, “Gençlerin Cinsel Bilgileri Yetersiz”, http://www.habersaglik.com/haber/ 23814.asp.
  • “ Gençler Cinsel Egitim Talep Ediyor” Insan Kaynagi Gelistirme Vakfi http://www. ntvmsnbc.com/news/149547.asp.
  • Gölbasi Z, (2003). Saglikli gençlik ve toplum için bir adim: cinsel saglik egitimi, Aile ve Toplum, 2: 6, 33-39.
  • Gölbasi Z, Eroglu K, (2003). “Ankara Il merkezi ortaögretim okullarindaki ögrencilerin cinsel egitime iliskin görüsleri”, 3. Uluslararasi Üreme Sagligi ve Aile Planlamasi Kongresi, Ankara, Kongre Kitabi, 159.
  • Kaya S, Aksakoglu G, (1993). Gençlerin cinsel konulardaki egitim beklentileri üzerine bir inceleme. III.Halk Sagligi Günleri Kayseri, 185-190.
  • Kadin Sagligi ve Aile Planlamasi Ulusal Faaliyet Plani (1998). Saglik Bakanligi Ana Çocuk Sagligi ve Aile Planlamasi Genel Müdürlügü, Tisamat Basim San., Ankara..
  • Özsavasir BS, Akin A, (1998). Üreme sagligi, Saglik ve Toplum, 8: 3-4, Tammuz- Aralik, 23-26.
  • Terakye G, (1990). Gençlik ve cinsel sorunlar (II), Türk Hemsireler Dergisi, 39: 3, 22- 25.
  • Ulusal Aile Planlamasi Hizmet Rehberi, (2000). T.C. Saglik Bakanligi Ana Çocuk Sagligi ve Aile Planlamasi Genel Müdürlügü. Damla Matbaacilik, Cilt 1, Ankara, 189- 201.
  • “Üreme Haklari”, Bilkent Üniversitesi Saglik Merkezi, http://www.bilkent.edu.tr/ ~bilheal/uremesagligi/uremehaklari.html.